1x hlasované

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Počet kusov: 16
 

Výborná čokoládová torta s krémom je skvelá. Radi by ste upiekli tortu, ale neviete ako na to? Nemáte odvahu? Vyskúšajte jednoduchý osvedčený recept na tortu s parížskym čokoládovým krémom a banánmi. Pohostíte až 16 maškrtníkov.

Čokoládová torta s krémom

História čokoládovej torty s krémom siaha do minulosti a je spojená s dlhou tradíciou prípravy dezertov a sladkostí.

Čokoláda ako ingrediencia sa používa už stáročia, najmä v Latinskej Amerike, kde boli kakaové bôby považované za cennú meny a používali sa aj na prípravu nápojov. Postupne sa čokoláda dostala do Európy, kde sa stala obľúbenou ingredienciou v cukrárstve.

Torty samotné majú dlhú históriu, ale čokoládová torta s krémom sa stala populárnou až v 19. storočí. Vtedy sa začali používať nové technológie na výrobu čokolády a cukrovinky sa stávali dostupnejšie pre širšie masy.

Kombinácia čokolády a krému v torte sa postupne stala obľúbenou vo viacerých kuchyniach po celom svete. Práve krém dodáva torte vláčnosť a jemnosť, čím z nej robí neodolateľný dezert pre milovníkov sladkostí.

Presná história čokoládovej torty s krémom je ťažká na určenie, pretože podobné recepty sa vyvíjali v rôznych kultúrach a časoch. Každá krajina má svoje vlastné variácie a tradície a tak čokoládová torta s krémom vyzerá vždy inak.

Prípadne tu je aj naša nepečená piškótová torta. Ale takto vyzerá tá naša čokoládová torta s krémom. Skúste aj tento recept na rýchly čokoládový koláč. Alebo tento recept na nepečenú tortu z bielej čokolády.

Ingrediencie

na parížsky (čokoládový) krém:

  • 500 ml smotany na šľahanie,
  • 200 g kvalitnej čokolády (min. 52% kakaa),

na korpus: hrnček 200 ml

  • 4 vajcia,
  • 1 hrnček špaldovej múky T630 (príp. polohrubá),
  • ½ hrnčeka trstinový cukor (kryštálový),
  • 2 polievkové lyžice oleja,
  • 2 polievkové lyžice vlažná voda,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 kopcovité polievkové lyžice kakaa,
  • štipka soli,

ďalšie suroviny:

  • 4-5 ks banány,
  • obľúbený džem (ríbezľový, marhuľový, slivkový),

na polevu:

  • 100 ml smotany na šľahanie,
  • 100 g kvalitnej čokolády (min. 52% kakaa),

Postup receptu: čokoládová torta s krémom

Suroviny na čokoládový krém je potrebné pripraviť aspoň 12 hodín vopred. Do kastrólika vylejeme smotanu na šľahanie a polámeme do  nej kúsky čokolády. Pomaly zohrievame a privedieme do varu. Ihneď odstavíme. Miešame, aby sa čokoláda rozpustila a spojila so smotanou. Po  vychladnutí  uložíme do chladničky.

Pripravíme si suroviny, Foto - Nela

Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky si vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Po lyžiciach zašľaháme cukor, potom žĺtky, olej a vodu. V miske vymiešame múku s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Varechou jemne zapracujeme do cesta.

Zašľaháme cukor, potom žĺtky, olej a vodu, Foto - Nela

3

Tortovú formu (cca 24 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou (pri bezlepkovej diéte vysypeme plech bezlepkovou múkou alebo kokosom, orechami). Jednoduchšie je použiť papier na pečenie kvôli čisteniu. Formu otočíme a podľa dna si vystrihneme kruh. Na boky formy si vystrihneme obdĺžnik. Formu si potrieme dôkladne vodou, aby sa papier prilepil. Do formy opatrne  stierkou rozvrstvíme cesto.

Do formy rozvrstíme cesto stierkou, Foto - Nela

4Do formy vylejeme kakaové cesto a pečieme pri teplote 180o C cca 30 minút podľa potreby. Po upečení necháme vychladnúť. Z korpusu odstránime vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení.

Po upečení necháme vychladnúť, Foto - Nela

5

Prevarenú čokoládovú šľahačku preložíme do misky a vyšľaháme tuhý krém. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali a krém sa nezrazil. 

Vyšľaháme tuhý krém. Foto - Nela

6

Korpus prerežeme ostrým nožom cez stred napoly. Prvý plát bohato potrieme obľúbeným džemom. Položíme  druhý plát. Po celej ploche pritlačíme. Banány narežeme cez dĺžku a postupne ukladáme, aby sme zaplnili celú plochu torty. 

Korpus rozrežeme a jednotlivé vrstvy dochutíme, Foto - Nela

7

Vyšľahanú šľahačku – krém navrstvíme na banány, zarovnáme a potrieme aj boky torty. Nakoniec namočíme príborový nôž v horúcej vode, osušíme a krém ešte zahladíme. Tortu odložíme do chladu.

Krém navrstvíme na banány, Foto - Nela

8

Pripravíme si polevu. Môžeme použiť čokoládu na varenie, ktorú nad parou rozpustíme s Cerou, necháme trošku stuhnúť  a ňou polejeme tortu. Keď nepoužívame stužené tuky, smotanu zohrejeme, nesmie prísť do varu, lebo by poleva nestuhla. Pridáme nalámanú čokoládu, miešame, aby sa rozpustila. Necháme vychladnúť.

Pripravíme si polevu. Foto - Nela

9

Tortu polejeme čokoládovou polevou. Zdobíme podľa vlastnej fantázie, banánmi (namáčame ich  v citrónovej šťave, aby nezhnedli) alebo podľa sezóny – jahodami, malinami, môžeme aj šľahačkou, mätou alebo medovkou.

Tortu polejeme polevou. Foto - Nela

10

 Táto čokoládová torta s krémom je občas známa aj pod názvom kubánska. Ja som ju však upravila a niektoré ingrediencie nahradila zdravšími. K tomuto receptu nepotrebujete ani váhu, aby ste sa nezdržiavali.

Naša čokoládová torta s krémom je hotová. Foto - Nela
Naša čokoládová torta s krémom je hotová. Foto – Nela

Čokoládová torta s krémom je hotová. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na nepečený cheescake alebo na najlepšie medvedie labky. Alebo skúste tento recept na parížske rožky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu