Nákupný zoznam

Dokonalý kakaový závin, overený recept

05.02.2021

  • 4.0/5

Kakaový závin. Overený recept webu najlepšie koláče rozhodne vyskúšajte. Mäkučké cesto zo špaldovej múky, vynikajúca kakaová náplň.

Dokonalý kakaový závin, overený recept

Kakaový závin. Skvelý recept webu najlepšiekoláče.sk rozhodne vyskúšajte. Skvelý koláčik sa vždy stretne s nadšeným ohlasom.

Mäkučké cesto zo špaldovej múky, vynikajúca kakaová náplň. Koláčik, ktorý je tou najlepšou spomienkou na dávne časy. Naozaj tradičný recept zo slovenských kuchárskych kníh.

Výborný kysnutý závin na raňajky či olovrant. Sladké a zdravšie maškrtenie pre celú rodinu.

Vyskúšajte aj recept na Babičkin kakaový závin, najlepší fotoRECEPT webu Ženyvmeste.sk

Výborný kakaový závin

  • Počet kusov: 2 väčšie záviny
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 60 minút
  • Čas pečenia: 30 minút

Web najlepsiekolace.sk vám ponúka novinku, tradičný recept na najlepší babičkin kakaový závin. Nech sa páči, podrobný fotorecept iba pre vás nájdete nižšie.

Máme pre vás aj najlepší kakaový závin, tradičný RECEPT starej mamy na webe DobráKuchyňa.sk

Kakaový závin


Ingrediencie

  • 3 dl - mlieko
  • 1/2 kávovej lyžičky - soľ
  • 1/2 kocky - droždie
  • 2 dl - olej
  • 4 PL - práškový cukor
  • 4 PL - kryštálový cukor
  • 150 g - maslo
  • 500 g - hladká špaldová múka
  • 1 ks - vajce
  • 6 polievkových lyžíc - kvalitné kakao
Poslať ako nákupný zoznam



Dokonalý kakaový závin, overený receptAutor: Nela

Najlepší kakaový závin z kysnutého cesta, postup receptu

Ingrediencie 2 veľké záviny (40 cm dlhé) na kvások: 1/2 kocky droždia (21 g), 1 dl vlažného mlieka, 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru, na kysnuté cesto: 500 g hladkej špaldovej (hladkej) múky, 1 dl oleja, 2 dl vlažného mlieka, 1/2 kávovej lyžičky soli, 3 polievkové lyžice trstinového cukru (alebo kryštálového), na kakaovú náplň: 6 kopcovitých lyžíc kvalitného kakaa, 6 kopcovitých lyžíč práškového cukru, 150 g roztopeného masla, na potretie: 1 ks vajce, 1 polievková lyžica oleja na posypanie závinov: práškový cukor (podľa potreby), papier na pečenie

  1. Na úvod si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru. Všetko dobre premiešame, aby sa droždie a aj cukor rozpustili. Necháme postáť. Po asi 5-10 minútach kvások vzíde, urobí sa pena.
  2. Robotom alebo aj ručne si z kvásku a ostatných ingrediencíí (múku, olej, mlieko, cukor, soľ) vymiesime vláčne cesto. Vymiesené cesto preložíme do väčšej misy, posypeme múkou.
  3. Vymiesené cesto si prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1-1,5 hodiny. Malo by nám zdvojnásobiť objem. Potom ho rozdelíme na dva alebo tri bochníčky, podľa toho koľko závinov chceme upiecť.
  4. Teraz si pripravíme kakaovú náplň. Kakao s práškovým cukrom dobre zmiešame. Necháme si roztopiť maslo. Ak si z cesta urobíme dva bochníčky, každé cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, veľkosť cca 46x26 cm, potrieme maslom.
  5. Maslom nešetríme, keď potierame cesto. Omastené ho potom posypeme kakaovou náplňou. Od okrajov cesta cca 5 cm vynecháme. Na kakaovú posýpku pokvapkáme roztopené maslo, ktoré urobí náplň šťavnatú.
  6. Záviny zvinieme tak, že si bočné 4 cm okraje cesta založíme dovnútra. Začneme pomaly s rolovaním. Treba dávať pozor, aby sme roztopené maslo rovnomerne pokvapkali, závin sa nám bude ľahšie rolovať.
  7. Nakoniec založíme dovnútra aj poslednú časť cesta závinu (horná časť) a závin dorolujeme. Robíme to opatrne, aby nám kakaová plnka nevytiekla a celá ostala vo vnútri.
  8. Vajce rozšľaháme vidličkou, pridáme polievkovú lyžicu oleja. Touto zmesou záviny dôkladne potrieme a vidličkou popicháme, aby mohla pri pečení unikať para.
  9. Záviny pečieme pri teplote 180 oC 20 minút. Potom znížime na 150 oC a pečieme ešte cca 10 minút do hnedasta. Po upečení kakaové záviny necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Tip na najlepšie koláče: Z tohto množstva surovín si upečieme dva veľké záviny cca 40 cm dlhé. Môžete si ich rozdeliť a upiecť aj tri kusy, budú menšie. Rozhodnite sa podľa veľkosti plechu. Po upečení necháme záviny vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom. Kakaové záviny prikryjeme alebo zabalíme do fólie, aby nevyschli.

Skúste si s nami pripraviť aj jednoduchý hrnčekový jablkový koláč

Prihláste sa na náš newsletter

A čítajte najnovšie recepty bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie koláče a zákusky

Aktuálne recepty