2x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Počet kusov: 16
 

Granko koláč – pri tomto recepte si všetci milovníci čokolády prídu na svoje. Koláčik nie je prehnane sladký a aj napriek tomu je lahodný a plný chutí. Tajomstvo jeho šťavnatosti je v strúhaných jablkách a skvelej poleve z kyslej smotany.

Granko koláč

Granko koláč je skutočnou lahôdkou nielen pre všetkých milovníkov Granka, ktorí ocenia nielen jeho bohatú chuť, ale aj neobyčajnú šťavnatosť. Základnou ingredienciou je už podľa názvu Granko, ale rovnako dôležité sú v recepte aj jablká.

Granko (skratka pomenovania pre Granulované kakao) je granulované rýchlorozpustné kakao vyrábané od roku 1979 čokoládovňou Orion, ktorá v súčasnosti patrí pod spoločnou Nestlé. Išlo o prvé svojho druhu v ČSSR.

Prvý obal Granka bola plastová dóza s obsahom 400 g, ktorú dopĺňala krabička s objemom 250 g. Na oboch druhoch balení sa nachádzalo trojročné blonďavé dievčatko Veronika Fojtů, dcéra autora Karla Fojtů.

V 80. rokoch 20. storočia sa rozšírilo o limitované ovocné varianty, konkrétne príchute banán, jahoda a broskyňa. V roku 1995 sa na obale objavili postavy z animovaného seriálu Mach a Šebestová, ktoré boli aj súčasťou historicky prvej reklamy na Granko, ktoré sa predáva dodnes. A zrejme ešte nejaký čas bude. Skúste aj náš recept na rýchly čokoládový koláč.

Ingrediencie

  • 1 hrnček mlieka,
  • pol hrnčeka roztopeného masla,
  • 1 hrnček čokolády,
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany,
  • 3 jablká,
  • pol hrnčeka uvarenej kávy,
  • pol hrnčeka hnedého cukru,
  • 1 hrnček hladkej špaldovej (obyčajnej hladkej) múky,
  • 1 hrnček granka,
  • 1 vajce,
  • 1 kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva,

Postup receptu na koláč s Grankom

Všetky ingrediencie zmiešame – Granko, múku, kypriaci prášok, vajíčko, mlieko, roztopené maslo, cukor a uvarenú kávu spolu zmiešame v miske. Jablká si očistíme a nastrúhame. Takto pripravené ich pridáme do cesta a ľahko vmiešame.

Všetky ingrediencie zmiešame. Foto - Ivka
Všetky ingrediencie zmiešame. Foto – Ivka

Cesto na Granko koláč upečieme – Menší plech si vystelieme papierom na pečenie a vlejeme do neho cesto. Do predhriatej rúry na 180 stupňov dáme koláč piecť. Pečeieme ho približne 25-30 minút. Či je cesto upečené vyskúšame tak, že do neho pichneme špajdlou. Ak je špadjla suchá, koláč je hotový a vyberieme ho z rúry. Ešte teplý ho potrieme džemom. Ku koláču sa hodí kyslejší, resp. pikantnejší džem, napr. ríbezľový.

Cesto na Granko koláč upečieme. Foto - Ivka
Cesto na Granko koláč upečieme. Foto – Ivka

3

Pripravíme si polevu – Kým nám koláčik vychladne, roztopíme si čokoládu vo vodnom kúpeli. Necháme ju trochu vychladnúť. Potom roztopenú čokoládu zmiešame v miske s kyslou smotanou.

spravíme si polevu, Foto - Ivka
spravíme si polevu, Foto – Ivka

4Granko koláč polejeme a necháme stuhnúť v chladničke – Polevu rovnomerne rozotrieme na koláč. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Koláč sa pekne krája a navyše je skutočne šťavnatý.

Granko koláč necháme stuhnúť. Foto - Ivka
Granko koláč necháme stuhnúť. Foto – Ivka

Skvelý granko koláč

Tento recept prináša jedinečnú kombináciu tradičných surovín s moderným twistom, vďaka čomu je koláč lahodný a zároveň nie príliš sladký. Tajomstvo jeho vláčnosti spočíva vo využití nastrúhaných jabĺk, ktoré koláči dodávajú sviežosť a vlhkosť, a originálnej polevy z kyslej smotany, ktorá krásne dopĺňa bohatú čokoládovú chuť.

Vyskúšajte tento recept na Granko koláč, ktorý oslavuje bohatú históriu čokoládovne Orion a jej ikonického produktu – granulovaného kakaa Granko. Ideálny na podávanie počas rodinných stretnutí alebo ako sladká pochúťka k popoludňajšej káve. Doprajte si kúsok šťastia s každým sústom tohto úžasného koláča!

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na nepečený cheescake alebo na hrnčekový koláč z jabĺk. Skúste aj náš recept na pudingovú bábovku.

Videorecept

Čo môžem použiť ako náhradu za Granko?

Ak nemáte k dispozícii Granko, ktoré je špecifickým druhom instantného kakaa, môžete použiť niekoľko možných náhrad, ktoré by mali v recepte fungovať podobne:

Obyčajné kakao v prášku – Toto je pravdepodobne najjednoduchšia náhrada. Použite nesladené kakao v prášku. Môžete potrebovať pridať trochu viac cukru do receptu, keďže Granko môže byť mierne sladené.

Instantné čokoládové nápojové mixy – Ak máte doma iné značky instantných čokoládových nápojov, tieto by mohli slúžiť ako náhrada. Opäť, berte na vedomie sladkosť mixu, keďže to môže ovplyvniť množstvo pridaného cukru v recepte.

Čokoláda v prášku – Podobne ako čokoládové nápojové mixy, aj čokoláda v prášku je využiteľná varianta, ale dávajte pozor na sladkosť a prípadné prídavné korenie.

Rozpustná čokoláda – Ak máte prístup k vysokej kvalite rozpustnej čokolády, môžete ju použiť v množstve, ktoré zodpovedá množstvu Granka v recepte.

Pri výmene Granka za iné ingrediencie, nezabudnite upraviť ostatné súčasti receptu podľa potreby, najmä z pohľadu sladkosti a konzistencie cesta.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu