1x hlasované
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 7 – 10 minút
Počet porcií: cca 50 ks
 

Jednoduchý recept na okamžite mäkké medovníky na Vianoce. Ak sa bojíte, že vám medovníky nestihnú zmäknúť do Vianoc, skúste náš rodinný recept, vďaka ktorému budú mäkké hneď po vybratí z rúry. Vianoce sa pomaly blížia, takže si tento recept z portálu Najlepšie koláče nezabudnite uložiť. 

Mäkké medovníky

Tieto medovníky si budete môcť upiecť aj počas Štedrého dňa a mäkké budú hneď. Rodinný recept na mäkké medovníky je iný v tom, že nahrádzame smetol klasickým maslom a práškový cukor zas trstinovým. Perníkové korenie si pripravujeme samy. Navyše, z jednej dávky nám vyjde plná misa medovníkov, takže ak si ich nechcete napiecť veľa, odporúčame vám piecť z polovičnej dávky. Mäkké medovníky podľa nášho receptu sú najlepšie.

Mäkké medovníky sú skvelým tradičným dezertom, ktorý je obľúbený v mnohých častiach sveta, najmä v strednej a východnej Európe. Pri výrobe medovníkov je dôležité použiť vysokokvalitný med. Kvalitný med pridá lepšiu chuť a arómu vašim medovníkom. Medovníky sa často zdobia rôznymi vzormi a motívmi. Použiť môžete rôzne formičky alebo šablóny, aby ste dosiahli presné tvary a vzory. Po upečení medovníkov ich môžete ozdobiť farebným krémom, čokoládou alebo jedlými perličkami.

Ak plánujete pokryť medovníky cukrovou polevou, uistite sa, že sú úplne vychladené pred tým, než začnete s polevou. Inak by sa poleva mohla rozpustiť a rozmazať. Okrem iného majú medovníky vo väčšine kultúr tradičný význam a sú často súčasťou sviatkov a osláv. Niekedy sa používajú aj ako darčeky alebo dekorácie.

Okrem klasických receptov môžete experimentovať s príchuťami a ingredienciami, ako je škorica, pomarančová kôra, citrónová šťava alebo mleté orechy. Príprava medovníkov môže byť zábavná, ale vyžaduje si aj trpezlivosť, pretože cesto sa musí nechať odpočívať pred vykrajovaním a pečením. Mäkké medovníky sú tradičným pokrmom, ktorý je výborný na zdieľanie s rodinou a priateľmi. Použite ich na oslavy alebo špeciálne príležitosti a vytvorte si spomienky spolu s tými, ktorých máte radi.

Mäkké medovníky sú výnimočné sladkosti s bohatou históriou a mnohými tradičnými variantami. Experimentujte s receptmi a prispôsobte ich svojim preferenciám, aby ste si mohli užiť túto sladkú lahôdku, ktorá je obľúbená na celom svete.

Skúste aj náš recept na linecké koláčiky, perníkové muffiny, kokosové pusinky či rafaelo guľky

Zdobenie medovníkov 

Medovníky môžete ozdobiť rôznymi spôsobmi, a vaša kreativita je v tomto ohľade vaším jediným obmedzením. Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete medovníky ozdobiť:

  1. Cukrová poleva: Tradičný spôsob zdobenia medovníkov je použitie cukrovej polevy. Stačí zmiešať cukor a vodu, prípadne pridať aj vaječný bielok, aby sa vytvorila hustejšia poleva. Môžete polevu farebne obohatiť potravinovými farbivami a potom ju použiť na poliatie medovníkov. Použite tradičnú bielu polevu alebo experimentujte s farebnými kombináciami.
  2. Jedlé farby: Okrem potravinových farieb v cukrovej poleve môžete použiť aj jedlé farby na vytvorenie rôznych vzorov a motívov na medovníkoch. Týmto spôsobom môžete maľovať jemné detaily alebo farebné obrazy na vaše medovníky.
  3. Fondán: Fondán je jedlá hmota, ktorá sa dá použiť na pokrytie medovníkov a vytvorenie hladkých a farebných povrchov. Fondán je k dispozícii v rôznych farbách a môžete ho použiť na vyrezávanie a modelovanie rôznych tvarov a vzorov.
  4. Cukrárske ozdoby: Môžete tiež použiť cukrárske ozdoby, ako sú cukrové kvety, pestré motívy alebo jedlý flitrový prach na zdobenie medovníkov. Tieto ozdoby sú často k dispozícii v cukrárskych obchodoch a umožňujú vám vytvárať nádherné a detailné vzory.
  5. Čokoláda: Roztopená čokoláda je skvelou voľbou na zdobenie medovníkov. Môžete použiť tmavú, mliečnu alebo bielu čokoládu na vytvorenie línií, krúžkov, bodiek a ďalších vzorov.
  6. Kandizované ovocie a orechy: Kandizované ovocie, orechy a iné drobné plody môžu byť umiestnené na medovníkoch pre dodanie textúry a príjemnej chuti. Použite ich na vytvorenie rôznych vzorov alebo štruktúry na povrchu medovníkov.

Pamätajte, že zdobenie medovníkov je skvelou príležitosťou pre kreativitu a vlastný výraz. Môžete kombinovať rôzne techniky a materiály, aby ste vytvorili jedinečné a chutné umenie na tanieri.

Tu je aj náš recept na maslové linecké cesto. A tu zase recept na orechovo vanilkové rožky, Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec. Tu je aj dlho hľadaný recept na najlepšie medovníky. Tu je aj rokmi overený recept na vianočnú griláž. Vyskúšajte aj recept na medovníky, ktoré nestvrdnú ani do januára.

Alebo skúste recept na rýchle linecké cesto, či tento recept na jednoduché cesto na vykrajované vianočné pečivo. Ale skúste aj recept na medovníky bez vajec. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na suché pečivo. Tu je prípadne aj recept na jednoduché kokosky. Vyskúšajte aj náš recept na marlenka guličky.

 Ingrediencie

  • 4 ks vajcia,
  • 1 ks maslo (125 g),
  • 6 PL tekutý med,
  • 250 g trstinový cukor,
  • 1 ČL sóda bikarbóna,
  • 650 g hladká špaldová múka,
  • na perníkové korenie: kakao, muškátový oriešok, aníz, škorica, badyán, klinčeky mleté – namiešať vo vlastnom pomere,
  • 1 ks vajce – na potretie,
  • orechy – na ozdobu

Postup receptu

1

Vajcia rozbijeme do misky, pridáme k nim cukor a med a spolu rozmiešame. Potom k nim pridáme aj múku, sódu a perníkové korenie. Do misky si k tejto zmesi prilejeme aj roztopené maslo. 

Vymiešame cesto. Foto - Zdenka

2

Všetko poriadne premiešame, aby nám vznikla hmota na medovníky. 

Poriadne vymiešame. Foto - Zdenka

3

Cesto na mäkké medovníky dáme aspoň na 30 minút do chladničky odležať. Následne ho na pomúčenej doske rozvaľkáme tak, aby nebolo príliš hrubé, ale ani príliš tenké.

Necháme odležať. Foto - Zdenka

4

Z cesta vykrojíme medovníky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medovníky potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme ich aj ozdobiť, napríklad orechmi. 

Vykrojíme. Foto - Zdenka

5

Medovníky pečieme v rúre pri teplote 170°C, kým nie sú pekne zlatisté, trvá to asi 7 – 10 minút.

Pečieme. Foto - Zdenka

6

Upečené medovníky budú hneď mäkké. Ozdobiť ich môžeme aj cukrovou polevou, ale aj samotné sú vynikajúce. 

Ozdobíme. Foto - Zdenka

Veríme, že sa vám mäkké medovníky podarili a prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Chutné recepty na babičkine orechové rožteky. Tu je aj starý recept na medovníky. Prečítajte si aj kedy piecť medvedie labky.

Tu je zase recept na medovníky mäkké hneď po upečení. Tu je aj recept na stále mäkké medovníky. A tu máme aj recept na medvedie labky. Máme pre vás aj recept na sneh na zdobenie medovníkov.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu