2x hlasované
Čas prípravy: 45 minút,
Počet porcií: 30
 

Šťavnatý jablkový hrnčekový koláč, recept, ktorý vám zaručí nielen chutný a zdravý výsledok, ale aj jednoduchú prípravu do pár minút. Pripravte si túto pochúťku dnes s nami aj vy.

Hrnčekový koláč

Nemáte čas na pečenie, ale prepadla vás obrovská chuť na niečo sladké? Ponúkaný hrnčekový koláč z jabĺk je potom tá správna voľba!

Táto šťavnatá a zároveň zdravšia verzia dezertu poteší každý deň. Určite si ho obľúbia aj menší ochutnávači, ktorí radi siahnu po niečom sladkom. V tomto prípade však bez výčitiek pre rodičov, nakoľko hrnčekový jablkový koláč obsahuje veľké množstvo vitamínov.

Hrnčekové koláče sa vo všeobecnosti stali obľúbenými a jedným z viacerých dôvodov bola určite ich jednoduchá a rýchla príprava. Tradične pripravované v hrnčekoch sa zvyčajne pečú pol hodinu v rúre a stačia na nich základné ingrediencie. Ich forma je skutočnou výhodou, ak túžite pripraviť ľahkú pochúťku pre pár osôb.

Koláče tohto typu si môžete ideálne prispôsobiť svojim chuťovým pohárikom a zvoliť rôzne náplne, najlepšie čerstvé ovocie, ktoré dodajú koláčom tú správnu šťavnatosť. Taktiež si môžete vybrať druh cesta, z ktorého hrnčekové koláče pripravíte, tradične napríklad cesto na muffiny, brownies alebo piškótové cesto.

Nakoľko skutočne závisí od vašej preferencie, portál Ženy v meste vám nachystal niekoľko overených receptov na hrnčekové pochutiny. Neváhajte a hurá do pečenia!

Ako sme sa dostali k hrnčekovým koláčom?

Hrnčekové koláče nesiahajú ďaleko do histórie a sú pomerne novým receptom. Popri všetkých povinnostiach, ktorým človek denne čelí je mnohokrát náročné nájsť si čas na varenie či pečenie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa hrnčekové koláče začali častejšie objavovať v našich jedálničkoch.

Rýchlym receptom vo všeobecnosti napomohla mikrovlnná rúra, ktorá umožnila nenáročné pečenie do pár minút. Takto sa hlavne malé koláčiky, pripravované väčšinou pre presný počet ľudí, stali populárnejšími než kedykoľvek predtým. A dominujú aj v dnešnej dobe.

Hrnčekové koláče sú dnes obrovským trendom aj na sociálnych sieťach. Vďaka jednoduchému zdieľaniu fotiek či krátkych videí si ľudia zvykli na receptové účty, najmä na Instagrame, ktoré sa sústreďujú na rýchle a zdravšie spôsoby varenia či pečenia. Zároveň to podporilo samotných sledovateľov zdieľať ich „vlastné tvorby“ a šíriť tak koncept, že varenie či pečenie je jednoduché, dokonca zábavné.

Nielen Instagram, ale aj známi blogeri či „youtuberi“ si navykli na jednoduchosť a rýchlosť receptov. Zas a znova nabrali hrnčekové koláče na popularite, avšak aj vďaka rôznorodosti a možnosti ľudí pridať si do koláča presne to, na čo majú v danom momente chuť.

Tak čo? Už sa vám zbiehajú sliny? Aby sme potvrdili variabilitu, ktorú hrnčekové koláče v sebe nesú, okrem čerstvých jabĺk vám ponúkame ďalšie vychytané kombinácie: Marhuľová hrnčeková bublanina, hruškové čokoládové muffiny, Granko koláč či hrnčekové palacinky. Pre iné overené recepty nahliadnite na portál Dobrá kuchyňa. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou alebo punčovú tortu.

 Ingrediencie

  • 2,5 hrnčeka polohrubej múky,
  • 2 vajcia,
  • 1/2 hrnčeka oleja,
  • 1 vanilínový cukor,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 5 jabĺk,
  • 1 hrnček kryštálového cukru,
  • 1 ČL sódy bikarbóny,
  • Iné ovocie podľa chuti,
  • Džem podľa chuti,
  • 2 PL kakaa,
  • Čokoláda podľa chuti,
  • 2 ČL škorice,
  • 1 hrnček mlieka

Postup receptu

1Začneme očistením jabĺk, ktoré následne nastrúhame nahrubo (cca 700 g). V druhej miske zatiaľ vymiešame všetky ostatné ingrediencie (múka, cukor, mlieko, olej, vajcia, škorica, kakao, sóda bikarbóna a prášok do pečiva) a pridáme k nim jabĺčka.

Jablká si očistíme a nastrúhame. Foto - Nela

2Pokračujeme s väčším plechom (cca 30×40 cm), ktorý si vystelieme papierom na pečenie. Potom naň vylejeme cesto a pečieme pri teplote 180°C cca 30 minút. Ak máte menší plech, koláč bude na konci vyšší. Preto ho budeme piecť dlhšie a pri nižšej teplote, cca 170°C.

Koláč pečieme podľa veľkosti plechu. Foto - Nela

3

Keď je koláč dopečený, môžeme ho potrieť džemom podľa preferencie či poliať čokoládou. Taktiež sa skvele hodí šľahačka či spomínané čerstvé ovocie pre viac vitamínov.

Po dopečení koláč ozdobíme. Foto - Nela

Tip na záver: Koláč majte pri pečení neustále pod dohľadom, nakoľko sa behom pár sekúnd môže prepiecť. Aby ste si boli istí, že je hrnčekový koláč hotový, môžete si to overiť pomocou tenkej špajle alebo za pomoci noža. Ak na ostrej špičke zostanú stopy po surovom či príliš tekutom ceste, dezert potrebuje o niečo viac času aby sa dopiekol.

Veľa šťastia a na záver dobrú chuť ku koláču!

Videorecept

Môžem na prípravu hrnčekového koláča použiť obyčajný hrnček z domácnosti?

Áno, môžete!

Majte však na pamäti, že koláč sa môže ľahko prilepiť na steny použitého hrnčeka. Preto odporúčame hneď na začiatku jemne potrieť hrnček olejom, ktorý ochráni pred prilepením.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu