Hlasovať
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 – 35 minút
Počet porcií: 12 – 14 ks
 

Skvelý tip na víkendový koláčik s akýmkoľvek sezónnym ovocím. Aktuálne sezóne kraľujú jablká, tak sme pripravili jablkový koláč s posýpkou. Nadýchané cesto ako z obláčikov, navrchu naukladané jablká a maslová posýpka s orechmi a škoricou krásne rozvoňajú vašu kuchyňu a budete mať nebíčko v ústach. Pripravte si spolu s nami jablkový koláč s posýpkou podľa receptu portálu Najlepšie koláče

Jablkový koláč s posýpkou

Náš recept na jablkový koláč s posýpkou jednoducho musíte vyskúšať! Nadýchané cesto ako z obláčikov, navrchu naukladané jablká a maslová posýpka s orechmi a škoricou krásne rozvoňajú vašu kuchyňu a budete mať nebíčko v ústach. Chrumkavá posýpka pekne kontrastuje s mäkkým cestom a ovocie dodáva dezertu šťavnatosť. Nebojte sa použiť aj iné druhy ovocia: hrušky, lesné ovocie, broskyne, slivky či dokonca sušené ovocie.

Pri príprave jablkového koláča je dôležité vybrať správny druh jabĺk. Kyslé odrody, ako Granny Smith, sú obvykle najlepšou voľbou, pretože dodajú dezertu výraznú chuť. Môžete tiež použiť kombináciu rôznych druhov jabĺk pre rôznorodú chuť či pokojne aj rôzne druhy ovocia, spojíte tak sladšie aj kyslejšie chute.

Posýpka je kľúčovým prvkom jablkového koláča. Tradičná posýpka sa pripravuje zmiešaním múky, masla a cukru, ale môžete tiež kombinovať orechy, ovsené vločky alebo škoricu pre rôznorodú chuť. Jablká by mali byť nakrájané na rovnako veľké kúsky, aby sa zabezpečilo rovnomerné upečenie koláča. Keď sú kúsky príliš veľké, môže sa stať, že koláč bude na povrchu príliš prepečený, zatiaľ čo stred zostane surový.

Ak máte radi sladšie dezerty, môžete pridať viac cukru do cesta alebo posýpky. Naopak, ak uprednostňujete menej sladkú chuť, môžete znížiť množstvo cukru. Okrem škorice môžete do receptu pridať aj ďalšie korenie, ako je vanilkový extrakt, hrebeňovka alebo muškátový orech, pre zvýraznenie chuti jabĺk.

Jablkový koláč s posýpkou býva najlepší, keď je stále mierne teplý. Môžete ho podávať samostatne, s kopčekom zmrzliny alebo so šľahačkou. Niektorí ľudia ho radi posypú škoricou alebo podávajú s karamelovou omáčkou. Ak zostane nejaký koláč, môžete ho skladovať v chladničke alebo pri izbovej teplote, zakrytý fóliou alebo potravinovým obalom. Koláč bude chutiť najlepšie, keď je čerstvý, ale môže vydržať niekoľko dní.

Jablkový koláč s posýpkou je výborným dezertom a je ľahký na prípravu. S týmito užitočnými informáciami sa vám zaručene podarí pripraviť vynikajúci jablkový koláč s posýpkou, ktorý si môžete prispôsobiť svojmu vkusu.

Benefity jabĺk

Jablká majú mnoho prospešných vlastností pre zdravie. Tu je niekoľko dôležitých benefitov, ktoré jablká poskytujú:

  1. Vláknina: Jablká sú bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravý tráviaci systém. Vláknina pomáha znižovať riziko zápchy a udržuje črevnú mikroflóru v rovnováhe.
  2. Zdravie srdca: Konzumácia jabĺk je spojená s nižším rizikom srdcových ochorení. Obsah vlákniny a antioxidantov v jablkách môže pomôcť znížiť hladinu škodlivého LDL cholesterolu a regulovať krvný tlak.
  3. Vitamíny a minerály: Jablká obsahujú rôzne vitamíny, najmä vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a pôsobí ako antioxidant. Taktiež obsahujú minerály, ako je draslík, dôležitý pre svalovú funkciu a zdravie srdca.
  4. Antioxidanty: Jablká obsahujú antioxidanty, ako je kvercetín, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha znižovať zápaly v tele.
  5. Podpora kognitívneho zdravia: Výskumy ukázali, že konzumácia jabĺk môže byť spojená so zlepšením kognitívneho zdravia a znížením rizika neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

Dôležité je si uvedomiť, že najväčšie zdravotné výhody jabĺk dosiahnete konzumáciou čerstvých plodov, nie ovocných štiav alebo produktov s vysokým obsahom cukru. Jablkový koláč s posýpkou môže byť chutným spôsobom, ako do stravy zaradiť jablká, ale treba brať do úvahy, že pridanie veľkého množstva cukru a tuku môže obmedziť ich zdravotné výhody.

Skúste aj náš recept na jablkovú štrúdľu, hrnčekový koláč z jabĺk, tvarohový koláč s ovocím, hrnčekový perník či perníkové muffiny. Vyskúšajte aj naše jednoduché cesto na koláč. Skúste aj recept na klasické lievance.

Ingrediencie

Plech 20 x 32 cm

Posýpka

  • 4 PL ovsené vločky,
  • 4 PL polohrubá múka,
  • 3 PL maslo,
  • 1 PL cukor,
  • hrsť vlašské orechy,
  • 1/3 ČL mletá škorica

Cesto

  • 2 ks vajce,
  • 100 g cukor,
  • 100 g olej slnečnicový/repkový,
  • 350 g kefírové mlieko,
  • 250 g polohrubá múka,
  • 1 ČL sóda,
  • štipka soli,
  • 2 – 3 ks jablká,
  • maslo a múka na vymastenie plechu

Postup receptu

1

Ako prvú si pripravíme posýpku z vločiek, múky, cukru, masla, orechov a škorice. Orechy v rukách nalámeme na menšie kúsky. Všetko spolu v rukách dobre premiešame, aby sa maslo spojilo s ostatnými surovinami. Odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto. Rúru dáme predhrievať na 180 stupňov.

Pripravíme posýpku. Foto - Andrea

2

Múku si v miske dobre zmiešame so sódou a štipkou soli. Vajcia dáme zvlášť do misky s cukrom.

Začneme s prípravou cesta. Foto - Andrea

3

Jablká si nakrájame na tenké plátky alebo malé kocky, je to na vás.

Nakrájame jablká. Foto - Andrea

4

Cukor a vajcia vyšľaháme do peny, trvá to asi 5 min. Potom postupne zašľahávame olej. Keď je zašľahaný rovnomerne, postupne prilievame kefír počas šľahania.

Vyšľaháme penu. Foto - Andrea

5

Do tejto tekutej zmesi primiešavame po častiach múku. Miešame len dokým sa múka nespojí v hladké cesto, zbytočne dlho nepremiešavame.

Vymiešame cesto. Foto - Andrea

6

Na plech vymastený maslom a vysypaný múkou nalejeme cesto. Na cesto poukladáme nakrájané kúsky ovocia.

Naukladáme jablká. Foto - Andrea

7

Z chladničky vyberieme posýpku a rukami rozmrvíme na koláč. Takto vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 30 – 35 minút, priebežne kontrolujeme špáradlom. Jablkový koláč s posýpkou môžeme ešte posypať práškovým cukrom a podávať napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Máme pre vás aj recept na jahodový koláč. A tu je recept na nebezpečne dobrý jablkový koláč.

Pečieme. Foto - Andrea

Videorecept

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu