20x hlasované
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 8 – 10 minút (1 plech)
Počet porcií: 35 ks
 

Linecké kolieska sú tradičné vianočné pečivo po stáročia známe kombináciou jemného cesta a ovocného džemu. Ich typickým znakom je vrchný kúsok cesta s otvorom, ktorý odkrýva lesklý džem uprostred. Na webe najlepšie koláče nesmú chýbať.

Linecké kolieska

Vyskúšajte si linecké kolieska pripraviť podľa nášho overeného receptu. Predstavujú nielen chutné pečivo, ale aj symbol tradície a spoločenských rituálov.

Mnohí ľudia si ich pečú zvyčajne počas vianočného obdobia, kedy sa zdôrazňuje rodinná pohoda, zdieľanie a spomienky na minulosť. Tieto koláčiky v mnohých domácnostiach predstavujú neoddeliteľnú súčasť sviatočného stola.

Pečenie lineckých koliesok je často vnímané ako rodinná aktivita, pri ktorej sa generácie stretávajú a spoločne vytvárajú niečo, čo má hlboký kultúrny a emocionálny význam.

Pre mnohých je pripravovanie týchto koláčikov spôsobom, ako prenášať rodinné tradície a recepty z generácie na generáciu, a zároveň vytvárať nové spomienky s blízkymi.

História

Linecké kolieska, známe tiež pôvodne ako „Linzer Torte“ alebo „Linzer Augen“ v nemecky hovoriacich krajinách, majú hlboké korene v európskej kulinárnej histórii.

Ich pôvod siaha do mesta Linz v Rakúsku, odkiaľ pochádza aj názov. História lineckých koláčikov je bohatá a zahŕňa rôzne verzie o tom, kedy a kde boli prvýkrát pripravené.

Najstarší známy recept na Linzer Torte pochádza z roku 1653 a je uložený v mestskom archive mesta so slovenským názvom Linec. Aj keď sa tento tradičný dezert pôvodne podobal skôr torte s mriežkovým vzorom na vrchu (práve Linzer torte), v priebehu rokov sa vyvinul do menšej, koláčikovej verzie, ktorú dnes poznáme ako linecké koláčiky, alebo aj ako linecké kolieska.

Za posledné stáročia sa stali obľúbeným pečivom nielen v Rakúsku, ale postupom času našli svoje miesto aj v mnohých ďalších kultúrach a kuchyniach.

Populárnymi sa stali aj v krajinách bývalého Rakúska-Uhorska vrátane Slovenska a Českej republiky, kde sa stali aj súčasťou tradičného vianočného pečenia.

Ich popularita rastie aj vďaka ich atraktívnemu vzhľadu – vrchný kúsok cesta s otvorom, ktorý odkrýva lesklý ovocný džem, je vizuálne pútavý a sľubuje sladkú chuť.

V priebehu storočí sa recepty mierne menili a prispôsobovali sa miestnym zvyklostiam a dostupným ingredienciám, ale základné charakteristiky lineckých koláčikov – kombinácia jemného cesta a ovocného džemu – zostali nezmenené.

Dnes sú linecké kolieska nielen symbolom kulinárskej tradície, ale aj spôsobom, ako si pripomenúť minulosť a prenášať rodinné tradície na ďalšie generácie. Tu je aj starý recept na linecké cesto. Tu je zase náš recept na maslové linecké cesto. Skúste aj náš recept na hneď mäkké medovníky. Vyskúšajte aj originálny recept na krehké kokosové rožteky. Tu je aj náš recept na linecké cesto od babičky.

Ingrediencie

  • 280 g masla,
  • 420 g hladkej múky,
  • 140 g práškového cukru,
  • 4 žĺtky,
  • ovocný džem na spájanie, tradične malinový,
  • orechy s cukrom na ozdobovanie,
  • vykrajovačky,
  • papier na pečenie,

Postup receptu

1

Do väčšej misky na úvod pridávame zmäknuté maslo a práškový cukor. Následne ešte štyri žĺtky a rovnako aj hladkú múku.

Pridávame maslo, cukor, žĺtky a hladkú múku. Foto - Michal Trško

2

Mixérom a neskôr rukami si z pridaných ingrediencií vypracujeme cesto.

Vypracujeme si cesto. Foto - Michal Trško

3

Pripravené cesto necháme zabalené do fólie aspoň hodinu v chladničke.

Cesto necháme v chladničke. Foto - Michal Trško

4

Odležané cesto si rozdelíme na polovice a vyvaľkáme.

Vyvaľkáme si cesto. Foto - Michal Trško

5

Vykrajujeme linecké kolieska a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Budeme ich zlepovať a tak vytvárame dvojice vhodného tvaru. Vhodné tvary (tie ktoré budú hore a nemajú okienko) môžeme potrieť bielkom a ozdobiť napríklad orechom.

Vykrajujeme linecké koláčiky. Foto - Michal Trško

6

Koláčiky na plechu pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút.

Linecké koláčiky pečieme. Foto - Michal Trško

7

Upečené linecké kolieska necháme vychladnúť a pospájame s džemom. Môžeme ich ozdobiť aj čokoládovou polevou, kokosom, orechami, lentilkami a hocičím vhodným, čo vám napadne.

Linecké kolieska sú hotové. Foto - Michal Trško
Linecké kolieska sú hotové. Foto – Michal Trško

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na pravé linecké cesto. Alebo recept na plnené čokoládové oblátky. A tu je zase linecké cesto od babičky. Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec. Skúste aj naše tipy, aby boli linecké koláčiky mäkké. Vyskúšajte aj ako si vylepšiť linecké koláčiky,

Videorecept

Aký džem je najlepší na linecké kolieska?

Tradične sa na linecké kolieska najčastejšie používa malinový džem vďaka jeho intenzívnej chuti a kontraste s jemným cestom. Avšak, linecké kolieska sú flexibilné v tom, aký džem sa do nich použije. Mnoho ľudí tiež preferuje ríbezlový, černicový alebo marhuľový džem. Voľba džemu môže závisieť od osobnej chuti, dostupnosti alebo rodinnej tradície. Dôležité je, aby bol džem kvalitný, s výraznou chuťou a nie príliš riedky, aby neskapol z koliesok.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu