1x hlasované
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 12 minút
Počet porcií: cca 40
 

Tradičný recept na najlepšie medvedie labky. Výborné suché vianočné pečivo, ktoré vás prenesie späť do detstva. Hoci medvedie labky patria k Vianociam, niekedy sa priestor dáva iným koláčom. Upečte si medvedie labky podľa receptu portálu Najlepšie koláče a Vianoce budú tie pravé a tradičné. 

Medvedie labky

Suché vianočné pečivo je typické pre toto sviatočné obdobie. Či už ide o medovníky, linecké koláčiky alebo rôzne sladké košíčky, suché pečivo jednoducho nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Inak tomu nie je ani pri medvedích labkách. Tie sa u nás vždy záhadne vyparia ešte predtým, než sa stihne postaviť vianočný stromček. Uložte si tento recept a buďte na Vianoce pripravení. 

Sušienky „medvedie labky“ majú pôvod v Českej republike a ďalších krajinách vo východnej Európe. Ich tradícia sa datuje do 19. storočia, keď sa stali obľúbeným dezertom na rôznych slávnostných príležitostiach. Okrem klasických sušienok existujú rôzne varianty, vrátane bielych čokoládových a iných chuťových kombinácií.

Tieto sušienky sú tiež obľúbenými ozdobami na vianočných stromčekoch a iných sviatočných dekoráciách. Často sa zdobia rôznymi druhmi jedlých farieb a polejú sa čokoládou alebo inými polevami. Mnoho ľudí si tieto sušienky vyrába doma. Môžu byť ručne tvarované do podoby medvedích labiek a zdobené podľa vlastného vkusu. V niektorých krajinách sú sušienky „medvedie labky“ súčasťou kultúrnych tradícií a slúžia ako symbol štedrosti a pohostinnosti.

Tieto koláčiky sa zvyčajne vyrábajú z cukru, masla, kakaa, múky a ďalších základných surovín, ktoré sú kombinované a upravené tak, aby vytvorili charakteristický chuťový profil. Medvedie labky sa často používajú aj ako prísada do rôznych dezertov, ako napríklad zmrzliny, kde sa rozdrvia a pridajú do zmrzliny pre lepšiu chuť a textúru. Tieto sušienky sú obľúbené najmä u detí kvôli ich atraktívnemu tvaru a sladkej chuti.

Medvedie labky sú nielen chutným dezertom, ale aj symbolom tradičných a kultúrnych hodnôt, ktoré sú prepojené s radosťou, pohostinnosťou a rodinnými tradíciami. Ich úžasný tvar a sladká chuť ich robia obľúbenými u detí aj dospelých, a ich rôzne verzie a výzdoba pridávajú kreativitu do varenia a pečenia.

História

História sušienok s názvom „medvedie labky“ siaha do minulosti strednej Európy, konkrétne na územie Českej republiky a Slovenska. Tieto sladkosti majú korene v pekárskej tradícii a stali sa obľúbenými dezertmi na rôznych slávnostných príležitostiach. Tu je niekoľko zaujímavých faktov o ich histórii:

  1. Pôvodný názov: Sušienky „medvedie labky“ sú známe aj pod inými názvami, napríklad „medvedie tlapky“ alebo „medvedie nohy“. Tieto názvy vychádzajú z charakteristického tvaru sušienok, ktorý pripomína stopy medveďa.
  2. Začiatky v Česku: Prvým miestom, kde boli tieto sušienky vyrobené, bol Český Krumlov, mesto v Českej republike. Boli pečené na miestnych trhoch a stali sa rýchlo obľúbenými medzi ľuďmi.
  3. Tradičná dobová výroba: V minulosti boli medvedie labky vyrábané ručne, pričom boli tvarované do charakteristického tvaru labiek a ozdobené rôznymi vzormi. Táto tradičná metóda výroby sa dodnes udržuje a pripomína nám históriu nielen tohto dezertu.
  4. Zdobenie na sviatky: Sušienky boli v minulosti často ozdobené na rôzne sviatky a slávnostné príležitosti. Toto zdobenie im dodávalo zábavný a estetický prvok.
  5. Modernizácia a komercializácia: V súčasnosti sú medvedie labky bežne dostupné v obchodoch vo viacerých chuťových a farebných variantách a môžete ich zakúpiť v rôznych veľkostiach v obchodoch so sladkosťami a supermarketoch.

Tieto suché koláčiky majú bohatú históriu a stále si udržujú svoje miesto v kultúre a tradičných sviatočných oslavách v strednej Európe. 

Bez ohľadu na to, či ich kupujete v obchode alebo vyrábate doma, medvedie labky prinášajú radosť a sladkú pohodu do života ľudí a sú jedným z tých malých radostí, ktoré si môžeme dopriať. Vyskúšajte aj náš recept na kávové zrná. Tu je náš recept na najlepšie snehové pusinky. Máme ale aj recept na kokosové ježe.

Ingrediencie

  • 200 g Hera (alebo iný tuk na pečenie),
  • 350 g polohrubá múka,
  • 200 g mleté orechy,
  • 220 g práškový cukor,
  • 2 balenia škoricový cukor,
  • 1/2 balenia kypriaci prášok,
  • 50 g kakao,
  • citrónová kôra,

Postup receptu

1

Všetky suroviny spolu vymiešame a miesime, kým sa suroviny pekne nepremiešajú. Hotové cesto necháme na 30 minút odpočívať do chladničky. 

Vymiešame cesto. Foto - Jaja

2Odležané cesto následne dáme do formičiek, kde ho natlačíme a následne formičky poukladáme na plech. Formičky s cestom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 12 minút.

Dáme do formičiek. Foto - Jaja

3

Upečené labky môžeme z formičiek vyberať ešte teplé. Necháme ich vychladnúť a nakoniec ich môžeme ešte posypať práškovým cukrom (sladké sú dosť aj bez neho, takže ich nemusíte posypávať, je to na vás). Medvedie labky sú týmto hotové. 

Vyberieme. Foto - Jaja

Labky sú hotové. Foto - Jaja

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu