Nadýchaná citrónová bábovka
Svieža chuť a aróma citrónov, jemnučké cesto a, ak sa pre ne rozhodnete, tak aj drobné zrnká maku. Portál Najlepšie koláče vám ponúka originálny fotorecept na nadýchanú citrónovú bábovku, ktorú málokto odmietne. Extra dobíjač energie a prínos vitamínov k vašej rannej káve alebo čaju!
Nadýchaná citrónová bábovka sa považuje za zdravšiu verziu tohto typického koláča. Pridané citróny a šťava obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, posilňujúce náš imunitný systém, predovšetkým proti rôznym infekciám a ochoreniam. Majú v sebe aj veľa vlákniny pre efektívnejšie trávenie a prírodné kyseliny či enzýmy, ktoré udržiavajú rovnováhu pH v našom tele.
Pre ešte väčšiu výživovú hodnotu viete svoju bábovku poliať citrónovou polevou. Nič ale nepokazíte ani na klasike, akou je posýpka z práškového cukru. Závisí od vás a od vašej preferencie, čo na vrch bábovky zvolíte!
Želáme vám veľa šťastia s jej prípravou! Aj napriek tomu, že sa zdá pomerne jednoduchá a zhrnuli sme vám ju v 4 ľahkých krokoch, nahliadnite aj na podobný, odporúčaný fotorecept na klasickú bábovku, obohatenú o puding. Inšpirujte sa jej postupom aj pri našom recepte!
Nadýchaná citrónová bábovka: Ingrediencie
Na bábovku:
- 4 vajcia
- 2 ks vanilkového cukru
- 100 g trstinového cukru
- 2 balíčky citrónovej kôry alebo nastrúhané kôry z čerstvých citrónov
- 80 ml neutrálneho oleja alebo rozpustené maslo
- 50 ml citrónovej šťavy
- 170 g polohrubej múky
- 30 g mletého maku (voliteľné a ak sa rozhodnete vynechať, pridajte radšej o 30 g viac múky)
- 1 zlatý klas alebo 40 g kukuričného škrobu
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 120 ml mlieka
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL horúcej vody
Nadýchaná citrónová bábovka: Postup jednoduchého receptu
1
Studené ingrediencie vyberieme z chladničky 30 minút pred prípravou. Vajíčka dáme do misy s cukrami. Múku zmiešame v miske so soľou, kypriacim práškom, škrobom a makom (voliteľný). Maslo rozpustíme a vychladíme na izbovú teplotu. Citrón odšťavíme alebo použijeme kupovanú šťavu. Potom vymastíme formu na bábovku a zapneme rúru na 170°C.
2
Za pomoci mixéra vyšľaháme vajíčka aj s vanilkovým a trstinovým cukrom. Mala by nám vzniknúť jemná pena. Pridáme aj citrónovú kôru a opäť mixérom zapracujeme.
3
K vzniknutej zmesi pridáme citrónovú šťavu a maslo. Znova krátko zapracujeme mixérom, aby sa všetko dokopy pospájalo.
4
Na záver pridávame po častiach sypkú zmes na striedačku s mliekom. Potom miešame už len ručne s metličkou. Vznikne nám tekuté cesto, ktoré nalejeme do formy a pečieme na 170°C 30-35 minút. Kontrolujeme špáradlom. Po upečení necháme bábovku 10 minút vychladnúť v pootvorenej rúre. Potom ju vyberieme a vyklopíme z formy po ďalších 10 minútach chladenia.
A nadýchaná citrónová bábovka je na svete! Dúfame, že sa vám podarila, presne ako nám na obrázku nižšie. Dobrú chuť prajeme!
Malý tip pre vás: Ak sa náhodou rozhodnete aj pre citrónovú polevu na bábovku, nech sa páči, tu je jednoduchý postup: Horúcu vodu zmiešame s citrónovou šťavou. Pridáme práškový cukor a vzniknutú zmes poriadne premiešame. Čerstvo pripravenou polevou môžete následne poliať ešte teplú bábovku a zvýrazniť jedinečnú chuť. Vyskúšajte!
Zvýšili sa vám z nášho receptu citróny? Tu sú ďalšie sladké alternatívy, kde ich môžete rovno využiť: recept na citrónový cheesecake s korpusom z datlí alebo citrónový džem, vhodný do akýchkoľvek dezertov. Nech sa vám podaria!
FAQ: Môžem nabudúce použiť aj iný citrus ako citrón?
Síce sa citrón považuje za jeden z najvhodnejších citrusov do zákuskov ako bábovka, predovšetkým aj pre svoju šťavnatosť, určite nepochybíte, keď sa rozhodnete, napríklad, pre čerstvé pomaranče, limetky, poprípade grapefruit. Ak si náhodou neviete medzi citrusmi vybrať, vaša bábovka môže byť originálna a kombinovať viacero druhov. Je to, ako pri každom recepte, na vás!