2x hlasované
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 – 50 minút
Počet porcií: 1 chlebík
 

Najlepší banánový chlieb s ovsenými vločkami, na ktorý vám ponúkame výborný a zdravý recept. Banánový chlieb s ovsenými vločkami je bez múky, takže si ho môžete pokojne dopriať aj viac a bez výčitiek. Banánový chlieb je fantastický nielen na raňajky, ale aj na desiatu či olovrant. Pripravte si ho spolu s nami podľa nášho jednoduchého receptu.

Banánový chlieb s ovsenými vločkami

Dostali ste chuť na niečo sladké? Vyskúšajte náš skvelý recept na zdravú maškrtu, na ktorej si pochutia deti aj dospelí. Týmto chlebíkom potešíte svoje zdravie aj chuťové poháriky. Banánový chlieb s ovsenými vločkami je skvelou voľbou na raňajky, desiatu alebo olovrant a hodí sa aj na dlhé cesty. Taktiež predstavuje výborný spôsob ako zúžitkovať prezreté banány. Banánový chlieb s ovsenými vločkami si pripravíte v jednej miske, recept je hrnčekový a veľmi rýchly. Poďte si ho upiecť spolu s nami. 

Banánový chlieb s ovsenými vločkami je skvelým spôsobom, ako využiť prezrelé banány a pridať do svojej stravy viac vlákniny a vitamínov. Banány sú bohaté na draslík, vitamíny B6 a C. Ovsené vločky pridávajú vlákninu a komplexné sacharidy. Všetky tieto zložky spolu tvoria zdravý a vyvážený pokrm.

Prezrelý banán je ideálny na prípravu banánového chleba, pretože je sladší a ľahko sa rozpučí. Tmavé bodky na šupke nie sú problém, skôr indikujú, že banán je prezrelý a sladší. Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu a pomáhajú zlepšiť trávenie. Okrem toho obsahujú aj beta-glukán, ktorý môže pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi.

Môžete pridať ďalšie ingrediencie do banánového chleba, ako sú orechy, semienka ľanu alebo slnečnice, sušené ovocie alebo čokoládové hobliny. Tieto prídavky môžu pridať chuť a textúru a zvýšiť výživovú hodnotu. Pre pridanie chuti a textúry môžete použiť zdravé tuky, ako je olivový olej, kokosový olej alebo orechový olej.

Ak chcete znížiť pridávaný cukor, môžete použiť med alebo javorový sirup ako náhradu za biely cukor. Ak máte alergie alebo intoleranciu na určité potraviny, nezabudnite prispôsobiť recept tak, aby vyhovoval vašim potrebám.

Banánový chlieb s ovsenými vločkami je výborným príkladom zdravého dezertu alebo raňajok. Môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám a potrebám výživy, aby bol nielen chutný, ale aj zdravý.

Výhody banánov

Banány sú v pečení populárnou prísadou, a to nielen kvôli svojej výnimočnej chuti, ale aj kvôli rôznym benefitom, ktoré prinášajú. Banány sú bohaté na prírodný cukor, hlavne fruktózu, čo znamená, že môžu osladiť pečené produkty bez potreby pridávať veľa rafinovaného cukru. Toto je výhodné pre tých, ktorí sa snažia obmedziť pridávaný cukor vo svojej strave.

Obsahujú tiež rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, čo môže pridať textúru a vláčnosť pečeným pokrmom, ako sú koláče a chleby. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu B6 a draslíka. Vitamín C môže pomôcť zlepšiť textúru pečených produktov a zvýšiť ich nutričnú hodnotu. Draslík je dôležitý pre správne fungovanie svalov a nervových buniek.

Obsahujú aj antioxidanty, vitamín C a doplnok draslíka, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Toto je užitočné pre udržanie čerstvosti a kvality pečených pokrmov. Majú nízky obsah tuku, čo môže byť výhodou pre tých, ktorí sledujú svoj príjem tukov.

Banány môžu byť použité v receptoch na pečenie na zlepšenie textúry a vlhkosti. Napríklad v banánovom chlebe zabezpečujú jemnú a vláčnu štruktúru. Prezrelé banány sú prirodzene sladké, čo umožňuje redukciu množstva pridaného cukru pri pečení.

V pečení môžete banány využiť vo forme banánových plátkov, banánového pyré alebo dokonca ich využiť celé. S ich pomocou môžete pridať výživnú hodnotu a chuť do mnohých rôznych druhov pečených pokrmov, vrátane koláčov, muffinov, chlebov a ďalších dezertov.

Tieto výhody robia banány výborným príspevkom do stravy, najmä pri pečení, kde môžu zlepšiť chuť, textúru a výživovú hodnotu vašich dezertov a pečiva. Ak by ste chceli vyskúšať, tu je aj čerešňová bublanina. Máme pre vás aj recept na jahodový koláč alebo šťavnatý banánový chlieb. Tu je aj syrová roláda bez vaľkania.

 Ingrediencie

  • 1/2 hrnčeka mlieko,
  • 1/2 balenia prášok do pečiva,
  • 1/2 hrnčeka strúhaný kokos,
  • 3 – 4 ks zrelý banán,
  • 2 a 1/2 hrnčeka ovsené vločky (rozmixované),
  • 1/2 hrnčeka kryštálový alebo trstinový cukor,
  • 50 g kokosový olej alebo maslo,
  • 1/2 až 1 hrnček mak,
  • 3 ks vajce,
  • 1 PL mletá škorica,
  • štipka soli,
  • 1 ČL kurkuma,
  • citrónová kôra – podľa potreby

Postup receptu

1

Zrelé banány spolu s vajcami rozmixujeme ponorným mixérom alebo v robote na redšiu kašu.

Rozmixujeme banán a vajcia. Foto - Nela

2

Ovsené vločky rozmixujeme v mixéri s nožmi na jemnú múku alebo ich pomelieme mlynčekom.

Rozmixujeme vločky. Foto - Nela

3

K banánom pridáme ovsenú múku, soľ, prášok do pečiva, maslo alebo kokosový olej a cukor.

Pridáme ďalšie ingrediencie. Foto - Nela

4

Do banánového cesta primiešame ešte mlieko, kurkumu, škoricu, celý mak a strúhaný kokos.

Pridáme mak. Foto - Nela

5

Pridáme aj nastrúhanú citrónovú kôru, najlepšie v Bio kvalite, ktorá dodá chlebíku skvelú chuť.

Pridáme citrónovú kôru. Foto - Nela

6

Formu na chlebík (25x7cm) vystelieme papierom na pečenie (alebo vymastíme), rozvrstvíme voňavé cesto.

Dáme do formy. Foto - Nela

7Zdravý banánový chlieb s ovsenými vločkami pečieme pri teplote 170oC cca 45 – 50 minút, podľa potreby.

Pečieme. Foto - Nela

Tip na záver: Do cesta na banánový chlieb s ovsenými vločkami môžete pridať aj sušené hrozienka, brusnice, nasekané obľúbené orechy, ale aj tmavú čokoládu. Vyskúšajte aj náš recept na domáce socialistické rožky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu