3x hlasované
Čas prípravy: 20 minút,
Čas pečenia: 10 – 15 minút
Počet porcií: 40 (podľa veľkosti)
 

Dokonalé kokosové pusinky, ktoré sú nenáročné na prípravu. Snehové pusinky s kokosom sú tradičné predovšetkým na Vianoce a Veľkú noc. Upiecť si ich však môžete počas celého roka.

Kokosové pusinky

Kokosové pusinky sú lahodné a obľúbené cukrovinky. Tu je niekoľko zaujímavostí o kokosových pusinkách:

  1. Zloženie: Kokosové pusinky sa obvykle vyrábajú z kokosu, cukru a bielkov. Tieto jednoduché ingrediencie sa zmiešajú dohromady a tvoria ľahkú, penovú textúru.
  2. Bezlepkové: Kokosové pusinky sú často bezlepkovou alternatívou k tradičným dezertom, čo je skvelá správa pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok.
  3. Exotický pôvod: Kokosový orech pochádza z tropických oblastí a kokosové pusinky majú exotickú chuť, ktorá môže byť pre niektorých ľudí novinkou.
  4. Rôzne formy: Kokosové pusinky môžu byť vyrábané rôznymi spôsobmi. Môžete ich nájsť vo forme malých guličiek, valčekov, alebo dokonca v tvare srdca alebo hviezdy.
  5. Obľúbené na Vianoce: V niektorých krajinách sú kokosové pusinky obľúbeným vianočným pečivom a sú zdobené čokoládou, orieškami alebo sušeným ovocím.
  6. Tradičné recepty: Recepty na kokosové pusinky sa líšia podľa regiónu. V niektorých krajinách sú známe pod rôznymi názvami, ako sú „beijinhos“ v Brazílii alebo „coco kisses“ v USA.
  7. Jednoduchá príprava: Výroba kokosových pusiniek je pomerne jednoduchá a nevyžaduje veľa surovín. Sú ideálne pre tých, ktorí chcú rýchlo pripraviť sladkú pochúťku.
  8. Skvelá ozdoba: Kokosové pusinky môžu byť použité ako zdobenie na tortách a dezertoch, čo ich robí výbornou ozdobou pre rôzne sladké pokrmy.
  9. Dlhá trvanlivosť: Vďaka svojmu nízkemu obsahu vody majú kokosové pusinky pomerne dlhú trvanlivosť a môžu byť skladované dlhšiu dobu.
  10. Obľúbenosť po celom svete: Kokosové pusinky sú obľúbené nielen v slovenskej kuchyni, ale aj v mnohých ďalších krajinách po celom svete.

Pamätajte, že recepty a spôsoby prípravy kokosových pusiniek sa môžu líšiť, a tak si môžete vyskúšať rôzne variácie, aby vám najviac chutili.

Pozitívne účinky kokosu

Zdravé tuky: Kokos obsahuje tzv. stredne dlhé triglyceridy (MCT), ktoré sú ľahko stráviteľné a môžu byť rýchlo využité ako zdroj energie. Tieto tuky tiež môžu pomôcť zvýšiť metabolizmus a podporovať chudnutie.

Kardiovaskulárne zdravie: Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia kokosového oleja môže pomôcť znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol, čo môže pozitívne ovplyvniť zdravie srdca.

Antioxidačné vlastnosti: Kokos obsahuje antioxidanty, ako je vitamín E, ktoré môžu pomôcť bojovať proti voľným radikálom a chrániť telo pred poškodením buniek.

Podpora imunitného systému: Vďaka obsahu laurickej kyseliny môže kokosový olej posilňovať imunitný systém a pomáhať v boji proti infekciám.

Zdravá pokožka a vlasy: Kokosový olej sa často používa vo výrobkoch na starostlivosť o pokožku a vlasy vďaka svojim hydratačným vlastnostiam. Môže pomôcť zmierniť suchú kožu, psoriázu a podobné problémy.

Podpora tráviaceho systému: Vláknina obsiahnutá v kokosovom mäse môže pomôcť regulovať tráviaci systém a podporovať zdravú črevnú mikroflóru.

Regulácia cukrovky: Niektoré štúdie naznačujú, že MCT obsiahnuté v kokosovom oleji môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a zlepšovať citlivosť na inzulín.

Zníženie zápalu: Zahrnutie kokosu do stravy môže pomôcť znížiť zápal v tele vďaka obsahu antioxidantov a protizápalových látok. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou. Tu je vyskúšaný recept na rafaelo guľky a vanilkové rožky.

 Ingrediencie

  • 1 štipka – soľ
  • 300 g – práškový cukor
  • 250 g – strúhaný kokos
  • 2 polievková lyžica – kokosový olej alebo olej
  • 100 g – čokoláda na polevu
  • 4 ks – vaječný bielok

Postup receptu: Kokosové pusinky

1Nad parou v hrnci (miske) vyšľaháme bielky spolu s práškovým cukrom do hustej peny. Trvá to 5-10 minút.

vyšlaháme bielky, Foto - Nela

2Vyšľahaná bielková pena bude pekne lesklá. Penu necháme trochu vychladnúť, primiešame aj štipku soli.

necháme vychladnúť, Foto - Nela

3

Do peny primiešame strúhaný kokos. Ak kokos nemáte, a chcete si upiecť pusinky, pridajte mleté orechy.

primiešame kokos, Foto - Nela

4

Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme lyžicou kôpky (5 cm), ktoré tvarujeme do tvaru pusiniek.

poukladáme na plech, Foto - Nela

5

Kokosové pusinky pečieme pri teplote 150 oC 10-15 minút, nie však pridlho, aby ostali vo vnútri šťavnaté.

Kokosové pusinky pečieme 10-15 minút. Foto - Nela

Tip na najlepšie koláče: Kokosové pusinky môžeme ozdobiť čokoládou. Nad parou si roztopíme čokoládu spolu s kokosovým olejom (olejom). V takto pripravenej poleve máčame polovicu pusinky, necháme zachladiť. S čokoládou ich skladujeme v chlade.

Sladké kokosové maškrtenie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu