1x hlasované
 
Príprava: 30 min,
Čas varenia: 8 min,
Počet porcií: 15,
 

Piškótová roláda s banánom poteší naozaj všetkých. Je to ľahký a svieži dezert, ktorý skvele doplní šálku kávy a zachutí nielen hosťom, ale aj domácim.

Piškótová roláda s banánom

Ak čakáte návštevu a hľadáte rýchly, ale zároveň lahodný dezert, piškótová roláda s banánom je ideálnou voľbou. Ide o dezert, ktorý v sebe kombinuje jemnú, nadýchanú piškótovú roládu s krémovou banánovou náplňou, ktoré vytvárajú dokonalú harmóniu. Jeho príprava je prekvapivo jednoduchá a nevyžaduje veľa času ani zručností.

Začnete prípravou ľahkého piškótového cesta, ktoré potom vylejete na plech a za krátko upečiete. Kým sa cesto pečie, môžete pripraviť náplň, ktorá je zvyčajne zmesou šľahačky, zrejúcich banánov a prípadne ďalších ingrediencií ako vanilkový extrakt alebo jemný tvaroh pre extra krémovosť.

Keď je piškótový základ hotový a mierne vychladnutý, rovnomerne naň rozotrite náplň a opatrne zrolujete. Výsledkom je nádherná roláda, ktorá sa pred podávaním môže posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou pre estetický efekt. Táto roláda nielenže vyzerá atraktívne, ale jej sladká a ovocná chuť sa skvele dopĺňajú.

Okrem toho, že je piškótová roláda s banánom rýchla a jednoduchá na prípravu, recept ponúka aj vysokú úroveň prispôsobenia. Môžete ju ozdobiť čokoládovou polevou, posypať orechmi, kokosom alebo dokonca skaramelizovanými banánovými plátkami pre extra dekadentný zážitok. Alebo podávať len základnú verziu. Aj tak je výborná.

Piškótová roláda s banánom nie je len vizuálne lákavý dezert, ale jeho ľahká a ovocná chuť perfektne dopĺňa silnú kávu alebo čaj, čím vytvára dokonalý kontrast pre vaše chuťové poháriky.

Dezerty s banánom

Historia prípravy dezertov s banánom siaha do obdobia, keď banány začali byť celosvetovo dostupné a obľúbené, čo sa stalo najmä v priebehu 19. a 20. storočia.

Banány pochádzajú z juhovýchodnej Ázie a boli známe v mnohých starovekých kultúrach, ale do širšieho medzinárodného povedomia sa dostali až po naštartovaní ich masového pestovania a následnom exporte do celého sveta, najmä z Latinskej Ameriky.

  • Rozšírenie banánov: V 19. storočí sa banány stali obľúbeným ovocím v Európe a Severnej Amerike, čo umožnilo ich rozšírenie do domácich kuchýň. Tento trend bol podporený rozvojom chladiacich technológií a dopravných sietí, ktoré umožnili ich transport na dlhé vzdialenosti bez toho, aby sa poškodili.
  • Banánové recepty: S narastajúcou popularitou banánov sa objavili aj rôzne recepty, ktoré ich zahrnovali. Prvé záznamy o banánových dezertoch pochádzajú zo začiatku 20. storočia. Banány sa začali pridávať do koláčov, pudingov, tort a iných sladkostí. Vznikla aj obľúbená piškótová roláda s banánom.
  • Banánový chlieb a banánový split: Jedným z najpopulárnejších banánových dezertov, ktorý sa rozšíril v 20. storočí, bol banánový chlieb. Tento jednoduchý, ale chutný dezert sa stal obľúbeným spôsobom, ako využiť prezreté banány. Banánový split, známy dezert vytvorený v Spojených štátoch, tiež získal popularitu a stal sa synonymom americkej kultúry a cukrární.
  • Banány vo svetovej kuchyni: Banány sa tiež stali súčasťou mnohých tradičných jedál vo svetovej kuchyni, od latinskoamerických plátanov po ázijské banánové placky.
  • Inovácie a trendy: V posledných desaťročiach sa banány stali súčasťou zdravotne orientovaných dezertov, ako sú napríklad zmrazené banánové „zmrzliny“ alebo banánové smoothie, čím odpovedajú na trend zdravého stravovania.

Banány sa teda stali populárnou súčasťou mnohých dezertov vďaka svojej prirodzenej sladkosti, príjemnej textúre a všestrannosti. Ich schopnosť dobre sa kombinovať s mnohými inými ingredienciami a prispôsobiť sa rôznym kulinárskym štýlom učinila z banánových dezertov obľúbenú voľbu po celom svete. Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec.

Piškótová roláda s banánom je dokonalým príkladom. Tak hurá do pečenia! Vyskúšajte aj náš recept na marlenka guličky. A tu máme aj recept na medvedie labky. Skúste aj overený recept na grilážky. Alebo vyskúšajte recept na zamatovú roládu.

Ingrediencie

(15 porcií)

  • 6 vajec,
  • 2 banány,
  • 1 balenie polotučného tvarohu (500g),
  • 100 g kryštálového cukru,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 1 klasické balenie smotany na šľahanie,
  • 5 polievkových lyžíc práškového cukru,

Postup prípravy

1Začneme tým, že vajíčka rozbijeme a oddelíme zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Žĺtky zmiešame s cukrom a kakaom. Do zmesi primiešame aj kryštálový cukor a ručne metličkou vymiešame. 

Oddelíme žĺtka od bielkov. Foto - Kristýna

2Pomocou mixéra si z bielkov vyšľaháme hustý sneh. Trvá to približne 10 minút.

Vyšľaháme si sneh. Foto - Kristýna

3Hustý bielkový sneh primiešame metličkou k zmesi so žĺtkami. 

Zmiešame. Foto - Kristýna

4Na papier na pečenie na plechu vylejeme cesto, uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry na 2OO°C na 8 minút. 

Cesto pečieme. Foto - Kristýna

5

Po upečení preložíme piškótové cesto na druhý papier na pečenie, po 5 minútach dáme papier z cesta dole a cesto zrolujeme. Necháme vychladnúť.

Cesto zrolujeme. Foto - Kristýna

6

Medzitým si pripravíme krém tak, že vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom do hustej šľahačky. Do šľahačky ručne primiešame tvaroh. 

Vyšľaháme. Foto - Kristýna

7

Piškótu rozrolujeme, rovnomerne potrieme krémom a položíme banány.

Na cesto pridáme krém a banány. Foto - Kristýna

8

Roládu zrolujeme a dáme chladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Ak chcete, hotovú ju môžete poliať roztopenou čokoládou. Samozrejme, tí, ktorí nevedia vydržať, si môžu pochutiť hneď.

Piškótová roláda s banánom je hotová. Foto - Kristýna
Piškótová roláda s banánom je hotová. Foto – Kristýna

Hotovo! Dobrú chuť. Tu je zase naša nepečená piškótová torta či čokoládová roláda. A myslíte, že je toto recept na originál guľky Raffaello?

Koláčik podávame. Foto - Kristýna
Koláčik podávame. Foto – Kristýna

Videorecept ako sa robí piškótová roláda s banánom

Ďalšie overená recepty na koláče

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu