Hlasovať
Čas prípravy: 30 minút
Čas tepelnej úpravy: 20 minút
Počet porcií: 50 ks 
 

Najjednoduchší recept na čokoládové oblátky plnené domácim čokoládovým krémom. Nepečené koláče sa tešia veľkej obľube a inak tomu nie je ani pri čokoládových oblátkach. Inšpirujte sa naším receptom na rýchlu maškrtu, ktorú zvládne pripraviť aj začiatočný kuchár či kuchárka. 

Čokoládové oblátky

Najlepšie oblátky plnené domácim čokoládovým krémom sú dokonalou maškrtou počas ktoréhokoľvek dňa. Ich príprava netrvá dlho a je naozaj nenáročná, takže sa s ich robením nenatrápite. Keďže ide o nepečený koláč, rúru potrebovať nebudete, čo ocenia mnohé gazdinky najmä v lete, keď sa nikomu nechce stáť v rozhorúčenej kuchyni. Pripravte si spolu s nami čokoládové oblátky

Oblátky sú tenké, krehké plátky s dlhou históriou. Pôvodne pochádzajú z Číny a boli známe už pred tisícročiami. Oblátky sa stali populárnymi po celom svete a majú rôzne varianty a využitie v rôznych kultúrach. Existuje veľa tradičných receptov na oblátky po celom svete. Okrem čokoládových variantov sa oblátky plnia aj ovocím, orechmi, krémom alebo marmeládou. Každá kultúra má svoj vlastný spôsob prípravy oblátok.

V niektorých kultúrach sa čokoládové oblátky používajú pri slávnostných príležitostiach a sviatkoch. Napríklad na Slovensku sú oblátky tradičným jedlom pri svadobných obradoch. Výroba oblátok je zručnosť, ktorá vyžaduje trpezlivosť a precíznosť. Cesto sa rozvaľká na horúcej doske alebo plechu a pečie sa do zlatistej farby. Potom sa môže plniť čokoládou alebo inými náplňami.

Okrem čokoládových náplní môžete experimentovať s rôznymi náplňami. Môžete použiť orechy, sušené ovocie, tvaroh, karamel alebo rôzne druhy čokolády (mliečnu, horkú, bielu) pre rôzne chute. Oblátky sú obľúbenými pochúťkami v mnohých krajinách. V Japonsku sú napríklad známe ako „senbei“, v Holandsku „stroopwafels“ a vo Francúzsku „gaufres“. Každá krajina má svoje vlastné tradičné čokoládové oblátky s unikátnymi receptami.

Tortové oblátky

Tortové oblátky sú vyrobené z troch hlavných zložiek – vody, cukru a zemiakového škrobu. Táto zmes je rozvaľkaná na horúcich valcoch alebo lisovaná do tenkých plátov a následne usušená. Po usušení sú oblátky stále pružné, ale zároveň krehké.

Tortové oblátky môžu mať rôzne tvary a veľkosti, aby vyhovovali rôznym druhom tort a dekorácií. Najbežnejšie formy sú okrúhle a štvorcové, ale existujú aj oblátky v tvare srdca, hviezdy a iných obľúbených tvarov. Oblátky sú obvykle biele alebo bezfarebné, čo umožňuje farebným dekoráciám na tortách a dezertoch vyniknúť. Napriek tomu existujú aj oblátky v rôznych farbách, ktoré sa môžu použiť na špeciálne efekty alebo tematické dezerty.

Pre tých, ktorí trpia celiakiou alebo dodržiavajú bezlepkovú stravu, existujú aj bezlepkové tortové oblátky, ktoré sú vyrobené bez pšeničného škrobu.

Tortové oblátky sú v kulinárskom svete veľmi užitočné a môžu pridať elegantný a profesionálny vzhľad vašim tortám či dezertom. Sú široko dostupné v potravinách a v špecializovaných cukrárskych obchodoch, čo uľahčuje zdobenie tort a tvorbu nádherných a chutných dezertov. Podobne skvelý je aj klasický Opitý Izidor. Vyskúšajte aj náš recept na vláčne čokoládové brownies.

Ingrediencie

  • 100 ml mlieko,
  • 250 g práškový cukor,
  • 1 PL kakao,
  • 250 g maslo (Palmarín alebo iný tuk),
  • 1 balenie BB puding (250 g),
  • 1 balenie tortové oblátky (150 g),
  • na ozdobenie: strúhaný kokos, nasekané/mleté orechy – podľa obľuby

Postup receptu

1

Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo (Palmarín alebo iný tuk) s práškovým cukrom. Potom pridáme mlieko, kakao a BB puding.

Roztopíme čokoládu. Foto - Nela

2

Čokoládový krém miešame nad parou približne 15 minút, hmota sa spojí. S polo-vychladnutým čokoládovým krémom naplníme oblátky.

Naplníme oblátky. Foto - Nela

3

Na prvú oblátku rozotrieme 2 plné polievkové lyžice krému (podľa potreby), pritlačíme ďalšiu oblátku. Nasleduje vrstva krému.

Vrstvíme. Foto - Nela

4

Pokračujeme ďalšími oblátkami, krémom. Je dôležité, aby sme každú vrchnú oblátku dobre pritlačili, musí priľnúť na čokoládový krém. 

Pritlačíme. Foto - Nela

5

Čokoládový krém oblátky dobre spojí. Poslednú oblátku potrieme ešte krémom, môžeme aj boky. Vznikne nám oblátková torta.

Potrieme všetko krémom. Foto - Nela

6

Vrch môžeme posypať strúhaným kokosom, mletými alebo nasekanými obľúbenými orieškami. Necháme odležať cca hodinu a po hodine si môžeme vychutnať najlepšie čokoládové oblátky.

Posypeme kokosom. Foto - Nela

Tip na záver: Plnené čokoládové oblátky môžeme aj zaťažiť, ak by sa oblátky oddeľovali. Samozrejme, na poslednú oblátku už krém nebudeme potierať.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu