Nákupný zoznam

Pravé linecké cesto, recept na tradičné linecké koláčiky

30.08.2021

  • 3.7/5

Pravé linecké cesto k Slovensku dokonale patrí. Najtradičnejšie z tradičných cukroviniek – recept na linecké koláčiky webu NajlepšieKoláče.sk.

Linecké cesto k Slovensku dokonale patrí. Najtradičnejšie z tradičných cukroviniek – recept na linecké koláčiky webu NajlepšieKoláče.sk.

Pravé linecké cesto, recept na tradičné linecké koláčiky

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 30 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 10 minút
  • Počet porcií: 15

Vari neexistuje tradičnejší druh sušienkového pečiva, zvyčajne podávaného k čaju či káve, ako je linecké. Nemusí byť len na vianočnom stole, pre jeho ľahkú prípravu a aj trvácnosť si túto cukrovinku obľúbilo mnoho mamičiek aj babičiek.

Existuje viacero receptov na linecké cesto a potom aj variácií na samotné koláčiky. Tie tradičné a najviac rozšírené sú však len tak zlepené džemom a posypané práškovým cukrom. Prípadne je možné poliať ich z polovice čokoládovou polevou.

Ak už si raz osvojíte základný recept na linecké cesto, budete môcť s ním skúšať a vymýšľať rôzne kreácie a chute. Poďte si pripraviť linecké koláčiky podľa fotoreceptu na webe NajlepšieKoláče, zamiluje si ich celá rodina.

Linecké cesto

(na 15 porcií)


Ingrediencie

  • 1 ks - prášok do pečiva
  • 60 g - kryštálový cukor
  • 1 podľa potreby - citrónová kôra
  • 2 ks - žĺtky
  • 1 ks - vanilkový cukor
  • 350 g - hladká múky
  • 250 g - Hera
Poslať ako nákupný zoznam



Pravé linecké cesto, recept na tradičné linecké koláčikyAutor - Slávka

Postup receptu na pravé linecké cesto

Ingrediencie na 15 porcií: 350 g hladká múky, 250 g Hery, dva žĺtky, 60 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva kôra z jedného citróna.

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu ako my pri výrobe receptov Žien v meste: Teraz v 50-percentnej ZĽAVE kúpite tu:]

  1. Všetky ingrediencie zmiešame v miske. Spracované cesto necháme stuhnúť v chladničke aspoň hodinu.
  2. Plech si vyložíme papierom na pečenie a pomocou formičky vytvoríme a naukladáme naň koláčiky z lineckého cesta.
  3. Pečieme na 150 stupňov Celzia asi 10 minút; treba sledovať, aby bol okraj zlatistý a koláčiky ešte bledé.
  4. Prípadne môžeme spraviť aj iný tvar koláčikov. Následne ich spojíme lekvárom a posypeme práškovým cukrom alebo z polovice namočíme v čokoládovej poleve.

Dobrú chuť.

Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

Prihláste sa na náš newsletter

A čítajte najnovšie recepty bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie koláče a zákusky

Aktuálne recepty