2x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45-50 minút
Počet kusov: 16
 

Skvelá pudingová bábovka, vyskúšaný recept na bezlepkovú bábovku z pudingových práškov, ktorú si pripravíte úplne jednoducho. Vyskúšajte si bábovku pripraviť podľa overeného receptu portálu Najlepšie koláče.

Pudingová bábovka

Pudingová bábovka je jednoduchý a chutný dezert, ktorý kombinuje klasickú bábovku s pudingovou náplňou. Pudingová bábovka môže ponúknuť širokú škálu chutí a variantov vďaka rôznym druhom pudingu, ktoré môžete použiť. Od čokoládového a vanilkového po ovocné pudingy, možnosti sú skoro nekonečné.

Vďaka pudingu má táto bábovka obvykle jemnejšiu textúru ako tradičná bábovka, čo ju robí ešte výnimočnejšou. Pudingová bábovka je skvelým plátnom pre kreatívne zdobenie. Môžete ju poľaviť čokoládou, posypať ovocím, alebo pridať šľahačku či šťavu z ovocia pre ešte väčšiu chuťovú explóziu. 

Táto bábovka je skvelou voľbou nielen pre rodinné oslavy, ale aj pre každodennú pochúťku. Je to tiež obľúbený dezert na rôzne sviatky a oslavy. Aj keď pudingová bábovka vyzerá sofistikovane, jej príprava je vlastne celkom jednoduchá. Stačí zmiešať bábovkové cesto, urobiť pudingovú náplň a piecť. Tak jednoduché!

Pokiaľ máte nejaké zvyšky, alebo urobíte viac ako je potrebné, pudingová bábovka sa dobre uchováva. Stačí ju zakryť a dať do chladničky a môžete si užívať jej chute ešte niekoľko dní.

História bábovky

História bábovky siaha až do dávnych čias, hoci presný pôvod tohto sladkého pečiva nie je úplne jasný.

Existuje niekoľko teórií o pôvode bábovky. Niektorí historici sa domnievajú, že podobné pečivo sa pieklo už v starovekom Egypte alebo Grécku. Starovekí Rimania tiež mali určité formy podobného pečiva. V Európe bábovka získala popularitu v dobe stredoveku. V tej dobe bola často pečená vo forme bochníkov a ozdobená rôznymi ovocnými a korenenými prísadami.

Samotný názov „bábovka“ má rôzne teórie o pôvode. Niektorí tvrdia, že pochádza z nemeckého slova „Bundkuchen“, čo znamená „károvaný koláč“, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že názov vychádza z latinského slova „baba“, čo znamená „starý človek“ alebo „baba“.

Bábovka sa stala populárnym dezertom aj v Amerike, kde bola v 18. storočí prinesená európskymi prisťahovalcami. V Amerike sa bábovka stala obľúbeným pečivom na rôzne príležitosti, vrátane rodinných osláv a cestovania.

Počas 19. a 20. storočia sa recept na bábovku vyvíjal a množstvo variantov sa rozrástlo. Od tradičnej vanilkovej bábovky až po moderné príchute ako čokoláda, citrón alebo orechy, existuje nespočetné množstvo možností, ako túto sladkú pochúťku pripraviť.

Skúste aj tento recept na nadýchanú bábovku. Vyskúšajte aj ďaľšie recepty z portálu Najlepšie koláče, napríklad na čokoládovú tortu s krémom, kokosové ježe alebo na linecké cesto

Ingrediencie

  • 4 balenia pudingového prášku,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 1 balenie prášku do pečiva,
  • 1 hrnček roztopeného masla,
  • 1 hrnček práškového cukru,
  • 1 balenie strúhaného kokosu, alebo hrubej múky na vymastenie formy,

Postup receptu: čokoládová torta s krémom

Formu na bábovku dôkladne vytrieme maslom a vysypeme kokosom alebo hrubou múkou. Žĺtky si oddelíme od bielkov. Následne bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha.

Bielky vyšľaháme dotuha. Foto - Nela
Bielky vyšľaháme dotuha. Foto – Nela

V druhej miske šľaháme žĺtky s cukrami do peny. Ďalej zašľaháme olej, potom prášok do pečiva. Nakoniec opatrne zapracujeme sneh z bielkov. Nadýchané cesto si rozdelíme do štyroch misiek. Múku v tomto recepte nepoužívame.

Zašľaháme olej, potom prášok do pečiva. Foto - Nela
Zašľaháme olej, potom prášok do pečiva. Foto – Nela

3

Vďaka pudingovým práškom bude táto bábovka vhodná aj pri bezlepkovej diéte. Potrebujeme štyri pudingové prášky rôznej chuti a farby. Bábovka tak bude aj pekne vyzerať. Do každej misky s cestom opatrne zapracujeme suchý puding.

Do misiek s cestom zapracujeme suchý puding. Foto - Nela
Do misiek s cestom zapracujeme suchý puding. Foto – Nela

4Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia . Do vymastenej a vysypanej formy pomaly vrstvíme farebné cestá. Bábovku vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 35 minút. Rúru neotvárame, aby bábovka nepľasla.

Bábovku vložíme do vyhriatej rúry. Foto - Nela
Bábovku vložíme do vyhriatej rúry. Foto – Nela

5

Po tomto čase teplotu znížime na 160 stupňov Celzia a pečieme podľa potreby približne 15 minút. Upečenú ju necháme poriadne vychladiť. Bábovku nakrájame na kúsky, môžme pridať kopček zmrzliny alebo šľahačky. Poprípadne dozbobíme čerstvým ovocím. 

Naša pudingová bábovka je hotová. Foto - Nela
Naša pudingová bábovka je hotová. Foto – Nela

Tip na záver: Môžete bábovku vylepšiť ešte medovkou. Úžasná sladkosť očarí nejeden maškrtný jazýček. Dobrú chuť! Skúste aj recept na hrnčekovú bublaninu z hladkej múky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu