Ohlásila sa nečakaná návšteva a vy neviete, čo im na poslednú chvíľu pripraviť? Rýchly čokoládový koláč. Tento recept na skvelý koláčik hotový za 15 minút sa určite hodí v každej domácnosti a určíte ním zabodujete.
Rýchly čokoládový koláč
Každý z nás už mal aspoň raz v živote čokoládový koláč, ale viete niečo o jeho histórii?
História čokoládového koláča siaha až do staroveku, keď boli kakaové bôby prvýkrát domestikované v strednej Amerike približne pred 3500 rokmi. Majú korene v oblastiach dnešného Mexika, Strednej Ameriky a severnej časti Južnej Ameriky. Mayovia a Aztékovia, dva z najznámejších starovekých kmeňov v tejto oblasti, považovali kakaové bôby za vzácnu plodinu a používali ich na prípravu nápojov s kakaom.
Pre Mayov a Aztékov boli kakaové bôby nielen potravinou, ale aj symbolom bohatstva a moci. Tieto nápoje boli vyhradené pre bohatých a mocných členov spoločnosti a slúžili aj na rituálne účely.
Po príchode Európanov do Ameriky v 15. a 16. storočí sa kakaové bôby dostali do Európy a s nimi aj rýchly čokoládový koláč. Počiatočne boli európskymi dobyvateľmi a objaviteľmi považované za exotickú plodinu a ich hodnota bola významná.
Postupom času sa však kakaové bôby začali pestovať aj v iných častiach sveta, ako napríklad v Afrike a Ázii, kde sa stali dôležitou komoditou v medzinárodnom obchode. Postupom času sa kakaový prášok začal používať aj pri príprave koláčov a dezertov.
V 19. storočí, s rozvojom technológií na spracovanie kakaových bôbov a zlepšením metód na extrakciu kakaového prášku a kakaového masla, sa popularita čokolády stále zvyšovala. Ľudia začali experimentovať s čokoládovými receptami, vrátane toho na rýchly čokoládový koláč.
Prvý písomný záznam o čokoládovom koláči sa objavil v 18. storočí v Amerike. V tom čase sa čokoláda stávala dostupnejšou a začala sa využívať aj v domácej kuchyni.
V priebehu 20. storočia sa s rozvojom potravinárskeho priemyslu a masovej produkcie čokolády stali čokoládové koláče ešte populárnejšími a dostupnejšími pre široké masy ľudí. Recepty na čokoládové koláče sa stali bežnými v kuchyniach po celom svete a dnes existuje mnoho variácií na rýchly čokoládový koláč, ktoré sa odlišujú podľa regiónu a osobných preferencií.
Vyskúšajte aj ďaľšie recepty, naapríklad na pudingové slimáky alebo na čerešňovú bublaninu. Máme aj hrnčekový Granko koláč.
Ingrediencie
- 1 hrnček – mlieko
- 1 hrnček – polohrubá múka
- 1 ks – prášok do pečiva
- 2 polievkové lyžice – kakao
- 200 g – čokoláda
- 200 g – kyslá smotana
- 1 1/2 hrnčeka – džem alebo lekvár
- 50 g – maslo alebo Hera
- 1 1/2 hrnčeka – cukor
- 1 hrnček – mleté vlašské orechy
Postup receptu: rýchly čokoládový koláč
1
Predhrejeme si rúru na 180 °C. Maslo máme zmäknuté, orechy si pomelieme.
2
Všetky prísady na cesto (1 hrnček múky – okopisto, 1/2 hrnčeka cukru, 1/2 hrnčeka masla, 1 hrnček mlieka, 2 PL kakaa, 2 vajcia a kypriaci prášok) zmiešame a vylejeme na plech. Dáme piecť do vyhriatej rúry 180 °C na 15 minút.
3
Počas pečenia koláča si pripravíme polevu. Budeme potrebovať : 1/2 hrnčeka džemu (hodí sa kyslý), 50 g masla, 200 g čokolády, 200 g kyslej smotany.
4
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a kúsky čokolády, keď sa obe ingrediencie prepoja, odstavíme od kúpeľa a vmiešame kyslú smotanu.
5
Upečený rýchly jablkový koláč vyberieme z rúry, hneď potrieme džemom, nalejeme naň polevu a necháme vychladnúť.
Tip na záver: Tento koláč sa dá pripraviť s rôznymi obmenami a vždy je vynikajúci. Napríklad: namiesto orechov do cesta pridať mletý mak alebo kúsky čokolády.
Náš rýchly čokoládový koláč je hotový! Dobrú chuť! Skúste aj náš recept na pudingovú bábovku.