1x hlasované

Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet kusov: 12
 

Ohlásila sa nečakaná návšteva a vy neviete, čo im na poslednú chvíľu pripraviť? Rýchly čokoládový koláč. Tento recept na skvelý koláčik hotový za 15 minút sa určite hodí v každej domácnosti a určíte ním zabodujete.

Rýchly čokoládový koláč

Každý z nás už mal aspoň raz v živote čokoládový koláč, ale viete niečo o jeho histórii? 

História čokoládového koláča siaha až do staroveku, keď boli kakaové bôby prvýkrát domestikované v strednej Amerike približne pred 3500 rokmi. Majú korene v oblastiach dnešného Mexika, Strednej Ameriky a severnej časti Južnej Ameriky. Mayovia a Aztékovia, dva z najznámejších starovekých kmeňov v tejto oblasti, považovali kakaové bôby za vzácnu plodinu a používali ich na prípravu nápojov s kakaom.

Pre Mayov a Aztékov boli kakaové bôby nielen potravinou, ale aj symbolom bohatstva a moci. Tieto nápoje boli vyhradené pre bohatých a mocných členov spoločnosti a slúžili aj na rituálne účely.

Po príchode Európanov do Ameriky v 15. a 16. storočí sa kakaové bôby dostali do Európy a s nimi aj rýchly čokoládový koláč. Počiatočne boli európskymi dobyvateľmi a objaviteľmi považované za exotickú plodinu a ich hodnota bola významná.

Postupom času sa však kakaové bôby začali pestovať aj v iných častiach sveta, ako napríklad v Afrike a Ázii, kde sa stali dôležitou komoditou v medzinárodnom obchode. Postupom času sa kakaový prášok začal používať aj pri príprave koláčov a dezertov.

V 19. storočí, s rozvojom technológií na spracovanie kakaových bôbov a zlepšením metód na extrakciu kakaového prášku a kakaového masla, sa popularita čokolády stále zvyšovala. Ľudia začali experimentovať s čokoládovými receptami, vrátane toho na rýchly čokoládový koláč.

Prvý písomný záznam o čokoládovom koláči sa objavil v 18. storočí v Amerike. V tom čase sa čokoláda stávala dostupnejšou a začala sa využívať aj v domácej kuchyni.

V priebehu 20. storočia sa s rozvojom potravinárskeho priemyslu a masovej produkcie čokolády stali čokoládové koláče ešte populárnejšími a dostupnejšími pre široké masy ľudí. Recepty na čokoládové koláče sa stali bežnými v kuchyniach po celom svete a dnes existuje mnoho variácií na rýchly čokoládový koláč, ktoré sa odlišujú podľa regiónu a osobných preferencií.

Vyskúšajte aj ďaľšie recepty, naapríklad na pudingové slimáky alebo na čerešňovú bublaninu

Ingrediencie

  • 1 hrnček – mlieko
  • 1 hrnček – polohrubá múka
  • 1 ks – prášok do pečiva
  • 2 polievkové lyžice – kakao
  • 200 g – čokoláda
  • 200 g – kyslá smotana
  • 1 1/2 hrnčeka – džem alebo lekvár
  • 50 g – maslo alebo Hera
  • 1 1/2 hrnčeka – cukor
  • 1 hrnček – mleté vlašské orechy

Postup receptu: rýchly čokoládový koláč

Predhrejeme si rúru na 180 °C. Maslo máme zmäknuté, orechy si pomelieme.

pripravíme si suroviny, Foto - Denča
pripravíme si suroviny, Foto – Denča

Všetky prísady na cesto (1 hrnček múky – okopisto, 1/2 hrnčeka cukru, 1/2 hrnčeka masla, 1 hrnček mlieka, 2 PL kakaa, 2 vajcia a kypriaci prášok) zmiešame a vylejeme na plech. Dáme piecť do vyhriatej rúry 180 °C na 15 minút.

zmiešame si prísady na cesto, Foto - Denča
zmiešame si prísady na cesto, Foto – Denča

3

Počas pečenia koláča si pripravíme polevu. Budeme potrebovať : 1/2 hrnčeka džemu (hodí sa kyslý), 50 g masla, 200 g čokolády, 200 g kyslej smotany.

začneme si pripravovať polevu, Foto - Denča
začneme si pripravovať polevu, Foto – Denča

4

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a kúsky čokolády, keď sa obe ingrediencie prepoja, odstavíme od kúpeľa a vmiešame kyslú smotanu.

rozpustíme si čokoládu, Foto - Denča
rozpustíme si čokoládu, Foto – Denča

5

Upečený rýchly jablkový koláč vyberieme z rúry, hneď potrieme džemom, nalejeme naň polevu a necháme vychladnúť.

na záver potrieme koláč džemom, Foto - Denča
na záver potrieme koláč džemom, Foto – Denča

Tip na záver: Tento koláč sa dá pripraviť s rôznymi obmenami a vždy je vynikajúci. Napríklad: namiesto orechov do cesta pridať mletý mak alebo kúsky čokolády.

Náš rýchly čokoládový koláč je hotový! Dobrú chuť!

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu