1x hlasované

Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet kusov: 12
 

Ohlásila sa nečakaná návšteva a vy neviete, čo im na poslednú chvíľu pripraviť? Rýchly čokoládový koláč. Tento recept na skvelý koláčik hotový za 15 minút sa určite hodí v každej domácnosti a určíte ním zabodujete.

Rýchly čokoládový koláč

Každý z nás už mal aspoň raz v živote čokoládový koláč, ale viete niečo o jeho histórii? 

História čokoládového koláča siaha až do staroveku, keď boli kakaové bôby prvýkrát domestikované v strednej Amerike približne pred 3500 rokmi. Majú korene v oblastiach dnešného Mexika, Strednej Ameriky a severnej časti Južnej Ameriky. Mayovia a Aztékovia, dva z najznámejších starovekých kmeňov v tejto oblasti, považovali kakaové bôby za vzácnu plodinu a používali ich na prípravu nápojov s kakaom.

Pre Mayov a Aztékov boli kakaové bôby nielen potravinou, ale aj symbolom bohatstva a moci. Tieto nápoje boli vyhradené pre bohatých a mocných členov spoločnosti a slúžili aj na rituálne účely.

Po príchode Európanov do Ameriky v 15. a 16. storočí sa kakaové bôby dostali do Európy a s nimi aj rýchly čokoládový koláč. Počiatočne boli európskymi dobyvateľmi a objaviteľmi považované za exotickú plodinu a ich hodnota bola významná.

Postupom času sa však kakaové bôby začali pestovať aj v iných častiach sveta, ako napríklad v Afrike a Ázii, kde sa stali dôležitou komoditou v medzinárodnom obchode. Postupom času sa kakaový prášok začal používať aj pri príprave koláčov a dezertov.

V 19. storočí, s rozvojom technológií na spracovanie kakaových bôbov a zlepšením metód na extrakciu kakaového prášku a kakaového masla, sa popularita čokolády stále zvyšovala. Ľudia začali experimentovať s čokoládovými receptami, vrátane toho na rýchly čokoládový koláč.

Prvý písomný záznam o čokoládovom koláči sa objavil v 18. storočí v Amerike. V tom čase sa čokoláda stávala dostupnejšou a začala sa využívať aj v domácej kuchyni.

V priebehu 20. storočia sa s rozvojom potravinárskeho priemyslu a masovej produkcie čokolády stali čokoládové koláče ešte populárnejšími a dostupnejšími pre široké masy ľudí. Recepty na čokoládové koláče sa stali bežnými v kuchyniach po celom svete a dnes existuje mnoho variácií na rýchly čokoládový koláč, ktoré sa odlišujú podľa regiónu a osobných preferencií.

Vyskúšajte aj ďaľšie recepty, naapríklad na pudingové slimáky alebo na čerešňovú bublaninu. Máme aj hrnčekový Granko koláč.

Ingrediencie

  • 1 hrnček – mlieko
  • 1 hrnček – polohrubá múka
  • 1 ks – prášok do pečiva
  • 2 polievkové lyžice – kakao
  • 200 g – čokoláda
  • 200 g – kyslá smotana
  • 1 1/2 hrnčeka – džem alebo lekvár
  • 50 g – maslo alebo Hera
  • 1 1/2 hrnčeka – cukor
  • 1 hrnček – mleté vlašské orechy

Postup receptu: rýchly čokoládový koláč

Predhrejeme si rúru na 180 °C. Maslo máme zmäknuté, orechy si pomelieme.

pripravíme si suroviny, Foto - Denča
pripravíme si suroviny, Foto – Denča

Všetky prísady na cesto (1 hrnček múky – okopisto, 1/2 hrnčeka cukru, 1/2 hrnčeka masla, 1 hrnček mlieka, 2 PL kakaa, 2 vajcia a kypriaci prášok) zmiešame a vylejeme na plech. Dáme piecť do vyhriatej rúry 180 °C na 15 minút.

zmiešame si prísady na cesto, Foto - Denča
zmiešame si prísady na cesto, Foto – Denča

3

Počas pečenia koláča si pripravíme polevu. Budeme potrebovať : 1/2 hrnčeka džemu (hodí sa kyslý), 50 g masla, 200 g čokolády, 200 g kyslej smotany.

začneme si pripravovať polevu, Foto - Denča
začneme si pripravovať polevu, Foto – Denča

4

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a kúsky čokolády, keď sa obe ingrediencie prepoja, odstavíme od kúpeľa a vmiešame kyslú smotanu.

rozpustíme si čokoládu, Foto - Denča
rozpustíme si čokoládu, Foto – Denča

5

Upečený rýchly jablkový koláč vyberieme z rúry, hneď potrieme džemom, nalejeme naň polevu a necháme vychladnúť.

na záver potrieme koláč džemom, Foto - Denča
na záver potrieme koláč džemom, Foto – Denča

Tip na záver: Tento koláč sa dá pripraviť s rôznymi obmenami a vždy je vynikajúci. Napríklad: namiesto orechov do cesta pridať mletý mak alebo kúsky čokolády.

Náš rýchly čokoládový koláč je hotový! Dobrú chuť! Skúste aj náš recept na pudingovú bábovku.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu