K Vianociam neodmysliteľne patrí nielen sladké, ale aj slané pečivo. Jedno z najvhodnejších je tzv. krehké slané pečivo, ktoré vďaka svojej konzistencii vydrží dlho čerstvé, chrumkavé a chutné.
Ďalšie recepty na slané koláče nájdete na stránke najlepšiekoláče.sk, napríklad recept na syrovú roládu alebo recept na klasické rožky.
Slané pečivo
Existuje tiež viacero poddruhov krehkého slaného pečiva. Môže sa robiť len vo forme cesta, na ktorého povrch nastrúhame syr. A následne vykrajujeme tvary, aké sa nám páčia.
Napríklad krehké cesto sa dá pripraviť aj v tvare slimáčikov. Tak ako v tomto recepte. Vtedy sa pripravuje cesto, ale aj plnka, ktorá sa natiera na rozvaľkaný plát. Krehké slané pečivo môže byť skvelou alternatívou k tradičným sladkým pečivám a prinášať do jedálnička zaujímavú pestrosť:
- Rôzne druhy cesta: Vyskúšajte rôzne druhy ciest, ako je lístkové cesto, zemiakové cesto alebo cesto syrové. Každé z nich prinesie špecifickú chuť a textúru.
- Originálne náplne: Experimentujte s rôznymi náplňami, ako sú syry, olivy, bylinky, slanina, paradajky, špenát alebo sušené paradajky. Kombinácia cesta a náplne môže vytvoriť nečakane lahodné chute.
- Prílohy: Krehké pečivo je možné podávať s rôznymi prílohami, ako sú dipy, omáčky alebo chutné maslové zmesi. Tým je možné posunúť chuť a textúru na ďalšiu úroveň.
- Formy a tvary: Vytvárajte rôzne tvary a formy pečiva. Malé guličky, tvarohové koláčiky, placky alebo tyčinky – každý tvar môže priniesť svoj unikátny zážitok.
História slaného pečiva
Fancúzska kuchyňa: Francúzska kuchyňa má bohatú tradíciu v pečení a vytváraní krehkého cesta na slané pečivo. Quiche, obľúbený slaný koláč, je považovaný za jedno z najstarších slaných pečív v tejto kuchyni. Prvé zmienky o Quiche pochádzajú z francúzskeho regiónu Lorraine v 14. storočí.
Talianska focaccia: Focaccia, krehký taliansky chlieb s olivovým olejom a bylinkami, má tiež dlhú históriu. Je známa najmä v oblasti Ligúria a Toskánska. Predpokladá sa, že focaccia má korene v antickom Ríme.
Španielske empanady: Empanadas, španielske pečivo plnené mäsom, rybami alebo zeleninou, majú pôvod v Španielsku. Tieto plnené koláče sa stali obľúbeným pokrmom v Latinskej Amerike, kde boli upravené a prijaté do miestnej kuchyne.
Britská kuchyňa má aj svoje varianty krehkého slaného pečiva. Mäsové pite, ako je Cornish Pasty alebo Steak and Kidney Pie, sú obľúbenými pokrmami v britskej kuchyni.
Východoeurópske koláče: Východná Európa má svoje vlastné tradičné slané pečivo. Napríklad v Rusku sú populárne pirohy, plnené cesto podobné knedliam, ktoré môžu byť plnené rôznymi slanými náplňami.
Pita chlieb, ktorý má svoje korene na Blízkom východe, je ďalším príkladom krehkého slaného pečiva. Toto tenké chliebky môžu byť plnené rôznymi dobroty, ako sú falafel, hummus alebo grilované mäso. Alebo skúste aj výborné slané chuťovky. Alebo vyskúšajte náš recept na jemné oškvarkové pagáče. Skúste aj naše tipy aká múka ide do knedle.
Ingrediencie
(Potrebujeme 30 porcií)
Cesto
- 500 g polohrubej múky,
- 250 g palmarínu,
- 1 KL práškového cukru,
- 2 KL soli,
- prášok do pečiva,
- 2 dcl mlieka,
Plnka
- 250 g masla,
- 200 g údeného syra,
- 1 PL červenej mletej papriky,
- 2 PL vegety,
- 400 g oškvarkov (môže, nemusí byť)
Postup receptu na prípravu slaného pečiva
1
Preosejeme si múku, pridáme cukor, soľ a prášok do pečiva. Nakoniec ešte mlieko a palmarín.
2Spracujeme si cesto. Odložíme na hodinu do chladničky.
3
Následne ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na asi 0,5 cm plát.
4
Pri spracovaní plnky začneme maslom a následne pridáme papriku a vegetu.
5
K tomu nastrúhame syr. Ak chceme, môžeme aj pomleté oškvarky, ale výborná verzia je aj bez nich.
6
Dôkladne rozmiešame a postupne natierame na rozvaľkané cesto.
7
Zrolujeme cesto na šulec. Nakrájame priečne na asi 0,8 cm plátky.
8
Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút, vyjdú dva plechy.
Dobrú chuť! Slané pečivo je hotové, vychutnajte si ho. Podobne máme overený recept aj na kapustníky.