Jablková štrúdľa určite patrí medzi tie najtradičnejšie domáce koláčiky. Pripravte si ju s nami podľa originálneho receptu na dokonalé ťahané cesto. Štrúdľa sa vám určite podarí.
Ak existuje nejaký strašiak, ktorému sa gazdinky snažia vyhýbať, je to nesporne ťahané štrúdlové cesto. Niektoré si preto radšej volia ľahšiu verziu a využijú kupované lístkové cesto.
Netreba sa ale štrúdlí báť, ak budete postupovať podľa fotoreceptu na webe NajlepšieKoláče, podarí sa. Tajomstvo spočíva v správnom pomere ingrediencií, tiež nutnosti nechať cesto oddýchnuť a v neposlednom rade je to technika pri vyťahovaní cesta.
Tú už každý získa samotnou praxou, takže treba skúšať a skúšať... Najneskôr na tretí pokus sa však už budete cítiť ako úplný profesionál a po lístkovom ceste viac nesiahnete.
Vyskúšajte aj náš recept na hnčekový jablkový koláč
(na 10 porcií)
Ingrediencie na 10 porcií: 0,5 kg hrubej múky, kávová lyžička soli, 3,5 dcl vlažného mlieka, 2 polievkové lyžice oleja, 100 gramov kryštálového cukru, 5 jabĺk, 1 kávová lyžička škorice.
Tip pre vás
1. Spracujeme cesto
Z múky soli a vlažného mlieka spracujeme pružné cesto. Rozdelíme ho na dve časti, dáme na pomúčenú dosku a povrch potrieme olejom. Necháme odstáť pol hodinu.
2. Pripravíme si jablká
Medzitým si nachystáme jablká. Dôkladne ich umyjeme a ošúpeme.
3. Ťaháme cesto
Cestíčka po jednom vyťahujeme na bavlnenom obruse. Najskôr v rukách a potom na kuchynskom stole spôsobom, že z každej strany už len medzi prstami poťahujeme a dávame pozor, aby sa netrhalo. Má pokrývať celý stôl a vzorku na obruse musí vidieť. Okraj odrežeme.
4. Na cesto pridáme náplň
Ešte holé cesto pokvapkáme olejom. Nasleduje náplň. Zvykne sa robiť aj makovo-jablková štrúdľa, ale na originál jablkovú štrúdlu môžeme pokojne dať len jablká. Posypeme cukrom a zavinieme.
5. Pečieme do zlatista
Závin dáme na plech a pečieme asi 45 minút na 180 stupňov Celzia. Má byť zlatistý povrch.
6. Na záver ozdobíme cukrom
Po vychladnutí štrúdlu posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Máte len chuť na niečo dobré, ale nechcete stráviť pri sporáku veľa času? Pripravte si kakaový koláčik s čokoládovou polevou, recept na zdravý dezert do pol hodiny.
Karamel ako jedna báseň – ten pravý šmrnc sa získava pridaním soli do karamelizovaného cukru.
Výborný bebe zákusok. Vyskúšajte náš top recept na nepečený koláč z bebe keksov. Jednoduchý a tak skvelý.
Famózny nepečený čokoládový cheesecake pre čokoholikov. Vyskúšajte overený recept webu Najlepšie Koláče a pripravte si doma skutočnú delikatesu.
Vanilkový krém na dukátové buchtičky neodmysliteľne patrí. Skúste tento tradičný recept na klasickú dobrotu.
Najlepší piškótový koláč, nepečený a so šľahačkou. Rýchly recept, ak nerátate tuhnutie, tak je to 15 minútovka A bez pečenia. Chutí úžasne.