Nákupný zoznam

Tá najlepšia jablková štrúdľa – originálny recept na ťahané cesto

06.09.2021

  • 4.3/5

Jablková štrúdľa určite patrí medzi tie najtradičnejšie domáce koláčiky. Pripravte si ju s nami podľa originálneho receptu na dokonalé ťahané cesto. Štrúdľa sa vám určite podarí.

Jablková štrúdľa určite patrí medzi tie najtradičnejšie domáce koláčiky. Pripravte si ju s nami podľa originálneho receptu na dokonalé ťahané cesto. Štrúdľa sa vám určite podarí.

Jablková štrúdľa – originálny recept na ťahané cesto

Ak existuje nejaký strašiak, ktorému sa gazdinky snažia vyhýbať, je to nesporne ťahané štrúdlové cesto. Niektoré si preto radšej volia ľahšiu verziu a využijú kupované lístkové cesto.

Netreba sa ale štrúdlí báť, ak budete postupovať podľa fotoreceptu na webe NajlepšieKoláče, podarí sa. Tajomstvo spočíva v správnom pomere ingrediencií, tiež nutnosti nechať cesto oddýchnuť a v neposlednom rade je to technika pri vyťahovaní cesta.

Tú už každý získa samotnou praxou, takže treba skúšať a skúšať... Najneskôr na tretí pokus sa však už budete cítiť ako úplný profesionál a po lístkovom ceste viac nesiahnete.

Vyskúšajte aj náš recept na hnčekový jablkový koláč

Ingrediencie na jablkovú štrúdľu

(na 10 porcií)


Ingrediencie

  • 1 kávová lyžička - soľ
  • 2 polievkové lyžice - olej
  • 5 ks - jablká
  • 100 g - kryštálový cukor
  • 0,5 kg - hrubá múka
  • 3 dcl - vlažné mlieko
  • 1 kávová lyžička - mletá škorica
Poslať ako nákupný zoznam



Tá najlepšia jablková štrúdľa – originálny recept na ťahané cesto Autor - Slávka

Výborná jablková štrúdľa, postup receptu

Ingrediencie na 10 porcií: 0,5 kg hrubej múky, kávová lyžička soli, 3,5 dcl vlažného mlieka, 2 polievkové lyžice oleja, 100 gramov kryštálového cukru, 5 jabĺk, 1 kávová lyžička škorice.

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu ako my pri výrobe receptov Žien v meste: Teraz v 50-percentnej ZĽAVE kúpite tu:]

1. Spracujeme cesto

Z múky soli a vlažného mlieka spracujeme pružné cesto. Rozdelíme ho na dve časti, dáme na pomúčenú dosku a povrch potrieme olejom. Necháme odstáť pol hodinu.

2. Pripravíme si jablká

Medzitým si nachystáme jablká. Dôkladne ich umyjeme a ošúpeme.

3. Ťaháme cesto

Cestíčka po jednom vyťahujeme na bavlnenom obruse. Najskôr v rukách a potom na kuchynskom stole spôsobom, že z každej strany už len medzi prstami poťahujeme a dávame pozor, aby sa netrhalo. Má pokrývať celý stôl a vzorku na obruse musí vidieť. Okraj odrežeme.

4. Na cesto pridáme náplň

Ešte holé cesto pokvapkáme olejom. Nasleduje náplň. Zvykne sa robiť aj makovo-jablková štrúdľa, ale na originál jablkovú štrúdlu môžeme pokojne dať len jablká. Posypeme cukrom a zavinieme.

5. Pečieme do zlatista

Závin dáme na plech a pečieme asi 45 minút na 180 stupňov Celzia. Má byť zlatistý povrch.

6. Na záver ozdobíme cukrom

Po vychladnutí štrúdlu posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť.

Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

Prihláste sa na náš newsletter

A čítajte najnovšie recepty bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie koláče a zákusky

Aktuálne recepty