Hlasovať
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 24 ks
 

Jednoduchý recept na dokonalé hrnčekové muffiny s kakaom. Recept na hrnčekové muffiny je natoľko jednoduchý, že ho zvládne aj úplný začiatočník. Do muffinov si pokojne môžete pridať aj orechy, kokos, ovocie alebo kúsky čokolády. Skúste si upiecť najlepšie muffiny podľa nášho jednoduchého a rýchleho receptu.

Hrnčekové muffiny

Upečte si s nami hrnčekové muffiny s kakaom, ktoré sú veľmi jednoduché na prípravu. Muffiny sú skvelé v tom, že sú hotové rýchlo a viete si ich prispôsobiť podľa seba. Môžete si do nich pridať ovocie, orechy, kokos alebo kúsky čokolády. Ak preferujete zdravšie koláče, múku môžete nahradiť za špaldovú, cukor za zdravšiu alternatívu ako napríklad med. Máme pre vás skvelý recept na dokonalé hrnčekové muffiny. 

Hrnčekové muffiny sú obľúbeným receptom na rýchly a jednoduchý dezert alebo občerstvenie. Muffiny majú zaujímavú históriu. Pochádzajú z Anglicka a prvá zmienka o nich pochádza z 18. storočia. Pôvodne boli viac podobné pečivu a používali sa ako slané občerstvenie.

Existuje veľa druhov muffinov, vrátane sladkých muffinov s ovocím, čokoládou alebo orechmi a slaných muffinov s rôznymi druhmi syrov, šunky alebo bylinkami. Môžete sa tiež vyhrať s rôznymi prísadami a vytvárať vlastné obľúbené kombinácie. Okrem bežných ingrediencií, ako sú múka, cukor, vajíčka a maslo, sa v muffinoch často používa aj prášok do pečiva, soľ a mlieko alebo jogurt. Môžete tiež použiť olej namiesto masla pre mäkšie a vláčnejšie cesto.

Muffiny sú skvelou príležitosťou na vyjavenie kreativity. Môžete pridávať rôzne druhy ovocia, orechov, sušeného ovocia, čokolády alebo korenia, aby ste vytvorili rôzne chute a textúry. Ak hľadáte zdravšiu alternatívu, môžete muffiny pripraviť s celozrnnou múkou, zníženým množstvom cukru, pridaním ovocného pyré alebo jogurtu a použitím nízkotučného masla alebo rastlinného oleja.

Muffiny môžete ozdobiť polevou, čokoládou alebo posypať cukrom, škoricou alebo kokosom. Môžu byť tiež plnené rôznymi plnkami, ako je džem, krém alebo orechová pasta. Muffiny sú skvelým receptom, ktorý môžete upravovať podľa vlastných chutí a preferencií, a predstavujú výborné občerstvenie alebo dezert pre rôzne príležitosti.

Skúste aj náš recept na čokoládovú roládu

Ako na zdravšie hrnčekové muffiny 

  1. Použite celozrnnú múku: Miesto bežnej bielej múky môžete použiť celozrnnú múku. Obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov, čo robí muffiny zdravším dezertom.

  2. Zníženie množstva cukru: Znížte množstvo cukru v recepte. Môžete ho nahradiť prírodnými sladidlami, ako sú banán, jablko, med alebo javorový sirup. Tým znižujete pridaný cukor a kalórie.

  3. Použite nízkotučné mlieko alebo jogurt: Namiesto plnotučného mlieka môžete použiť nízkotučné mlieko alebo jogurt. Tým znížite obsah nasýtených tukov.

  4. Obmedzenie tuku: Miesto masla môžete použiť nízkotučné rastlinné oleje, ako je olivový olej alebo avokádový olej. Ďalšou možnosťou je použitie jablčného pyré alebo rozpučeného avokáda ako náhrady za tuk.

  5. Orechy a semená: Pridajte do muffinov orechy (napríklad mandle, vlašské orechy) alebo semená (napríklad ľanové semená, chia semená) pre prídavok zdravých tukov a omega-3 mastných kyselín.

  6. Pridanie vlákniny: Pridajte do cesta muffinov vlákninu v podobe otrúb, ovsených vločiek alebo semienok chia. Vláknina pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý.

  7. Kokosové alebo mandľové mlieko: Miesto kravského mlieka môžete použiť kokosové alebo mandľové mlieko. Sú menej kalorické a často obsahujú menej nasýtených tukov.

Prispôsobenie muffinov pre zdravšiu verziu môže vyžadovať trochu experimentovania, ale môžete si byť istí, že budú stále chutné a zároveň budú mať väčšiu výživovú hodnotu. Skúste aj náš článok aká múka ide do muffinov.

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubá múka (alebo špaldová, ovsená),
  • 1 hrnček kryštálový cukor (alebo trstinový),
  • 1 PL mletá škorica,
  • 3 PL kakao,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 1 ks prášok do pečiva

Tekuté ingrediencie

  • 1 hrnček plnotučné mlieko,
  • 1/2 hrnčeka olej,
  • 3 ks vajcia

Na ochutenie cesta: 2 ks jablká, 1 ks banán, 1/2 hrnčeka napr. sušené brusnice/slivky, hrozienka, oriešky, kokos alebo kúsky čokolády

Postup receptu

1

Suché prísady si zmiešame v prvej miske. V druhej si potom ponorným mixérom zmixujeme 1 banán s 3 vajíčkami. Do tejto zmesi banánu s vajíčkami následne pridáme mlieko a olej a všetko ešte raz ponorným mixérom zmixujeme. Ak nemáme alebo nechceme použiť banán, spojíme iba ostatné tekuté prísady.

Vymiešame suché prísady. Foto - redakcia

2

Mokrú zmes si nalejeme k suchej časti a dôkladne premiešame. Tentoraz sme do celej zmesi pridali ešte dve nastrúhané jabĺčka, nalámanú tmavú čokoládu a aj pol šálky strúhaného kokosu. Ovocie alebo kakao či kokos môžeme taktiež vynechať. Úplne pokojne pridajte hocičo, čo máte radi. Skvelé sú napríklad hrozienka, nasekané oriešky alebo sušené brusnice či sušené slivky.

Vymiešame mokré prísady. Foto - redakcia

3

Plech na muffiny si vystelieme papierovými košíčkami a naplníme. Ak tento plech nemáme, môžeme košíčky poukladať na obyčajný plech. Pečieme pri teplote 175°C cca 15 minút.

Cesto dáme do formičiek. Foto - redakcia

4

Na záver už len ozdobíme napríklad šľahačkou alebo kúskami ovocia či čokolády. Hrnčekové muffiny sú hotové a môžeme vychutnávať.

Ozdobíme. Foto - redakcia

Tip na záver: Z tejto dávky upečieme 24 muffiniek. Ak zvolíme verziu bez lepku, zameníme múku za bezlepkovú. Postup je rovnaký.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu