Nákupný zoznam

Vynikajúca hrnčeková vianočka, jednoduchý RECEPT

09.03.2021

  • 3.0/5

Vynikajúca hrnčeková vianočka. Jednoduchý recept na skvelú vianočku so značkou Najlepšie koláče.

Skvelá hrnčeková vianočka zo špaldovej múky

Najlepšia hrnčeková vianočka zo špaldovej múky. Nech sa páči. Vyskúšajte jednoduchý recept so značkou Najlepšie koláče. Domáca vianočka, ktorá rozvoniava po celom dome. 

Vyskúšajte aj najlepšiu hrnčekovú vianočku, obľúbený recept webu Ženyvmeste.sk

Ako pripraviť mäkučkú tradičnú vianočku - recept starej mamy

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 60-90 minút
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet kusov: 1 vianočka

Vianočka ku Vianociam, ale aj k Veľkej noci neodmysliteľne patrí. Pravá, domáca, tradičná, podľa vašej chuti? V zdravšej verzii zo špaldovej múky? Tak potom určite vyskúšajte tento recept. Aj keď potrebujete viac času kvôli kysnutiu, samotná príprava je nenáročná, potrebujete iba hrnček, jednoduchý vrkoč vie upliesť predsa každý.

Hľadáte osvedčený recept na pravú klasickú vianočku? Najlepšie koláče vám ponúkajú podrobný fotorecept. Sladkú vianočku si môžete aj kúpiť, ale takú domácu, voňavú, oplatí sa vyskúšať.

Tradičná vianočka by mala byť správne upletená z troch vrkočov - štyroch, troch a dvoch pletencov. Majú svoju symboliku. My vám ponúkame jednoduchšie pletenie, aby ste to nemali komplikované. Nezabúdajte, dokonalosť nie je dôležitá, ale chuť. A čo je najdôležitejšie? Predsa, upiecť mäkučkú vianočku pre svoju rodinu s láskou. Prípadne skúste náš recept na palacinky.

Máme pre vás aj skvelú kváskovú vianočku, top recept webu DobráKuchyňa.sk

Najlepšia domáca hrnčeková vianočka, ktorú musíte vyskúšať

(Na 1 vianočku)


Ingrediencie

  • 1/2 malá lyžička - soľ
  • 2 polievková lyžica - olej
  • 1 ks - vanilínový cukor
  • 1/2 balenia - prášok do pečiva
  • 100 g - roztopené maslo
  • 1 ks - vajce
  • 1 hrnček - vlažné mlieko
  • 4 polievková lyžica - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 3 hrnček - hladká špaldová (hladká) múka
  • 2 ks - žĺtok
  • 1 podľa chuti - citrónová alebo pomarančová kôra
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 1 podľa chuti - mak, oriešky, mandle, kokos
  • 1 podľa chuti - rum
  • 1/4 hrnček - minerálka (perlivá voda)
  • 1 plná hrsť - sušené hrozienka alebo brusnice
Poslať ako nákupný zoznam



Vynikajúca hrnčeková vianočka, jednoduchý RECEPTAutor - Nela

Fantastická domáca hrnčeková vianočka - postup receptu

           hrnček 250 ml

Ingrediencie: 1 ks čerstvé droždie (42 g), 1/2 hrnčeka vlažného mlieka, 1 polievková lyžica trstinového alebo kryštálového cukru na cesto: 3 hrnčeky hladkej špaldovej (hladkej) múky, 1/2 malej lyžičky soli, 1 ks vanilínový cukor, 1/2 balenia prášku do pečiva, 1/2 hrnčeka vlažného mlieka, 1/4 hrnčeka minerálky (perlivej vody), 100 g roztopeného vlažného masla, 2 ks žĺtok, 3 polievkové lyžice trstinového alebo kryštálového cukru (med), nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra (najlepšie v Bio kvalite), 1 plná hrsť sušených hrozienok alebo brusníc (môžeme aj vynechať), rum (môžeme aj vynechať) na potretie vianočky: 1 ks rozšľahané vajce s 2 polievkovými lyžicami oleja na posypanie vianočky: plátky mandlí, nasekané oriešky, celý mak, strúhaný kokos - podľa chuti

  1. Najprv namočíme hrozienka alebo brusnice do rumu, môžeme aj do vody, aby zmäkli. Pripravíme kvások. Do misky pridáme polovicu hrnčeka vlažného mlieka, jednu lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Vymiešame, aby sa droždie rozpustilo.  Necháme nakysnúť. Trvá to približne 5-10 minút. Urobí sa pena.
  2. Do väčšej misy pridáme hladkú špaldovú (hladkú) múku, soľ, vanilínový cukor, prášok do pečiva, zvyšné vlažné mlieko, minerálku, roztopené vlažné mlieko, žĺtky, ďalší cukor alebo med a nastrúhanú kôru. Prilejeme kvások a rukou alebo v kuchynskom robote vypracujeme vláčne cesto. Ručne to trvá cca 20 minút.
  3. Hrozienka alebo brusnice scedíme, nakoniec zapracujeme do kysnutého cesta. Tak cesto posypeme múkou a prikryjeme utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť cca 1-1,5 hodiny, malo by zdvojnásobiť objem. Dosku poprášime múkou, preložíme na ňu  vykysnuté cesto. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí.
  4. Jemne vytvarujeme bochníčky, z ktorých urobíme rovnaké šúľky, cca 40 cm dlhé. Upletieme si vrkoče, z troch a ďalších troch šúľkov. Vianočku si môžeme upiecť aj zo štyroch, troch a dvoch šúľkov. Je to trochu komplikovanejšie. My vám ponúkame jednoduchý postup, aby ste si pripravili peknú vianočku.
  5. Väčší plech na pečenie vystelieme papierom napečenie. Na plech položíme prvý pletenec. Vajce rozšľaháme, potrieme stred vrkoča. Na potretý pletenec položíme druhý pletenec. Oba konce vianočky stlačíme, zahneme pod vianočku. Zatlačíme. Do stredu vianočky zapichneme špajdle, aby bola vianočka spevnená.
  6. Takto upletenú vianočku so  špajdlami prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Krásne narastie. Po tomto čase ju celú potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme primiešali ešte aj olej, aby sa pekne leskla. Vianočku posypeme plátkami mandlí, strúhaným kokosom či orieškami.
  7. Vianočku môžeme posypať aj celým makom. Zdobíme ju podľa chuti a fantázie. Domácu vianočku pečieme pri teplote 200 oC 10 minút, potom teplotu znížime na 160 oC a vianočku ďalej pečieme približne 30 minút, podľa potreby. Ku koncu pečenia vianočku sledujeme , aby sa nepripálila. Čas pečenia záleží od rúry.
  8. Po upečení necháme hrnčekovú vianočku vychladnúť na mriežke. Potom ju nakrájame a môžeme si pochutnávať. Cítite tú vôňu? Domácej vianočke s maslom a medom, alebo domácim džemom, lekvárom nikto neodolá. Chutí naozaj úžasne. Nemajte žiadne obavy, upečte si fantastickú vianočku podľa nášho receptu. 

Tip na najlepšie koláče: Hrnčekovú vianočku si môžeme upiecť z klasickej hladkej múky, keď však zvolíme hladkú špaldovú múku, vianočka bude výživnejšia a zdravšia. Vyskúšajte.

Skvelá voňavá vianočka.

Inšpirujte sa najlepšie pečené buchty, tradičný recept

Prihláste sa na náš newsletter

A čítajte najnovšie recepty bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie koláče a zákusky

Aktuálne recepty