1x hlasované

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 10 minút
Počet kusov: 1 roláda (18 ks)
 

Najlepšia zamatová roláda bez múky. Kuchyňa portálu Najlepšie koláče pre vás pripravila fotorecept originál. Podrobný recept na fantastickú roládu sa oplatí vyskúšať.

Naša zamatová roláda je mäkučká, vynikajúcej chuti po vanilke a čokoláde. Inšpirujte sa.

Zamatová roláda

Slávna čokoládovo-vanilková zamatová roláda, predstavuje skutočný pôžitok pre všetkých milovníkov sladkostí. Ide o klasický dezert, ktorý sa dá pripraviť mnohými spôsobmi.

Typicky sa vyrába z jemného cesta, ktoré je potom plnené buď krémom alebo ovocím.

Názov „zamatová“ môže naznačovať, že cesto je jemné a má hladkú, zamatovú textúru. Slovo „rolada“ pochádza z poľštiny a označuje špecifický druh valčekového pečiva alebo zavinutého pokrmu.

Zamatová roláda sa teší obľube v rôznych kultúrach po celom svete a jej príprava môže byť rovnako jednoduchá, ako i náročná, v závislosti od zvoleného receptu. Základ tvorí nadýchané cesto, ktoré sa pripravuje zvyčajne z múky, vajec a cukru, s pridaním čokolády alebo vanilky pre charakteristickú chuť.

Po upečení a následnom vychladnutí sa cesto potrie krémom, ktorý môže byť buď z masla, smotany, alebo kombinácie s čerstvým ovocím. Roláda sa potom opatrne zroluje do typického tvaru, čím sa zabezpečí, že každé sústo je plné bohatej chuti a kremennosti.

Zamatová roláda nie je len o svojej bohatej chuti a textúre, ale aj o estetike. Pri servírovaní sa často zdobí ďalším ovocím, čokoládovými hoblinami alebo cukrovou polevou, čím sa stáva nielen chuťovým, ale aj vizuálnym potešením. Je to ideálny dezert pre špeciálne príležitosti alebo len ako sladká pochúťka k večernému čaju.

Okrem tej klasickejšej podoby existuje mnoho variácií zamatovej rolády, ktoré zahŕňajú rôzne príchute a plnky, ako sú oriešky, karamel, rôzne druhy ovocia a dokonca aj likérové krémy, čo umožňuje takmer nekonečnú kreativitu pri jej príprave.

Bez ohľadu na to, akú verziu tohto dezertu si vyberiete, zamatová roláda vždy zaručene prinesie radostný zážitok pre vaše chuťové bunky. Prípadne vyskúšajte aj náš recept na piškótovú roládu s banánom. Alebo skúste tento recept na parížske rožky. Skúste aj tento recept na rýchly čokoládový koláč. Alebo tento na medové rezy.

Ingrediencie

na kakaové roládové cesto:

  • 6 ks väčších vajec,
  • 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru,
  • 3 polievkové lyžice kakaa,
  • štipka soli,
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny,

kakaová a vanilková plnka:

  • 500 ml mlieka,
  • 2 ks Zlatý klas,
  • 1 ks vajce,
  • 250 g maslo,
  • 1 ks vanilínový cukor (vanilková plnka),
  • 3-5 polievkových lyžíc práškového cukru podľa chuti (kakaová plnka),
  • 2 polievkové lyžice kakaa (kakaová plnka),

čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády (najlepšie min. 52%),
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja (masla),

Postup receptu: zamatová roláda

Bielky si vyšľaháme so štipkou soli dotuha, postupne zašľaháme cukor. Potom postupne pridávame aj žĺtky, ktoré tiež zašľaháme.

bielky vyšľaháme spolu s cukrom a žĺtkami, Foto - Nela
bielky vyšľaháme spolu s cukrom a žĺtkami, Foto – Nela

Nakoniec opatrne primiešame preosiate kakao so sódou bikarbónou. Plech (veľkosť 40×30 cm) vystelieme papierom na pečenie.

pridáme kakao a vystelieme si plech, Foto - Nela
pridáme kakao a vystelieme si plech, Foto – Nela

3

Plech na pečenie môžeme dôkladne vymastiť tukom a vysypať múkou. Kakaové cesto bez múky rozotrieme stierkou na celý plech.

kakaové cesto rozotrieme na celý plech, Foto - Nela
kakaové cesto rozotrieme na celý plech, Foto – Nela

4Bezlepkové cesto pečieme pri teplote 200 oC 10 minút. Potom ho vrchnou upečenou časťou položíme na vlhkú kuchynskú utierku.

cesto dáme do rúry, Foto - Nela
cesto dáme do rúry, Foto – Nela

5

Potom odstránime papier na pečenie a ešte teplé roládové cesto zrolujeme spolu s mokrou kuchynskou utierkou. Necháme postáť.

ešte teplé cesto zrolujeme, Foto - Nela
ešte teplé cesto zrolujeme, Foto – Nela

6

Dáme si variť 2/3 mlieka. Do zvyšného mlieka rozmiešame Zlaté klasy a vajce, ktoré vlejeme k horúcemu mlieku a uvaríme krém.

dáme si variť mlieko, z ktorého budeme robiť krém, Foto - Nela
dáme si variť mlieko, z ktorého budeme robiť krém, Foto – Nela

7

Odstavíme, keď chladne, premiešavame, aby sa nevytvorila kôrka. Do vlažného pridáme zmäknuté maslo, vyšľaháme na krém.

do vlažného mlieka pridáme maslo, Foto - Nela
do vlažného mlieka pridáme maslo, Foto – Nela

8

Krém rozdelíme na 2 časti, do jednej pridáme vanilkový cukor, do druhej kakao a práškový cukor. Štyri lyžice kakaovej si odložíme.

krém si rozdelíme na dve časti, Foto - Nela
krém si rozdelíme na dve časti, Foto – Nela

9

Roládové kakaové cesto bez múky rozvinieme a navrstvíme prvú náplň. Ja som zvolila vanilkovú. Plnku rozotrieme na celý plát. Keďže ja som dala prvú vrstvu vanilkovú, nasleduje kakaová. V recepte to mám naopak. Kakaovú plnku taktiež rozotrieme.

na cesto rozotrieme dopredu pripravené krémy, Foto - Nela
na cesto rozotrieme dopredu pripravené krémy, Foto – Nela

10

Naplnenú roládu opatrne zvinieme, rukami pozatlačujeme, aby bola pevná. Zvyšnou kakaovou plnkou potrieme celú našu roládu.

naplnenú roládu opatrne zvinieme, Foto - Nela
naplnenú roládu opatrne zvinieme, Foto – Nela

11

Nad parou si roztopíme čokoládu s kokosovým olejom (maslom). Keď je vlažná, polejeme ňou roládu. Roládu necháme zachladiť.

pridáme čokoládovú polevu a máme hotovo, Foto - Nela
pridáme čokoládovú polevu a máme hotovo, Foto – Nela

Tip na záver: Naša zamatová roláda je pripravená z ingrediencií, ktoré sú vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Preto sme do náplne zvolili namiesto múky Zlatý klas. Najlepšia zamatová roláda je tak vhodná pre celú rodinu. Sladké maškrtenie.

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na hrnčekový perník alebo šťavnatý banánový chlieb. A tu je aj naša čokoládová torta s krémom.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu