Nákupný zoznam

Nadýchané šišky, tradičný babkin RECEPT

07.02.2021

  • 5.0/5

Nadýchané šišky, tradičná fašiangová pochúťka. Vyskúšajte babkin recept webu Najlepšie koláče. Želáme sladké maškrtenie.

Najlepšie šišky, tradičný babkin recept

Nadýchané šišky patria počas fašiangov k tradičným slovenským pochúťkam. A hoci sa najviac spájajú práve so zimným obdobím, či jej koncom, fantasticky chutia hocikedy počas roka.

Na webe najlepšiekoláče.sk sme pre vás pripravili už overený recept ako si skvelé a tradičné fašiangové šišky pripraviť.

Máme pre vás aj recept na najlepšie hrnčekové palacinky

Nadýchané šišky

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia cesta: 1-1,5 hodiny
  • Počet kusov: 50 ks (podľa veľkosti)

Šišky patria medzi tie obľúbené maškrty ktorými neohrdnú ani malí, ale ani veľkí. Jednoducho je to skvelá pochúťka pre celú rodinu.

Skúste aj recept na muffiny, hrnčekový základný recept

Šišky, ingrediencie

(na cca 50 kusov) 


Ingrediencie

  • 1 ks - vanilínový cukor
  • 1 podľa chuti - práškový cukor
  • 1 ks - vajce
  • 1 množstvo podľa chuti - džem alebo lekvár
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 1 podľa chuti - citrónová kôra
  • 250 ml - mlieka
  • 1 štipku - soli
  • 1 podľa potreby - oleja
  • 500 g - hladká alebo špaldová hladká múka
  • 4 PL - um
  • 3 ks - žĺtky
Poslať ako nákupný zoznam

Nadýchané šišky, tradičný babkin RECEPTAutor - Nela

Nadýchané šišky, tradičný babkin recept - postup

Ingrediencie (50 ks) - 500 g hladká múka, 250 ml mlieka, 1 ks vajce, 3 ks žĺtok, 1 ks droždie (42 g), 4 polievkové lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 polievkové lyžice oleja, 4 polievkové lyžice umu, štipka soli citrónová kôra, olej na vyprážanie

  1. Na úvod si pripravíme kvások. Do 1 decilitra mlieka si zapracujeme namrvené droždie a cukor - polievkovú lyžicu. Všetko vymiešame a necháme postáť. Kvások vzíde, keď sa urobí pena.
  2. Zbytok mlieka, olej, vajce, žĺtka a zvyšný cukor pridáme do väčšej misky. Vymiešame. Postupne zapracujeme múku so štipkou soli, um a nastrúhanú citrónovú kôru (tej pridáme množstvo podľa chuti).
  3. Ďalej si vymiesime vláčne cesto. Ak sa vám bude zdať tuhé, môžete ho rozriediť troškou mlieka. Cesto si posypeme múkou a prikryjeme ho utierkou. Na teplom mieste ho necháme kysnúť asi 1 až 1,5 hodiny.
  4. Ak správne zdvojnásobí objem, preložíme ho na múkou posypanú drevenú dosku. To preto, aby sa cesto nelepilo. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1,5 cm. Následne do neho pomúčeným pohárikom vykrojíme kolieska.
  5. Pri príprave šišiek v tomto recepte sme zvolili pohár s priemerom 6 cm. Vykrojené šišky necháme chvíľu podkysnúť a urobíme do nich prstami dierku, ktorú trošku roztiahneme.
  6. Šišky môžeme vyprážať. Do kvalitného hrnca pridáme väčšie množstvo oleja, najlepšie repkového, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Šišky musia v oleji plávať, aby sa dobre prepiekli.
  7. Olej necháme dôkladne rozohriať. Do už horúceho oleja vkladáme šišky, robíme to opatrne, aby sme sa nepopálili. Šišky vyprážame z každej strany dozlatista. Olej pridávame podľa potreby.
  8. Pri vyprážaní si treba dať pozor pozor, aby sme šišky nepripálili, veľmi rýchlo chytajú správnu farbu. Hotové ich ukladáme na papierový obrúsok. Šišky tak zbavíme prebytočného tuku.
  9. Z tejto dávky dokážeme upiecť asi 50 ks šišiek (záleží od veľkosti). Šišky ozdobíme práškovým cukrom a lyžicou obľúbeného lekváru alebo džemu.

Tip: Z tejto dávky si upečieme asi 50 až 80 ks šišiek - záleží od veľkosti. Ak sa vám to zdá veľa, pripravte si ich len z polovičnej dávky. Ak zvýšia (čo sa vďaka ich skvelej chuti asi nestane), môžeme si ich zamraziť a potom kedykoľvek zohriať. K šiškám sa výborne hodí ovocná šľahačka (aj ako ozdoba), ktorú si pripravíme vyšľahaním šľahačkovej smotany a vášho obľúbeného džemu.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na šišky, najlepšie, tradičné a fašiangové webu Ženyvmeste.sk

Prihláste sa na náš newsletter

A čítajte najnovšie recepty bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie koláče a zákusky

Aktuálne recepty