1x hlasované
Čas prípravy: 35 minút,
Čas tepelnej úpravy: 20 minút,
Počet porcií: 8
 

Výborné piškótové cesto, recept, ktorý máte hotový do pár minút a stačia vám na neho len 3 vajcia! Neváhajte a nahliadnite na náš fotorecept, ktorý nájdete nižšie. Pečenie je hneď väčšou zábavou!

Piškótové cesto na plech

Piškótové cesto patrí medzi obľúbené dezerty v mnohých krajinách, nakoľko sa skvele hodí do obrovského množstva zákuskov. Vďaka nášmu fotoreceptu si ho dokážete jednoducho a rýchlo pripraviť aj vy, z pohodlia domáceho prostredia.

Väčšina z nás ani nemusí byť na sladké a dokáže si vychutnať piškótové cesto rovno z plechu. Za čo je cesto častokrát ocenené je jeho lahodná chuť a štruktúra, ktorá ak je dobre skladovaná, vydrží niekoľko dní a stále chutí výborne.

Aby sme si to porovnali, piškótové cesto sa radí medzi rovnako populárny základ ako napríklad známe tiramisu. Niet divu, že je mnohokrát volené do torty na rodinnú oslavu či do zákuskov na elegantnú slávnostnú večeru. 

Čo je veľkou výhodou pri piškótovom ceste je jeho variabilita a schopnosť prispôsobiť si ho presne podľa vašich preferencií. My sme konkrétne vybrali recept, ktorého základom sú len 3 vajcia! Ideálne, ak nemáte veľa času na prípravu a ani veľa surovín v chladničke.

Viac piškótových receptov? Nie je problém! Ponúkame vám ďalší z našich overených receptov, tentokrát na fantastickú piškótovú tortu.

A čo tak domáci recept na piškótovú bublaninu? Áno, aj to sa dá a jej príprava vôbec netrvá dlho! Overený recept z protálu Chutné recepty.

História piškótového cesta

Kto by povedal, že sa za piškótovým cestom bude skrývať zaujímavá história. Je spojená predovšetkým s talianskou a francúzskou kuchyňou, ktorá siaha naspäť do 15. storočia.

  • Taliansky pôvod: Názov „piškót“ pochádza z talianskeho slova „biscotto“, čo znamená „dvojito upečený“. Prvé piškóty boli vytvorené na talianskej pôde behom stredoveku. Ľudia si ich predovšetkým obľúbili pre dlhú trvanlivosť, najmä moreplavci, ktorí si ich zvykli brať na nekonečné cesty po mori.
  • Francúzsky vplyv: Nielen v Taliansku, ale aj vo Francúzsku si piškóty našli svoje zázemie. Okamžite sa stali kľúčovou súčasťou francúzskych tradičných zákuskov. Francúzi si uplatnili názvy ako „boudoir“ alebo „biscuit à la cuillère“.

Netrvalo dlho, kým sa z takej populárnej sladkosti vyvinulo piškótové cesto, ktoré poznáme a pečieme dodnes. Jednoduchá príprava a lahodná chuť je presne to, čo piškótové cesto drží na stálych pozíciach v dezertovom menu.

 Ingrediencie

  • 6 PL polohrubej múky,
  • 3 vajcia,
  • 6 PL oleja,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 6 PL práškového cukru

Postup receptu

1Začneme tým, že si vyšľaháme celé vajcia a práškový cukor.

Vyšľaháme vajcia s cukrom. Foto - Slávka
Vyšľaháme vajcia s cukrom. Foto – Slávka

2Následne k nim pridáme olej a znova zašľaháme.

Pridáme olej a znova vyšľaháme. Foto - Slávka
Pridáme olej a znova vyšľaháme. Foto – Slávka

3

Potom ešte vymiešame múku s práškom do pečiva. Tie už veľmi opatrne zapracujeme ručne do vytvoreného cesta.

Vymiešame múku a cukor a pridáme do cesta. Foto - Slávka
Vymiešame múku a cukor a pridáme do cesta. Foto – Slávka

4

Všetko spolu nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov Celzia, približne 15 až 20 minút. Piškótové cesto kontrolujeme celý čas špajdlou.

Piškótové cesto pečieme. Foto - Slávka
Piškótové cesto pečieme. Foto – Slávka

Tip na záver: Keď je naše piškótové cesto hotové, odporúčame ho dať do chladničky aspoň na 4 hodiny alebo celú noc, ak pečiete večer. Tým umožníte, že sa všetky ingrediencie spolu zlúčili a vytvorili tak kvalitné a chutné cesto, vhodné do rôznych dezertov.

Hotovo! Dobrú chuť!

Piškótové cesto necháme chladiť. Foto - Slávka
Piškótové cesto necháme chladiť. Foto – Slávka

Ako dlho je možné piškótové cesto skladovať?

Piškótové cesto je možné skladovať v chladničke cca 2 až 3 dni. Po istej dobe sa môže stať, že cesto stratí svoju štruktúru, preto je vždy najlepšie ho konzumovať hneď po upečení.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu