Nadýchané šišky sú receptom, ktorý sa nám predovšetkým spája s babičkinou tradičnou kuchyňou. Tentokrát však na ňu čakať nemusíte! Pripravte si s nami túto fašiangovú pochúťku jednoducho a rýchlo, podľa nášho fotoreceptu nižšie.
Domáce šišky s lekvárom či čokoládou
Málokto dokáže odmietnuť lahodné domáce pečivo, akým sú lekvárové či čokoládové šišky. Ide skutočne o lásku na prvé kusnutie! Dokonca aj u tých, čo sladké príliš nemusia.
Výhodou takýchto šišiek je, že sa hodia takmer ku každej príležitosti. Prepadla vás chuť na nejaký dezert? Dajte si šišku! Niečo sladké k čaju či káve? Šiška! No a čo určite neomrzí po nedeľnom rodinnom obede? Ovocné či čokoládové domáce šišky!
Ako už spomíname v podnadpise, šišky nemusia byť stále plnené len lekvárom. Nakoľko je to tradícia našich babičiek piecť džemové šišky, niektorí z nás siahnu radšej po čokoláde. Garantujeme, že akúkoľvek kombináciu zvolíte, s našim fotoreceptom na nadýchané šišky nepochybíte ani s džemom, ani s čokoládou.
Stalo sa vám, že ste už pri šiškách spravili nejakú chybičku? Žiadne strachy! Okrem nášho fotoreceptu vám prinášame aj iný overený recept na šišky, tentokrát z portálu Ženy v meste. Dokonca aj s jednou pridanou ingredienciou – tvaroh.
Zvýšil sa vám lekvár? A čo tak nachystať si parené buchty? S receptom od Chutné recepty máte spokojnosť zaručenú!
Ste skôr na čokoládu? Mysleli sme na vás aj v tomto prípade! Odporúčame vám náš recept na kakaový koláč s polevou, ktorého príprava vám zaberie necelú pol hodinu!
Džem vs. čokoláda
A teraz späť k našim šiškám! Ako sme už spomenuli, džem aj čokoláda nepochybne dodajú šiškám na chuti, čiže v závere ide už len o vašu preferenciu. Nižšie nájdete niekoľko tipov na inšpiráciu pri pečení tradičných nadýchaných šišiek:
Obľúbené džemové príchute:
- Jahodový džem: Pravdepodobne jedna z najtradičnejších volieb. Jeho sladká jahodová chuť ideálne kontrastuje s kvaseným domácim cestom, z ktorého sú naše šišky upečené.
- Malinový džem: Malinový džem je taktiež veľmi populárny. Má osviežujúcu ovocnú arómu, ktorej len ťažko odoláte. Ak sa pre neho rozhodnete, odporúčame ho podávať so sladkým posypom navrch, napr. s práškovým cukrom.
- Slivkový džem: Ďalší z typických ovocných náplní. Je častou voľbou najmä pre ľudí, ktorí majú radi nielen sladkú, ale hlavne bohatú ovocnú chuť pri džemoch.
- „Jahňací“ alebo marhuľový džem: Ak ste skôr osoba, ktorá uprednostní kyslejšiu chuť od sladkej, marhuľový džem je potom ten pravý! Padne skvele najmä v letných mesiacoch, kedy máme tendenciu siahnuť po osviežujúcich kombináciach.
- Hrozienkový džem: Možno vás to prekvapí, ale okrem typického lesného ovocia či marhúľ sa k šiškám hodí aj hrozno. Jeho sladká chuť a konzistencia sú perfektné k nadýchanému a mäkkému domácemu pečivu ako samotné šišky.
Obľúbené čokoládové kombinácie:
- Čokoládový preliv: Prvá z možností je použiť na šišky tekutý čokoládový preliv. Stačí, ak rozpustíte vašu obľúbenú čokoládu (hodí sa mliečna, tmavá aj biela) a namočíte do nej vrchnú časť šišiek. Čokoláda zaschne a vytvorí dokonalý dezert ku káve.
- Čokoládový krém: Okrem džemu môžete šišky vyplniť (či už zvnútra alebo do vytvorených dier) pomocou čokoládového krému či ganache. Ganache je zmes roztopenej čokolády a primiešanej smotany, vytvárajúca hladkú krémovú náplň. Vyskúšajte!
- Čokoládové čipsy: Do čerstvo upečených šišiek viete taktiež pridať tzv. čokoládové čipsy alebo kúsky obľúbenej čokolády. Kúsky sa roztopia a vytvoria tak ideálnu sladkú náplň v strede pečiva.
Hurá do pečenia! Želáme vám veľa šťastia! Máme aj recept na rýchle šišky bez kysnutia.
Ingrediencie na šišky
- 1 vanilínový cukor,
- Práškový cukor (podľa chuti),
- 1 vajce,
- Džem / lekvár (podľa vašej preferencie),
- 1 čerstvé droždie (42 g),
- Citrónová kôra (podľa chuti),
- 250 ml mlieka,
- Štipka soli,
- Olej (podľa potreby),
- 500 g hladkej alebo špaldovej múky,
- 4 PL umu,
- 3 žĺtky
Postup receptu
1Začneme tým, že si pripravíme kvások. Do 1 dcl mlieka zapracujeme čerstvé namrvené droždie a 1 PL cukru. Všetko spolu pomiešame a necháme postáť. Kvások vzíde, keď sa nám spraví pena.
2Zvyšok mlieka a cukru, olej, vajce a žĺtka pridáme do väčšej misky. Zamiešame a postupne zapracujeme múku so štipkou soli, um a nastrúhanú citrónovú kôru. Množstvo citrónovej kôry už závisí od vás.
3
Následne si vymiesime vláčne cesto. Ak sa vám zdá až príliš tuhé, pridajte trošku mlieka. Cesto si potom posypeme múkou a prikryjeme utierkou. Odporúčame ho na teplom mieste nechať kysnúť cca 1,5 hodiny.
4
Keď sa nám zdvojnásobí objem, cesto preložíme na múkou posypanú drevenú dosku. To preto, aby sa nám nelepilo. Vyvaľkáme ho na hrúbku približne 1,5 cm a pomúčeným pohárikom vykrojíme kolieska.
5
Pri vykrajovaní sme konkrétne zvolili pohár s priemerom 6 cm. Avšak toto je už čisto na vás. Vykrojené šišky následne necháme podkysnúť a vytvoríme do nich prstami dieru. Diery roztiahneme, aby sa do nich zmestila výplň vášho výberu.
6
Je čas na vyprážanie šišiek! Do hrnca pridáme väčšie množstvo oleja, odporúčame repkový, keďže má vysoký stupeň zadymenia. Avšak nie je to nutnosť. Šišky necháme v oleji plávať, aby sa dobre prepiekli.
7
Je dôležité nechať olej dôkladne rozohriať. Až do horúceho oleja vkladáme šišky. Postupujeme opatrne, aby nedošlo k popáleniu. Šišky vyprážame z každej strany dozlatista a olej pridávame podľa potreby.
8
Taktiež treba dávať pozor, aby sme šišky nepripálili, pretože veľmi rýchlo chytajú farbu. Hotové ich odkladáme na papierový obrúsok, ktorý nám poslúži na zbavenie sa prebytočného tuku.
9
Z takejto dávky dokážeme upiecť približne 50 šišiek. Záleží samozrejme od veľkosti, preto si ingrediencie a vykrajovanie kľudne prispôsobte počtu osôb, ktorých chcete fašiangovou pochúťkou potešiť. Šišky na záver vyplníte podľa preferencie, či už džemom alebo čokoládou a ak máte chuť, vrch posypete práškovým cukrom.
Tip na záver: Z dávky, ktorú sme zvolili my upečieme cca 50 – 80 šišiek, záleží od veľkosti. Ak sa vám to zdá priveľa, pripravte si len polovičnú dávku. Avšak zakaždým, keď zvýšia, môžete ich jednoducho zamraziť a kedykoľvek neskôr zohriať.
K šiškám sa taktiež výborne hodí ovocná šľahačka (aj ako ozdoba), ktorú si vieme pripraviť vyšľahaním šľahačkovej smotany a obľúbeného džemu. Vyskúšajte! Skúste aj babičkin recept na jahodový džem.
Čo mám robiť, aby moje šišky zostali čo najdlhšie čerstvé a chutné?
Aby ste si šišky vedeli vychutnať čo najdlhšie, navrhujeme ich skladovať v uzavretej nádobe, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom, rovnako ako vysychanie. Taktiež ich udržujte pri izbovej teplote, skôr ako v chladničke, ktorá spôsobuje rýchlejšie vysušovanie a stratu chuti.
Snažte sa však vaše lekvárové či čokoládové šišky skonzumovať čo najrýchlejšie. Čerstvé po vytiahnutí z trúby chutia aj tak najlepšie!