2x hlasované
Čas prípravy: 30 minút,
Čas kysnutia cesta: max 1,5 hodiny,
Počet porcií: 50
 

Nadýchané šišky sú receptom, ktorý sa nám predovšetkým spája s babičkinou tradičnou kuchyňou. Tentokrát však na ňu čakať nemusíte! Pripravte si s nami túto fašiangovú pochúťku jednoducho a rýchlo, podľa nášho fotoreceptu nižšie.

Domáce šišky s lekvárom či čokoládou

Málokto dokáže odmietnuť lahodné domáce pečivo, akým sú lekvárové či čokoládové šišky. Ide skutočne o lásku na prvé kusnutie! Dokonca aj u tých, čo sladké príliš nemusia.

Výhodou takýchto šišiek je, že sa hodia takmer ku každej príležitosti. Prepadla vás chuť na nejaký dezert? Dajte si šišku! Niečo sladké k čaju či káve? Šiška! No a čo určite neomrzí po nedeľnom rodinnom obede? Ovocné či čokoládové domáce šišky!

Ako už spomíname v podnadpise, šišky nemusia byť stále plnené len lekvárom. Nakoľko je to tradícia našich babičiek piecť džemové šišky, niektorí z nás siahnu radšej po čokoláde. Garantujeme, že akúkoľvek kombináciu zvolíte, s našim fotoreceptom na nadýchané šišky nepochybíte ani s džemom, ani s čokoládou.

Stalo sa vám, že ste už pri šiškách spravili nejakú chybičku? Žiadne strachy! Okrem nášho fotoreceptu vám prinášame aj iný overený recept na šišky, tentokrát z portálu Ženy v meste. Dokonca aj s jednou pridanou ingredienciou – tvaroh.

Zvýšil sa vám lekvár? A čo tak nachystať si parené buchty? S receptom od Chutné recepty máte spokojnosť zaručenú!

Ste skôr na čokoládu? Mysleli sme na vás aj v tomto prípade! Odporúčame vám náš recept na kakaový koláč s polevou, ktorého príprava vám zaberie necelú pol hodinu!

Džem vs. čokoláda

A teraz späť k našim šiškám! Ako sme už spomenuli, džem aj čokoláda nepochybne dodajú šiškám na chuti, čiže v závere ide už len o vašu preferenciu. Nižšie nájdete niekoľko tipov na inšpiráciu pri pečení tradičných nadýchaných šišiek:

Obľúbené džemové príchute:

  • Jahodový džem: Pravdepodobne jedna z najtradičnejších volieb. Jeho sladká jahodová chuť ideálne kontrastuje s kvaseným domácim cestom, z ktorého sú naše šišky upečené.
  • Malinový džem: Malinový džem je taktiež veľmi populárny. Má osviežujúcu ovocnú arómu, ktorej len ťažko odoláte. Ak sa pre neho rozhodnete, odporúčame ho podávať so sladkým posypom navrch, napr. s práškovým cukrom.
  • Slivkový džem: Ďalší z typických ovocných náplní. Je častou voľbou najmä pre ľudí, ktorí majú radi nielen sladkú, ale hlavne bohatú ovocnú chuť pri džemoch.
  • „Jahňací“ alebo marhuľový džem: Ak ste skôr osoba, ktorá uprednostní kyslejšiu chuť od sladkej, marhuľový džem je potom ten pravý! Padne skvele najmä v letných mesiacoch, kedy máme tendenciu siahnuť po osviežujúcich kombináciach.
  • Hrozienkový džem: Možno vás to prekvapí, ale okrem typického lesného ovocia či marhúľ sa k šiškám hodí aj hrozno. Jeho sladká chuť a konzistencia sú perfektné k nadýchanému a mäkkému domácemu pečivu ako samotné šišky.

Obľúbené čokoládové kombinácie:

  • Čokoládový preliv: Prvá z možností je použiť na šišky tekutý čokoládový preliv. Stačí, ak rozpustíte vašu obľúbenú čokoládu (hodí sa mliečna, tmavá aj biela) a namočíte do nej vrchnú časť šišiek. Čokoláda zaschne a vytvorí dokonalý dezert ku káve.
  • Čokoládový krém: Okrem džemu môžete šišky vyplniť (či už zvnútra alebo do vytvorených dier) pomocou čokoládového krému či ganache. Ganache je zmes roztopenej čokolády a primiešanej smotany, vytvárajúca hladkú krémovú náplň. Vyskúšajte!
  • Čokoládové čipsy: Do čerstvo upečených šišiek viete taktiež pridať tzv. čokoládové čipsy alebo kúsky obľúbenej čokolády. Kúsky sa roztopia a vytvoria tak ideálnu sladkú náplň v strede pečiva.

Hurá do pečenia! Želáme vám veľa šťastia! Máme aj recept na rýchle šišky bez kysnutia.

Ingrediencie na šišky

  • 1 vanilínový cukor,
  • Práškový cukor (podľa chuti),
  • 1 vajce,
  • Džem / lekvár (podľa vašej preferencie),
  • 1 čerstvé droždie (42 g),
  • Citrónová kôra (podľa chuti),
  • 250 ml mlieka,
  • Štipka soli,
  • Olej (podľa potreby),
  • 500 g hladkej alebo špaldovej múky,
  • 4 PL umu,
  • 3 žĺtky

Postup receptu

1Začneme tým, že si pripravíme kvások. Do 1 dcl mlieka zapracujeme čerstvé namrvené droždie a 1 PL cukru. Všetko spolu pomiešame a necháme postáť. Kvások vzíde, keď sa nám spraví pena.

Pripravíme si kvások. Foto - Nela
Pripravíme si kvások. Foto – Nela

2Zvyšok mlieka a cukru, olej, vajce a žĺtka pridáme do väčšej misky. Zamiešame a postupne zapracujeme múku so štipkou soli, um a nastrúhanú citrónovú kôru. Množstvo citrónovej kôry už závisí od vás.

Využijeme všetky ostatné suroviny. Foto - Nela
Využijeme všetky ostatné suroviny. Foto – Nela

3

Následne si vymiesime vláčne cesto. Ak sa vám zdá až príliš tuhé, pridajte trošku mlieka. Cesto si potom posypeme múkou a prikryjeme utierkou. Odporúčame ho na teplom mieste nechať kysnúť cca 1,5 hodiny.

Vymiesime vláčne cesto a necháme kysnúť. Foto - Nela
Vymiesime vláčne cesto a necháme kysnúť. Foto – Nela

4

Keď sa nám zdvojnásobí objem, cesto preložíme na múkou posypanú drevenú dosku. To preto, aby sa nám nelepilo. Vyvaľkáme ho na hrúbku približne 1,5 cm a pomúčeným pohárikom vykrojíme kolieska.

Do cesta vykrojíme kolieska. Foto - Nela
Do cesta vykrojíme kolieska. Foto – Nela

5

Pri vykrajovaní sme konkrétne zvolili pohár s priemerom 6 cm. Avšak toto je už čisto na vás. Vykrojené šišky následne necháme podkysnúť a vytvoríme do nich prstami dieru. Diery roztiahneme, aby sa do nich zmestila výplň vášho výberu.

Do koliesok vytvoríme prstami diery. Foto - Nela
Do koliesok vytvoríme prstami diery. Foto – Nela

6

Je čas na vyprážanie šišiek! Do hrnca pridáme väčšie množstvo oleja, odporúčame repkový, keďže má vysoký stupeň zadymenia. Avšak nie je to nutnosť. Šišky necháme v oleji plávať, aby sa dobre prepiekli.

Šišky vypražíme v oleji. Foto - Nela
Šišky vypražíme v oleji. Foto – Nela

7

Je dôležité nechať olej dôkladne rozohriať. Až do horúceho oleja vkladáme šišky. Postupujeme opatrne, aby nedošlo k popáleniu. Šišky vyprážame z každej strany dozlatista a olej pridávame podľa potreby.

Šišky vyprážame dozlatista z každej strany. Foto - Nela
Šišky vyprážame dozlatista z každej strany. Foto – Nela

8

Taktiež treba dávať pozor, aby sme šišky nepripálili, pretože veľmi rýchlo chytajú farbu. Hotové ich odkladáme na papierový obrúsok, ktorý nám poslúži na zbavenie sa prebytočného tuku.

Šišky zbavíme prebytočného tuku. Foto - Nela
Šišky zbavíme prebytočného tuku. Foto – Nela

9

Z takejto dávky dokážeme upiecť približne 50 šišiek. Záleží samozrejme od veľkosti, preto si ingrediencie a vykrajovanie kľudne prispôsobte počtu osôb, ktorých chcete fašiangovou pochúťkou potešiť. Šišky na záver vyplníte podľa preferencie, či už džemom alebo čokoládou a ak máte chuť, vrch posypete práškovým cukrom.

Hotové šišky servírujete podľa preferencie. Foto - Nela
Hotové šišky servírujete podľa preferencie. Foto – Nela

Tip na záver: Z dávky, ktorú sme zvolili my upečieme cca 50 – 80 šišiek, záleží od veľkosti. Ak sa vám to zdá priveľa, pripravte si len polovičnú dávku. Avšak zakaždým, keď zvýšia, môžete ich jednoducho zamraziť a kedykoľvek neskôr zohriať.

K šiškám sa taktiež výborne hodí ovocná šľahačka (aj ako ozdoba), ktorú si vieme pripraviť vyšľahaním šľahačkovej smotany a obľúbeného džemu. Vyskúšajte!

Tie najlepšie domáce šišky pod slnkom. Foto - Nela
Tie najlepšie domáce šišky pod slnkom. Foto – Nela

Čo mám robiť, aby moje šišky zostali čo najdlhšie čerstvé a chutné?

Aby ste si šišky vedeli vychutnať čo najdlhšie, navrhujeme ich skladovať v uzavretej nádobe, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom, rovnako ako vysychanie. Taktiež ich udržujte pri izbovej teplote, skôr ako v chladničke, ktorá spôsobuje rýchlejšie vysušovanie a stratu chuti.

Snažte sa však vaše lekvárové či čokoládové šišky skonzumovať čo najrýchlejšie. Čerstvé po vytiahnutí z trúby chutia aj tak najlepšie!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu