Nákupný zoznam

Domáce šúľance alebo kokošky starej mamy, tradičný RECEPT

22.03.2021

  • 5.0/5

Domáce šúľance alebo kokošky starej mamy. Tradičný recept so značkou Najlepšie koláče.

Domáce šúľance (kokošky) - s opraženou strúhankou, makom alebo orechami

Fantastické domáce šúľance alebo kokošky starej mamy. Ďalší skvelý tradičný recept so značkou Najlepšie koláče.  

Múčne jedlá so zemiakmi, obľúbené tradičné jedlá našich starých mám, na Slovensku veľmi vyhľadávané. 

Domáce šúľance (u nás kokošky) nám pripravovlala moja mamička s opraženou strúhankou. Tradičné šúľance alebo kokošky si môžete pripraviť aj s pomletým makom alebo orechami. Ak pridáte navrch aj lyžicu domáceho slivkového lekváru, mňam, neskutočná dobrota.

Chcete svoje deti prekvapiť chutným sladkým jedlom? Vyskúšajte šúľance (kokošky) podľa nášho receptu. Môžete si ich dochutiť opraženou strúhankou, mletým makom či orechmi, ale aj slivkovým lekvárom. Zaspomínajte si na detstvo so značkou Najlepšie koláče.

Najlepšie domáce šúľance starej mamy

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Tepelná úprava: 35 minút
  • Počet porcií: 6

Recept na najlepšie palacinky jednoduché hrnčekové palacinky, ktoré si zamilujete

Naše domáce šúľance sú mäkučké a veľmi chutné. Ak milujete múčne zemiakové jedlá na slano, šúľance (kokošky) polejte opraženým maslom a pridajte smaženú kyslú alebo hlávkovú kapustu, opečené kocky údeného mäsa. Najlepšie koláče pre vás pripravujú nielen recepty na skvelé koláče, zákusky, torty a sladké jedlá. Máme pre vás aj mnoho tipov, aby ste ulahodili celej rodine. 

Inšpirujte sa zdravé banánové lievance, top recept webu DobráKuchyňa.sk

Vynikajúce tradičné šúľance alebo kokošky

(Na 6 porcií)


Ingrediencie

  • 1 štipka - soľ
  • 1 podľa chuti - slivkový lekvár
  • 50 g - maslo
  • 1 ks - vajce
  • 1/2 pohára - práškový cukor alebo pomletý trstinový cukor
  • 300 g - hladká špaldová (hladká) múka
  • 1 pohár - strúhanka
  • 700 g - zemiaky uvarené v šupke
  • 1 podľa chuti - mleté orechy
  • 1 podľa chuti - mletý mak
Poslať ako nákupný zoznam



Domáce šúľance alebo kokošky starej mamy, tradičný RECEPTAutor - Nela

Najlepšie domáce šúľance alebo kokošky - postup receptu

Ingrediencie na cesto: 700 g zemiakov uvarených v šupke, cca 300 g hladkej špaldovej (hladkej) múky, 1 štipka soli, 1 ks vajce na poliatie: 50 g masla na posýpku: 1 menší pohár strúhanky (mletého maku alebo mletých orechov), 1/2 menšieho pohára práškového cukru alebo pomletého trstinového cukru na dochutenie: slivkový lekvár

  1. Najprv uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich poriadne vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno, môžeme aj roztlačiť. K zemiakom pridáme vajce, múku (podľa potreby), štipku soli a vypracujeme cesto.
  2. Cesto by malo byť kompaktné. Bochníček preložíme na pomúčenú dosku a cesto rozdelíme na menšie časti. Rukami šúľkame dlhšie valčeky, ktoré nakrájame na malé kokošky. Môžeme vytvarovať šúľance, sú prácnejšie. 
  3. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Pridáme lyžičku soli. Do vriacej vody opatrne vkladáme kokošky (šúľance). Šúľance vyplávajú na povrch. Potom ich ešte povaríme približne 5 minút. Nakoniec scedíme, nepreplachujeme.
  4. Maslo opražíme, krásne zavonia. Sledujeme ho, aby sa nepripálilo. Strúhanku tiež opražíme, a to za stáleho miešania na suchej panvici. Trošku zhnedne, zavonia. K opraženej strúhanke pridáme práškový cukor podľa chuti.
  5. Scedené šúľance (kokošky) dáme do misky, primiešame opražené maslo. Domáce šúľance (kokošky) môžeme dochutiť aj mletým makom alebo pomletými orechami, ktoré si tiež dosladíme cukrom. Šúľance podľa vašej obľuby.
  6. V našom recepte sme zvolili opraženú strúhanku. K omasteným šúľancom pridáme strúhanku zmiešanú s cukrom podľa chuti. Zvoliť môžeme práškový alebo pomletý trstinový cukor, tak ako aj výživnejšiu špaldovú múku. 
  7. Šúľance (kokošky) dobre premiešame a môžeme podávať. Ak by boli šúľance príliš suché, pridáme ešte opražené maslo. Domáce tradičné šúľance ihneď podávame. Každú porciu môžeme dozdobiť lyžicou slivkového lekváru.
  8. Do strúhanky môžeme pridať mletú škoricu, domáce kokošky nádherne prevonia. Zemiakové šúľance (kokošky) môžeme pripraviť aj vo verzii na slano, k omasteným šúľancom primiešame smaženú kyslú či hlávkovú kapustu.

Tip na najlepšie koláče: Múku pridávame vždy podľa potreby, záleží to od druhu zemiakov. Ak by sme pridali príliš veľa múky, šúľance (kokošky) by boli tvrdšie.

Sladká tradičná dobrota.

Vyskúšajte aj najlepšie domáce šúľance (kokošky) so strúhankou, top recept portálu Ženyvmeste.sk

Prihláste sa na náš newsletter

A čítajte najnovšie recepty bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie koláče a zákusky

Aktuálne recepty