Hlasovať
Čas prípravy: 30 minút
Tepelná úprava: 35 minút
Počet porcií: 6
 

Chcete svoje deti prekvapiť chutným sladkým jedlom? Vyskúšajte šúľance alebo kokošky podľa nášho receptu. Môžete si ich dochutiť opraženou strúhankou, mletým makom či orechmi, ale aj slivkovým lekvárom. Zaspomínajte si na detstvo so značkou Najlepšie koláče.

Šúľance alebo kokošky

Šúľance alebo kokošky sú tradičné jedlá v slovenskej kuchyni, a majú svoje vlastné zaujímavosti: Šúľance:

  1. Historický pôvod: Šúľance sú jedlom s bohatou históriou a tradíciou v slovenskej a stredoeurópskej kuchyni. Ich pôvod sa datuje až do 17. storočia.
  2. Rôznorodosť: Existuje niekoľko variantov šúľancov v rôznych regiónoch Slovenska. Napríklad „strapačky“ sú druhom šúľancov pripravovaných na východe Slovenska.
  3. Príprava: Šúľance sa vyrábajú z vareného cesta, ktoré sa natrhá na dlhé tenké prúžky. Tieto prúžky sa potom uvarte vo vriacej vode a servírujú sa s rôznymi prílohami, ako je tvaroh, slanina alebo cukor.
  4. Tradičné jedlo: Šúľance sú považované za tradičné slovenské jedlo a sú často pripravované pri rôznych príležitostiach a sviatkoch.

Variácie

Sladké šúľance sú skvelým dezertom alebo sladkým pokrmom, a ich variácie môžu byť rôznorodé a kreatívne. Tu je niekoľko rôznych spôsobov, ako pripraviť sladké šúľance:

  • Medové: Po uvarení šúľancov ich môžete potrieť medom a posypať strúhaným orechovým alebo makovým posypom. Toto je tradičný spôsob, ako sladké šúľance podávať.
  • Lekvárové: Namiesto medu môžete šúľance posypať lekvárom podľa vášho výberu. Tradičné voľby sú marhuľový, čerešňový alebo slivkový lekvár.
  • Cukrové: Po uvarení šúľancov ich môžete obaliť v kryštálovom cukre alebo práškovom cukre, aby získali sladkú vrstvu.
  • Šúľance s ovocím: Posypte šúľance čerstvým ovocím, ako sú jahody, maliny alebo banány, a môžete pridať aj trochu šľahačky alebo vanilkovej omáčky.
  • Čokoládové: Rozpustite čokoládu a polejte ňou uvarené šúľance. Môžete pridať ďalšie ingrediencie, ako sú mandle alebo mandľový výrobok, na dodanie textúry a chuti.
  • Tvarohové: Naplňte šúľance tvarohom zmiešaným s cukrom a vanilkovým extraktom. Toto je tradičná náplň pre tvarohové šúľance.
  • Šúľance so slanými orechmi: Po uvarení šúľancov ich obalte v rozdrvených slaných orechoch a potom pridajte trochu medu pre sladkú a slanú chuťovú kombináciu.
  • Karamelové: Vytvorte karamelovú omáčku a polejte ňou uvarené šúľance. Toto dodá šúľancom bohatú sladkú chuť.
  • Šúľance so zmrzlinou: Podávajte sladké šúľance s kopečkom vanilkovej zmrzliny pre vychladzujúcu a sladkú kombináciu.

Tieto variácie sladkých šúľancov umožňujú experimentovať s rôznymi chuťami a prísadami, čo vám umožní vytvoriť dokonalý sladký dezert podľa vašich preferencií.

 Ingrediencie

  • 1 štipka – soľ
  • podľa chuti – slivkový lekvár
  • 50 g – maslo
  • 1 ks – vajce
  • 1/2 pohára – práškový cukor alebo pomletý trstinový cukor
  • 300 g – hladká špaldová (hladká) múka
  • 1 pohár – strúhanka
  • 700 g – zemiaky uvarené v šupke
  • podľa chuti – mleté orechy
  • podľa chuti – mletý mak

Postup receptu: šúľance alebo kokošky

1Najprv uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich poriadne vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno, môžeme aj roztlačiť. K zemiakom pridáme vajce, múku (podľa potreby), štipku soli a vypracujeme cesto.

vypracujeme cesto, Foto - Nela

2Cesto by malo byť kompaktné. Bochníček preložíme na pomúčenú dosku a cesto rozdelíme na menšie časti. Rukami šúľkame dlhšie valčeky, ktoré nakrájame na malé kokošky. Môžeme vytvarovať šúľance, sú prácnejšie.

vytvarujeme šúľance, Foto - Nela

3

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Pridáme lyžičku soli. Do vriacej vody opatrne vkladáme kokošky (šúľance). Šúľance vyplávajú na povrch. Potom ich ešte povaríme približne 5 minút. Nakoniec scedíme, nepreplachujeme.

šúľance uvaríme vo vode, Foto - Nela

4

Maslo opražíme, krásne zavonia. Sledujeme ho, aby sa nepripálilo. Strúhanku tiež opražíme, a to za stáleho miešania na suchej panvici. Trošku zhnedne, zavonia. K opraženej strúhanke pridáme práškový cukor podľa chuti.

opražíme si strúhanku, Foto - Nela

5

Scedené šúľance (kokošky) dáme do misky, primiešame opražené maslo. Domáce šúľance (kokošky) môžeme dochutiť aj mletým makom alebo pomletými orechami, ktoré si tiež dosladíme cukrom. Šúľance podľa vašej obľuby.

šúľance vyberieme z vody, Foto - Nela

6

V našom recepte sme zvolili opraženú strúhanku. K omasteným šúľancom pridáme strúhanku zmiešanú s cukrom podľa chuti. Zvoliť môžeme práškový alebo pomletý trstinový cukor, tak ako aj výživnejšiu špaldovú múku.

ľubovoľne dochutíme, Foto - Nela

7

Šúľance (kokošky) dobre premiešame a môžeme podávať. Ak by boli šúľance príliš suché, pridáme ešte opražené maslo. Domáce tradičné šúľance ihneď podávame. Každú porciu môžeme dozdobiť lyžicou slivkového lekváru.

môžeme podávať, Foto - Nela

8

Do strúhanky môžeme pridať mletú škoricu, domáce kokošky nádherne prevonia. Zemiakové šúľance (kokošky) môžeme pripraviť aj vo verzii na slano, k omasteným šúľancom primiešame smaženú kyslú či hlávkovú kapustu.

a čo tak slaná verzia? Foto - Nela

Tip na najlepšie koláče: Múku pridávame vždy podľa potreby, záleží to od druhu zemiakov. Ak by sme pridali príliš veľa múky, šúľance (kokošky) by boli tvrdšie.

Sladká tradičná dobrota.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu