5x hlasované
Čas prípravy: 15 minút,
Čas kysnutia: cca 90 minút,
Čas pečenia: 10-15 minút (podľa potreby),
Počet porcií: 10-16 (podľa veľkosti)
 

Najlepšie socialistické rožky majú jednoduchý recept na webe Najlepšie koláče. Chutia naozaj fantasticky, presne tak ako vždy chutili. Zaspomínajte si s nami na detstvo.

Socialistické rožky

Náš receptový web najlepšie koláče vám ponúka novinku. Najlepšie socialistické rožky, ktoré sa oplatí rozhodne vyskúšať.

Ak na miesenie použijeme kuchynský robot, ušetríme si mnoho času. Namiesto klasickej hladkej múky môžeme zvoliť múku špaldovú, domáce rožky budú výživnejšie. Ale nebudú celkom také ako kedysi.

Cesto by malo byť vláčne, elastické, podľa potreby pridáme trochu múky alebo vody. Socialistické rožky pečieme so záparou, aby sa na nich vytvorila chrumkavá kôrka. Celý postup ako na to je nižšie.

Cesto na domáce rožky si môžeme rozdeliť na 10 častí (každý bude mať cca 80 g). Ak chceme rožteky menšie, upečieme si aj 16 kusov. Cesto nemusíme vážiť, môžeme ho postupne deliť od oka (na polovicu, opäť na polovicu, opäť na polovice).

Chrumkavé voňavé pečivo chutí úžasne. Upečte si s nami vynikajúce chrumkavé socialistické rožky. Dobrú chuť so značkou Najlepšie koláče.

História

História pečiva ako takého je bohatá a pestrá, a mnohé recepty majú hlboké korene v kultúrnej histórii. Keď sa zmieňujeme o „socialistických“ rožkoch, môže to vyvolať spomienky na obdobie socializmu v niektorých európskych krajinách, najmä v bývalom Československu.

História týchto rožkov môže byť preto viazaná na detstvo viac ako na túto konkrétnu éru. Za socializmu boli u nás určité potraviny a ingrediencie občas obmedzené alebo nedostupné pre bežných ľudí v dôsledku rôznych ekonomických a politických dôvodov.

Ľudia si teda obľúbili jedlá, ktoré boli jednoduché na prípravu a ingrediencie, potrebné na ich prípravu boli výživné, a zároveň veľmi chutné, aby maximalizovali použitie dostupných surovín. Práve obyčajné socialistické rožky by mohli byť jedným z takýchto príkladov, ktoré boli široko obľúbené pre ich jednoduchosť a dostupnosť.

Toto pečivo môže byť zároveň populárne ako spomienka na minulosť a detstvo pre mnohých ľudí, ktorí vyrastali v tomto období. Už vtedy boli rožky bežnou súčasťou raňajok alebo desiatej, často sa jedli s mliekom alebo bielou kávou.

Taktiež treba spomenúť, že konkrétne recepty a ich názvy sa môžu líšiť v rôznych regiónoch a kultúrach v rámci krajiny. Je však zaujímavé, ako sú recepty a jedlo vo všeobecnosti často tesne prepojené s históriou a kultúrnou identitou, a ako sa môžu vyvíjať a prispôsobiť rôznym spoločenským a ekonomickým podmienkam. Vyskúšajte.

Máme však aj recept na babičkinu vianočku. A tu je čerešňová bublanina. Skúste aj pravé valašské frgály. Vyskúšajte aj recept na cesto na langoše z chladničky.

Ingrediencie

  • 500 g hladká múka (hladká špaldová múka),
  • 270 g vlažná voda,
  • 1/2 kocky droždia,
  • 1 malá lyžička kryštálového cukru,
  • 2 malé lyžičky soli,
  • 2 polievkové lyžice masla, bravčovej masti alebo oleja,

Postup receptu

1Na úvod do misky pridáme múku, nalejeme vlažnú vodu a rozdrobíme droždie, pridáme aj cukor. Počkáme cca 5 minút, aby sa droždie naštartovalo. Následne pridáme soľ a masť.

Zmiešame suroviny na cesto. Foto - Nela

2Z týchto surovín si vypracujeme vláčne cesto, ktoré by sa malo oddeľovať od nádoby. Ak by bolo cesto redšie, pridáme ešte múku, keď hustejšie, prilejeme trochu vody.

Vypracujeme vláčne cesto. Foto - Nela

3

Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 1 hodinu, podľa potreby. Malo by zdvojnásobiť objem. Potom cesto preložíme na dosku, rozdelíme na malé bochníčky.

Cesto necháme kysnúť. Foto - Nela

4

Ak chceme tieto pravé socialistické rožky rovnaké, celé cesto zvážime, potom ho budeme deliť (vážiť) podľa počtu kusov. My sme zvolili rožky menšie, 16 kusov. Každý bochníček rozvaľkáme.

Každý bochníček rozvaľkáme. Foto - Nela

5

Cesto je elastické, dobre sa s ním pracuje. Je vhodné použiť malý valček. Bochníčky rozvaľkáme do tvaru trojuholníka, potom ho zrolujeme od širšej časti do tvaru rožka.

Cesto zrolujeme. Foto - Nela

6

Rožky ukladáme na plech (nie blízko seba, rožky nakysnú), ktorý vystelieme papierom na pečenie (môžeme ho vymastiť tukom). Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.

Rožky ukladáme na plech. Foto - Nela

7

Socialistické rožky necháme kysnúť cca 1 hodinu. Rožky pečieme pri teplote 230 oC so záparou, 10-15 minút podľa potreby. Pred pečením ich pofŕkame vlažnou vodou.

Rožky necháme kysnúť. Foto - Nela

8

Čas pečenia sledujeme, aby sa nám rožky nepripálili. Nám stačilo 10 minút, záleží to však od rúry na pečenie. Upečené domáce rožky preložíme na mriežku vychladnúť.

Upečené domáce socialistické rožky. Foto - Nela
Upečené domáce socialistické rožky. Foto – Nela

Tip od webu najlepšie koláče: Ako piecť so záparou? Starší plech (bez vody) dáme na dno rúry. Rúru vyhrejeme na požadovanú teplotu. Keď do rozohriatej rúry vložíme plech s rožkami, ihneď nalejeme aj trochu vlažnej vody (2 dl), rúru zatvoríme a rožky upečieme. Dobrú chuť. Tu je aj recept na banánový chlieb. Vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé bagety.

Socialistické rožky. Foto - Nela

Videorecept

Aký je najlepší spôsob, ako uchovať rožky čo najdlhšie čerstvé?

Aby upečené socialistické rožky zostali čo najdlhšie čerstvé, skladujte ich v papierovom vrecku alebo obale v suchom a chladnom prostredí. Ak ich chcete uchovať na dlhšiu dobu, umiestnite ich do vzduchotesnej nádoby alebo do vakuovej tašky a vložte do mrazničky. Pri správnom mrazení môžu vydržať niekoľko mesiacov a stále zachovať kvalitu a chuť. Keď ich budete chcieť konzumovať, jednoducho ich vyberte a nechajte pri izbovej teplote rozmraziť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu