1x hlasované
Čas prípravy: 30 minút,
Tepelná úprava: 15 minút,
Počet porcií: 12 menších langošov
 

Nadýchané langoše, pochúťka, ktorá sa nám mnohým z východu Európy spája s festivalmi a trhmi. S našim fotoreceptom už však na ne čakať nemusíte. Pripravte si dnes cesto na langoše v domácom prostredí, jednoducho a tradične.

Cesto na langoše do chladničky

Predstavte si verejnú akciu so stánkami s jedlom, či už na našej domácej pôde alebo u susedov ako Maďarsko, Česko či Poľsko. Domáce langoše sú pochutinou, ktorá nikdy nechýba. Najmä vďaka možnosti navoliť si kombinácie podľa vašej preferencie.

Ako je už známe, langoše majú svoj pôvod v maďarskej kuchyni. Avšak netrvalo dlho a toto chrumkavé cesto sa stalo populárnym aj v susedných krajinách. Dnes si bez neho typické hody či festivaly ani nevieme predstaviť.

Okrem pestrosti kombinácií je určite veľkou výhodou aj jednoduchosť tohto receptu. Na prípravu langošov nepotrebujete veľa surovín, skôr tie základné ako múka, droždie a olej. Využite preto náš fotorecept a pripravte si chrumkavé cesto jednoducho vo vašej kuchyni. Zvládne to aj úplný začiatočník.

Ak máte pochybnosti, že so svojimi kulinárskymi schopnosťami prípravu nezvládnete tak hladko, máme pre vás porovnateľné overené recepty na domáce langoše. Zoznam ponúka feministický portál Ženy v meste. Neváhajte a pustite sa do vyprážania!

A čo také zemiakové placky? 100 ročná pochutina, ktorá sa nám spája s akciami rovnako ako langoše. Tento fotorecept a jeho chutný výsledok určite stoja za váš čas!

Zopár obľúbených kombinácií

Asi netreba zdôrazňovať rôznorodosť, ktorú v sebe langoše skrývajú. Nekonečné množstvo omáčiek a iných surovín, ktorými viete obohatiť ich nadýchanosť a chrumkavosť. Ktoré sú tie najvychytanejšie?

  • Cesnaková omáčka: Okrem roztlačeného cesnaku, ktorý sa langoš tradične natiera sa aj cesnaková omáčka stala populárnou. Viete si ju ľahko pripraviť aj vy. Ide o jednoduchú, no výraznú zmes nasekaného cesnaku a kyslej smotany. Skvele sa hodí ku chrumkavému cestu.
  • Syr: Málokto odmietne nastrúhaný syr pri tejto pochúťke. Najčastejšie sa stretnete s eidamom, avšak niva či cheddar sú tiež vhodnými alternatívami. Zakaždým závisí od vašej preferencie.
  • Kyslá smotana: Tiež veľmi obľubená pri langošoch. Dodáva im ideálnu krémovú a mierne kyslú chuť, ktorá kontrastuje s chrumkavosťou cesta. Ak nie smotana, určite sa stretnete aj s kečupom či tatárskou omáčkou.
  • Údeniny: Čoraz viac narazíte aj na langoše zdobené údeninami, napríklad šunka, saláma alebo kúsky mäsa. Údeniny vypúšťajú lákavú slanú (niektoré aj pikantnú) chuť, ktorá zasýti ešte viac, v porovnaní s inými druhmi.
  • Zelenina: Pre dosiahnutie sviežej chuti si ľudia zvyknú dávať na langoše čerstvú zeleninu. Častými voľbami sú napríklad rajčiny, papriky, cibuľa či kukurica.
  • Sladké langoše: Túto formu vidíme najviac medzi deťmi, ktoré málokedy odolajú sladkému. Stretnete sa tu napríklad s cukrom, škoricou, poprípade nejakým lahodným krémom. Určite tu nie je odveci aj čokoláda či svieže ovocie na doplnenie vitamínov.

Veríme, že sa vám už zbehli slinky. Tak hurá do vyprážania!

 Ingrediencie

  • 100 + 150 ml mlieka,
  • 2 malé lyžičky soli,
  • 1 vajce,
  • 2 PL kyslej smotany,
  • 1/2 kocky čerstvého droždia,
  • Kečup podľa chuti,
  • Tatárska omáčka podľa chuti,
  • 500 g hladkej špaldovej múky,
  • Olej podľa potreby,
  • 1 malá lyžička trstinového alebo kryštálového cukru,
  • Roztlačený cesnak podľa chuti,
  • Nastrúhaný syr podľa chuti

Postup receptu

1Cesto na langoše si ideálne nachystáme deň vopred, nakoľko musí kysnúť v chladničke. Začneme prípravou kvásku. Do vlažného mlieka zamiešame rozdrobené droždie s cukrom. Kvások necháme vykysnúť, čo netrvá dlhšie ako 5 minút.

Ako prvé si nachystáme kvások. Foto - Nela
Ako prvé si nachystáme kvások. Foto – Nela

2Vymiesime cesto na langoše. K hladkej špaldovej múke pridáme vajce, mlieko, smotanu, soľ a vzniknutý kvások.

Ostatné ingrediencie použijeme na vymiesenie cesta. Foto - Nela
Ostatné ingrediencie použijeme na vymiesenie cesta. Foto – Nela

3

Hotové cesto potrieme olejom, aby sa nelepilo a uložíme do mikroténového vrecka. Uzol urobíme navoľno a nestláčame, pretože potom cesto nakysne a zväčší svoj objem. Uložíme ho do chladničky. Vyskúšajte aj recept na cesto na langoše z chladničky.

Cesto potrieme olejom a skladujeme v chladničke. Foto - Nela

4

Na druhý deň už môžeme domáce langoše vyprážať. Robíme to následovne: Ruky si potrieme olejom, odoberieme kus cesta (stačí malá gulička) a mastnými rukami vytvoríme tenkú placku.

Na druhý deň tvoríme z cesta langoše. Foto - Nela
Na druhý deň tvoríme z cesta langoše. Foto – Nela

5

Langoše vyprážame v dostatočnom množstve oleja z oboch strán dozlatista. Potom ich naukladáme na papierový obrúsok, aby sme sa zbalili prebytočného tuku. Hotové a teplé môžeme servírovať, ich obloženie už závisí od vás. Výborne sa hodí smotana, kečup či tatárska omáčka a navrch nastrúhaný syr. Samozrejme, nemôže chýbať ani roztlačený cesnak.

Dozlatista vypražené langoše zbavíme vo vreckovke zvyšného tuku a servírujeme. Foto - Nela
Dozlatista vypražené langoše zbavíme vo vreckovke zvyšného tuku a servírujeme. Foto – Nela

Tip na záver: Vyššie sme spomenuli, že pri odoberaní cesta nám stačí malá gulička. Ak však túžite mať vaše langoše väčšie, odoberte viac cesta, ideálne vo veľkosti vajíčka. Keď máte cesto hotové a vypražené a neplánujete ho hneď konzumovať, vložte ho hneď do chladničky. Tam vám vydrží bez pokazenia približne 3-4 dni.

Veľkosť langošov závisí od vašej preferencie. Foto - Nela
Veľkosť langošov závisí od vašej preferencie. Foto – Nela

Sú langoše zdravé?

Langoše nepatria k najzdravším pochutinám, hlavne kvôli nadmernému použitiu oleja pri smažení. Avšak ak ich človek nepripravuje každý deň, tak bez výčitiek! Taktiež si ich dnes viete nachystať so zdravšími alternatívami, ako napríklad light verzia syrov či smotany.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu