Hlasovať
Čas prípravy: 10 minút,
Čas tepelnej úpravy: 10 minút
 

Čokoládová poleva Ganache obohatí chuť každého dezertu. Recept, ktorý je do necelej pol hodiny hotový a treba na neho len 2 ingrediencie. Tak hurá do varenia, výsledok stojí za to!

Čokoládová poleva Ganache

Čokoládová poleva Ganache je výborným doplnkom nielen do torty, ako si mnohí myslia, ale dnes je už pridávaná do cupcakes, keksíkov alebo nepečených koláčov. Vďaka iba typickým 2 ingredienciam – čokoláda a smotana – je poleva na záver hladká, lesklá a obohatí chuť akéhokoľvek dezertu.

Pri príprave tejto polevy je dôležité myslieť na jedinú vec: Dávka smotany a čokolády by mala byť rovnaká, aby sa na konci dosiahla bohatá čokoládová aróma.

Taktiež sa odporúča použiť minimálne 52% čokoládu, najlepšie 70% a viac, ak sa dá. Vyššie percento znamená vyššia kvalita a chuť Ganache do vášho dezertu! Skúste pridať aj štipku masla pre zvýraznenie použitej čokolády. Neoľutujete tento krok!

Aj keď presný pôvod Ganache nie je známy, asi vás neprekvapí, že jej prvá zmienka sa objavila vo Francúzsku v 19. storočí. Od začiatku bola považovaná za luxusnú polevu na dezerty a tak ju aj v kuchárskych školách či výučných knihách brali.

Rovnako ako aj dnes, aj v minulosti si pekárov a šéfkuchárov táto poleva rýchlo získala, najmä pre svoju nenáročnosť. Nielen, že na ňu stačia 2 či 3 ingrediencie (záleží či pridáte maslo alebo nie), ale hodí sa perfektne takmer do každého sladkého dezertu. Nehovoriac o tom, že sa dá pripraviť nielen klasická mliečna či horká Ganache, ale taktiež biela je dodnes populárnou.

Okrem tejto čokoládovej pochutiny si portál Ženy v meste pre vás pripravil zdravý recept na čokoládový krém s pridaným avokádom. To určite stojí za vaše vyskúšanie!

Kde sa hodí najviac?

Už sme mnohokrát spomenuli výhodu Ganache a tou je jej variabilita. Nielen v rámci výberu čokolády, ale najmä dezertov, s ktorými sa dá kvalitne skombinovať. Určite vám v hlave behajú otázniky, ktoré zákusky pasujú najviac. Nižšie nájdete niekoľko tipov od nás:

  • Čokoládová torta: Bez pochýb klasika číslo 1! Ganache nemôže chýbať pri čokoládovej torte. Je na vás či preferujete zaliať vrch torty polevou alebo vyplniť ju medzi jednotlivé vrstvy, čo zaručí ešte bohatšiu čokoládovú arómu. Recept od portálu Chutné recepty na čokoládovú tortu s malinami nájdete tu.
  • Cupcakes a brownies: Čokoládové cupcakes či brownies a Ganache nabrali v dnešnej dobe na nesmiernej popularite a sú skutočne neodlučiteľnou kombináciou. Preto pri ich budúcej príprave nezabudnite na Ganache, ktorá vytvorí lesklý povrch a pridá na výraznosti chuti týchto dezertov.
  • Tiramisu: Tu ideálne vidíme, že síce Ganache začala typicky vo Francúzsku, dnes sa už prebojovala do všetkých kútov sveta. Talianske tiramisu vďaka tejto poleve dosahuje ešte vyššiu kvalitu a chuť ako kedykoľvek predtým.
  • Jablkový koláč: Je dôležité zdôrazniť, že nielen čokoládové dezerty pasujú k Ganache. Vysúšajte si pripraviť jablkový koláč z nášho webu a na vrch pridajte Ganache. Dokonalý dezert k obedu či rannej káve alebo čaju
  • Keksy: Tento tip si užijú predovšetkým deti, nieln kvôli skvelej chuti, ale aj zábave. Dajte im dva keksíky (piškóty alebo typické maslové) a menšiu misku s Ganache. Nechajte ich vytvoriť si tzv. čokoládový sendvič s tým, že medzi dva keksíky pridajú lyžičku Ganache.

Príjemnú zábavu a maximálne vychutnávanie Ganache, nech už si zvolíte ktorýkoľvek dezert!

 Ingrediencie

  • 200 ml šľahačkovej smotany (33%),
  • 200 g čokolády (podľa preferencie, avšak min. 52%)

Postup receptu

1V hrnci si ohrejeme 33% šľahačkovú smotanu. Tesne pod bodom varu, čiže keď voda začne jemne bublať, ju odstavíme. Do sklenenej misky pridáme kúsky čokolády a zalejeme ich horúcou smotanou.

Čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Foto - Nela
Čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Foto – Nela

2Tieto dve pripravené ingrediencie necháme následne 10 minút postáť. Potom šľahačkovú smotanu a rozpustenú čokoládu vymiešame na hladkú a lesklú polevu.

Začneme miešať do lesklej polevy. Foto - Nela
Začneme miešať do lesklej polevy. Foto – Nela

3

Polevu necháme chvíľu vychladnúť a o niečo neskôr už môžeme spokojne natrierať na koláče, torty či iné zákusky podľa preferencie. S polevou sa vám bude skvele pracovať, nakoľko sa pekne rozteká a na záver zvýrazní chuť vášho dezertu.

Necháme vychladnúť a natrieme na dezert. Foto - Nela
Necháme vychladnúť a natrieme na dezert. Foto – Nela

Tip na záver: Množstvo ingrediencií, ktoré sme v tomto fotorecepte použili nám krásne postačí na jeden väčší koláč, dokonca aj tortu. Ak si chcete ganache pripraviť na menší zákusok, nachystajte si polovičnú dávku každej ingrediencie. Je to na vás! Avšak je dôležité zakaždým dodržať pomer 1 diel smotany a 1 diel čokolády.

Dávka ingrediencií závisí od vášho dezertu. Foto - Nela
Dávka ingrediencií závisí od vášho dezertu. Foto – Nela

Aký je rozdiel medzi Ganache a klasickým čokoládovým krémom?

Čokoládová poleva Ganache má oveľa jednoduchšie zloženie, ako sme videli aj v tomto fotorecepte. Stačí na ňu kvalitná čokoláda a smotana, poprípade maslo. Je lesklejšia a hladšia v porovnaní s klasickým čokoládovým krémom, ktorý býva skôr hustý a bohatý na ingrediencie a chuť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu