1x hlasované
Čas prípravy: 20 minút,
Čas kvasenia (s kváskom): 4-5 hodín (podľa potreby),
Čas kvasenia (s práškom do pečiva): 30 minút,
Počet porcií: 8-10 ks (podľa veľkosti),
 

Najlepšie domáce wafle. Recept s kváskom, aj bez kvásku so značkou Najlepšie koláče. Sladké zdravšie maškrtenie želáme.

Domáce wafle

Kváskujete? Stále rozmýšľate nad sladkou dobrotou? Pripravte svojim deťom skvelé wafle z kvásku. Fantastické wafle pre všetkých so značkou Najlepšie koláče. Ak kvások nemáte, môžete pridať aj prášok do pečiva. Ak zvolíte múku bezlepkovú, vynikajúce domáce wafle budú vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Múku pridávame vždy podľa potreby, hustoty cesta.

Voňavé wafle možeme dozdobiť ovocnou omáčkou, džemom, nutellou, šľahačkou, bielym jogurtom, čerstvým ovocím, posypať práškovým cukrom, alebo aj poliať medom, posypať nasekanými orieškami.

Pripravte si domáce wafle podľa svojej chuti. Sladké zdravšie maškrtenie želáme. Ovocnú omáčku pripravíme tak, že si mrazené ovocie dáme do menšieho hrnca, pridáme iba trochu vody, cukor podľa chuti a varíme, približne 15 minút, občas premiešame. Voda sa odparí, ovocie bude mať konzistenciu omáčky. Zvoliť môžeme ľubovoľné ovocie.

Prečo sú obľúbené?

Domáce wafle si získavajú obľubu u mnohých ľudí vďaka svojej jedinečnej kombinácii chuti a flexibility v receptúrach. Po prvé, ich mäkká, vzdušná textúra a chrumkavé okraje predstavujú kontrast, ktorý oslovuje chuťové poháriky mnohých. Sú ideálnou voľbou pre raňajky, olovrant alebo dezert a môžu byť prispôsobené na sladké alebo slané verzie, čím spĺňajú rôzne gastronomické preferencie.

Čaro domácich waflií tkvie aj v možnosti experimentovania s rôznymi prísadami a dochucovadlami, od klasických javorových sirupov a ovocia po sofistikovanejšie varianty, ako sú gurmánske syry alebo čerstvé bylinky. Môžete ich prispôsobiť diétam a obmedzeniam, čo je obzvlášť užitočné v domácnostiach s alergiami alebo špecifickými stravovacími preferenciami.

Ďalším kľúčovým faktorom obľúbenosti domácich waflií je spoločenský element, ktorý prinášajú. Pripravovať wafle môže byť zábavnou a interaktívnou aktivitou, do ktorej sa môže zapojiť celá rodina alebo skupina priateľov, a teda sa stáva nielen spôsobom, ako uspokojiť chuť na niečo dobré, ale aj prostriedkom na budovanie vzťahov a vytváranie spomienok.

Na záver, schopnosť vyrobiť domáce wafle presne podľa vlastných predstáv a v reálnom čase predstavuje formu luxusu, ktorá umožňuje ľuďom vychutnať si ihneď hotový výsledok bez potreby čakania alebo objednávania z reštaurácie. Tento osobný, rýchly a prispôsobiteľný aspekt robí domáce wafle mimoriadne obľúbenými. Tu je aj recept na slané pečivo.

 Ingrediencie

  • 300 ml mlieka – najlepšie plnotučné, môžeme však zvoliť aj iný druh mlieka (pohánkové, kozie, makové, sójové),
  • 1 polievková lyžica ražného kvásku alebo prášku do pečiva,
  • 2 polievková lyžica roztopeného masla,
  • 2 ks vajce,
  • 170-180 g hladkej špaldovej (hladkej) múky,
  • 2 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 1 malá lyžička mletej škorice,
  • 1 štipka soli
  • na ozdobenie: ovocná omáčka, džem, čerstvé ovocie, biely jogurt, šľahačka, nutella, práškový cukor – podľa chuti,

Postup receptu

1Do vlažného mlieka pridáme ražný kvások (prášok do pečiva), roztopené maslo, vajcia, cukor kryštálový (trstinový) a vanilínový, mletú škoricu a štipku soli. Všetko vymiešame, postupne zapracujeme múku podľa potreby, aby nám vzniklo vláčne cestíčko.

Všetko vymiešame. Foto - Nela

2Ak zvolíme ražný kvások, misku prikryjeme tanierom alebo fóliou a necháme vykvasiť 4-5 hodín pri izbovej teplote. Môžeme dať kvasiť do chladničky cez noc (cesto kysne pomalšie). Keď pridáme prášok do pečiva, cesto necháme odležať iba 30 minút.

Cesto necháme odležať. Foto - Nela

3

Keď cesto na wafle kvasí v chladničke, cesto pred pečením vyberieme približne 1 hodinu skôr, aby sa aklimatizovalo. Waflovač necháme dobre rozohriať. Nalejeme cesto, rozotrieme po celej ploche, upečieme si wafle. Hotové sú, ak sú z oboch strán zlatisté.

Upečieme si domáce wafle. Foto - Nela

4

Z tejto dávky si upečieme 8-10 waflí, podľa veľkosti. Domáce kváskové wafle zdobíme podľa obľuby. Môžeme pridať ovocnú omáčku, biely jogurt, šľahačku, čerstvé ovocie, nutellu. Najlepšie chutia ešte teplé. Pripravte si domáce wafle podľa svojej chuti.

Domáce wafle sú hotové. Foto - Nela
Domáce wafle sú hotové. Foto – Nela

Tip na najlepšie koláče: Ak škoricu nemôžete alebo nemusíte, môžete ju vynechať. Keď chcete wafle kakaové, uberte lyžicu múku a pridajte lyžicu kakaa. Sladká dobrota. Vyskúšajte aj skvelé wafle aj bez mlieka

Domáce wafle. Foto - Nela

Videorecept

Môžem domáce wafle urobiť bez waflovača?

Wafle bez waflovača? Samozrejme, že to ide! I keď waflovač určite pridáva týmto oblíbeným dezertom charakteristický vzor a textúru, môžeme byť kreatívni a pripraviť ich aj iným spôsobom. Panvica či plech na pečenie sa môžu stať užitočnými nástrojmi v domácej kuchyni pri pečení domácich waflov. Pri používaní panvice na pečenie waflov sa proces stáva veľmi podobným príprave lievancov.
Na panvicu nalejeme malé množstvo cesta a necháme ho pečeným dozlatova. Na rozdiel od klasickej waffle, budú mať tieto domáce wafle hladký povrch, no stále môžu byť lahodné a krásne chrumkavé zvonku, a hebké zvnútra, pokiaľ postupujeme správne.
Wafle na panvici možno servírovať s množstvom rozličných polev a príloh, ako sú ovocie, čokoláda, alebo javorový sirup. Pekárske wafle sú ďalšou možnosťou, kedy cesto vylejeme na plech a necháme ho upiecť do krásnej, zlatistej farby. Takéto domáce wafle možno tiež vykrajať do rôznych tvarov pre zábavné a kreatívne podávanie. Bez ohľadu na metódu, domáce wafle sú skutočným potešením a ukazujú, že môžeme byť flexibilní aj v klasických receptoch!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu