Hlasovať
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Počet porcií: 10 ks
 

Najlepšia jablková štrúdľa, akú ste kedy jedli. Máme pre vás tradičný recept na koláč, ktorý vonia za domovom a neskorou jeseňou. Pripravte si spolu s nami ťahané štrúdľové cesto, hoci je pre mnoho gazdiniek považované za strašiaka. S naším receptom sa ho nemusíte báť a zvládnete ho ľavou-zadnou.

Jablková štrúdľa

Blíži sa sezóna jabĺk, s ktorou sa spája jesenná atmosféra a vôňa jablkových koláčov po celom dome na pravidelnej báze. Jablková štrúdľa patrí ku koláčom, ktoré najlepšie chutia s domácimi jablkami. A ak si pripravíte aj domáce ťahané štrúdľové cesto, neodolá jej už naozaj nikto. Nemusíte sa ťahaného cesta báť, pretože tajomstvo spočíva v správnom pomere ingrediencií a v technike pri vyťahovaní cesta. Máme pre vás ten najlepší a najmä podrobný foto-recept, s ktorým to bude hračka!

Jablková štrúdľa z ťahaného cesta je tradičný dezert, ktorý pochádza z viacerých stredoeurópskych kuchýň, vrátane slovenskej. Štrúdľa sa tradične pripravuje z ťahaného cesta, ktoré je veľmi tenké a krehké. Je dôležité, aby bolo cesto dobre vyvaľkané a dostatočne tenké. Existujú aj alternatívne recepty, kde sa používa lístkové cesto, čo zjednodušuje prípravu.

Okrem jabĺk sa do náplne môžu pridať aj ďalšie ingrediencie, ako sú hrozienka, orechy, škorica, citrónová kôra alebo vanilkový cukor, aby sa pridalo viac chuti a textúry do štrúdle. Pri zavinutí štrúdle je dôležité, aby ste cesto pevne zvinuli, aby náplň počas pečenia nevytiekla. Pre dosiahnutie dokonalej štruktúry je tiež dôležité vykrájať nadbytočné cesto na okrajoch.

Štrúdľu je vhodné piecť v predhriatej rúre na správnu teplotu, aby sa cesto pekne upieklo a jablká zmäkli. Pred pečením môžete na povrch štrúdle ešte pridať trochu masla alebo sladkú smotanu, čo pridá štrúdle lesklý nádych a chrumkavosť.

Jablková štrúdľa sa často podáva posypaná práškovým cukrom alebo poliata medom. Môžete ju servírovať teplú s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou alebo jogurtom. Každá rodina a región môže mať svoje vlastné tradičné recepty na jablkovú štrúdľu, takže je zaujímavé skúmať rôzne variácie a objavovať rôzne chuťové nuansy.

Jablková štrúdľa z ťahaného cesta je tradičným a chutným dezertom, ktorý môže byť výzvou pri príprave, ale stojí za to sa pokúsiť ju pripraviť doma a užiť si jej vynikajúcu chuť a vôňu.

História štrúdle

Štrúdľa je tradičný dezert, ktorý má bohatú históriu a je súčasťou kuchýň mnohých stredoeurópskych krajín, vrátane Rakúska, Maďarska, Slovenska a Česka. Historické korene štrúdle sa datujú do stredoveku a je spojená s rôznymi kultúrami a dejinami.

Slovo „štrúdľa“ pochádza zo starého nemeckého slova „Strudel,“ čo znamená vír alebo vlnenie. Toto slovo je vhodným opisom spôsobu prípravy štrúdle, kde sa cesto vyvaľká do tenkého plátu a potom zavinie do vlnitého tvaru.

V 15. a 16. storočí sa Osmanská ríša rozšírila do strednej Európy, čo prinieslo nové ingrediencie a vplyvy do miestnej kuchyne. Z tohto obdobia sa môže vysvetľovať prítomnosť rôznych druhov cesta, ako je lístkové cesto, ktoré sa dodnes využíva v receptoch na štrúdľu.

Štrúdľa existuje v rôznych variantoch po celom stredoeurópskom regióne. Napríklad v Rakúsku je známa ako „Apfelstrudel“ (jablková štrúdľa), v Maďarsku ako „rétes“ a na Slovensku ako „štrúdľa.“ Každá verzia má svoje špecifické ingrediencie a techniky prípravy. Štrúdľa sa stala súčasťou kultúrneho dedičstva mnohých krajín a je často spojená s rodinnými oslavami a tradíciami. Je populárnym dezertom na sviatkoch a špeciálnych príležitostiach.

Existujú rôzne miesta, ktoré sa považujú za rodné miesto štrúdle. V niektorých prameňoch sa hovorí, že pôvodná štrúdľa pochádza z Anatólie (dnešného Turecka), ale štrúdli podobné dezerty sa objavili aj v iných častiach Európy. S postupom času sa recepty na štrúdľu stali viac variabilnými a modernými. Okrem klasických jablkových štrúdlí sa vyrábajú aj varianty s rôznymi druhmi ovocia, tvarohom, orechmi, čokoládou a inými náplňami.

Štrúdľa je ikonickým dezertom s hlbokými historickými koreňmi a stala sa súčasťou kultúrnej a kulinárskej dediny strednej Európy. Jej jedinečná príprava a chuť ju robia obľúbeným dezertom na celom svete. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou.

 Ingrediencie

  • 0,5 kg hrubá múka,
  • 1 ČL soľ,
  • 3,5 dcl vlažné mlieko,
  • 2 PL olej,
  • 100 g kryštálový cukor,
  • 5 ks jablká,
  • 1 ČL škorica

Postup receptu

1

Z múky, soli a vlažného mlieka spracujeme pružné cesto. Rozdelíme ho na dve časti, dáme na pomúčenú dosku a povrch potrieme olejom. Necháme odstáť pol hodinu.

Vypracujeme cesto. Foto - Slávka

2

Medzitým si nachystáme jablká. Dôkladne ich umyjeme a ošúpeme.

Pripravíme jablká. Foto - Slávka

3

Cestíčka po jednom vyťahujeme na bavlnenom obruse. Najskôr v rukách a potom na kuchynskom stole spôsobom, že z každej strany už len medzi prstami poťahujeme a dávame pozor, aby sa netrhalo. Má pokrývať celý stôl a vzorku na obruse musí byť vidieť. Okraj odrežeme.

Naťahujeme cesto. Foto - Slávka

4

Ešte holé cesto pokvapkáme olejom. Nasleduje náplň. Zvykne sa robiť aj makovo-jablková štrúdľa, ale na originál jablkovú štrúdľu sa dávajú len jablká. Posypeme cukrom a zavinieme.

Pridáme jablká. Foto - Slávka

5

Závin dáme na plech a pečieme asi 45 minút na 180 stupňov Celzia. Povrch má byť zlatistý.

Pečieme. Foto - Slávka

6

Po vychladnutí štrúdľu posypeme práškovým cukrom a podávame. Podávať ju však môžeme aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou. Nech sa páči, jablková štrúdľa.

Podávame. Foto - Slávka

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu