Hlasovať
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 4 – 5 
 

Rýchly kakaový dezert s ovocím je to pravé, ak máte chuť na niečo sladké, osviežujúce a rýchle. Takýto dezert do pohára môžete pripraviť nielen svojej rodine a deťom, ale aj akejkoľvek návšteve. Navyše si týmto dezertom doplníte potrebné vitamíny a živiny, takže o dennú dávku ovocia máte postarané. Pripravte si s nami kakaový dezert s ovocím.

Kakaový dezert s ovocím

Kakaový dezert s ovocím predstavuje skvelý dezert z kakaa a ovocia. Sladká maškrta, ktorá poteší nejedného milovníka čokolády a kakaových maškŕt. Rýchly dezert do pohára je skvelá príležitosť, ako zúžitkovať ovocie a dopriať si niečo sladké a výživné. Deti sa po takomto dezerte budú oblizovať. Ovocie poliate kakaovou polevou možno niekoho prekvapí, ale je to dokonalá kombinácia. Pripravte si spolu s nami kakaový dezert s ovocím. 

Kakaový dezert s ovocím je lahodný a zdravý pokrm, ktorý môže obsahovať rôzne ingrediencie a mať rôzne varianty. Kakao je bohaté na antioxidanty, flavonoidy a minerály, ako je horčík a železo. Obsahuje tiež fenyletylamín, ktorý môže povzbudiť náladu a zlepšiť duševný stav.

Pri výbere ovocia do kakaového dezertu je dobré zvoliť čerstvé, sezónne ovocie, ktoré dodá dezertu prírodnú sladkosť a vitamíny. Ovocie ako jahody, maliny, čučoriedky, banány alebo hrušky sú vynikajúcou voľbou. Namiesto bieleho cukru môžete použiť zdravšie alternatívy, ako je med, javorový sirup alebo kokosový cukor, aby bol dezert menej kalorický a zdravší.

Do dezertu môžete pridať rôzne výživné prísady, ako sú orechy (napríklad mandle, lieskové orechy, vlašské orechy), semená (napríklad ľanové semienka, chia semienka) alebo ovsené vločky, ktoré dodajú dezertu viac textúry a výživných látok. Na zvýraznenie estetiky dezertu môžete použiť nastrúhanú čokoládu, kakao nibsy, mätu alebo ďalšie dekoračné prvky.

Kakaový dezert s ovocím je skvelým spôsobom, ako zakončiť slávnostné večere alebo ho môžete podávať aj na oslavách a špeciálnych príležitostiach. Ak máte hostí s rôznymi diétnymi potrebami, môžete upraviť recept na vegánsku verziu použitím vhodných náhrad.

Kakaový dezert s ovocím môže byť skvelým spôsobom, ako si dopriať sladkú pochúťku a zároveň získať niektoré výživné látky. Buďte kreatívni a prispôsobte si recept podľa svojich preferencií a potrieb.

Prečo jesť ovocie

Konzumácia ovocia má množstvo zdravotných výhod:

  1. Vitamíny a minerály: Ovocie je bohatým zdrojom dôležitých vitamínov (najmä vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K a niektorých vitamínov skupiny B) a minerálov (ako draslík, horčík a kyselina listová), ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Tieto látky hrajú dôležitú úlohu v zdraví kostí, imunitnom systéme, zraku a mnohých ďalších funkciách tela.

  2. Antioxidanty: Ovocie obsahuje množstvo antioxidantov, ako je vitamín C, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty môžu pomôcť znížiť riziko niektorých chronických ochorení, vrátane srdcových ochorení a niektorých typov rakoviny.

  3. Vláknina: Vláknina v ovocí je prospešná pre tráviaci systém. Pomáha regulovať trávenie, udržiava črevné zdravie a môže znížiť riziko črevných ochorení. Vláknina tiež pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi stabilnou a prispieva k pocitu sýtosti.

  4. Nízky kalorický obsah: Väčšina ovocia má nízky kalorický obsah, čo znamená, že môžete zjesť relatívne veľké porcie bez výrazného príjmu kalórií. To je užitočné pre tých, ktorí si chcú udržiavať váhu alebo chcú schudnúť.

  5. Zníženie rizika chronických ochorení: Pravidelná konzumácia ovocia môže pomôcť znížiť riziko vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, vysoký krvný tlak, diabetes a obezita.

  6. Liečba a prevencia: Niektoré druhy ovocia majú liečivé vlastnosti a môžu byť použité na prevenciu alebo zmierňovanie určitých zdravotných problémov. Napríklad brusnice sú známe svojimi prospešnými účinkami na močový trakt.

  7. Rozmanitosť chutí: Ovocie je chutné a existuje mnoho rôznych druhov ovocia, takže môžete experimentovať s rôznymi chuťami a kombináciami.

Je dôležité zahrnúť ovocie do svojej stravy a snažiť sa konzumovať rôzne druhy, aby sa zabezpečila pestrosť živín. Odporúča sa jesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne, čo prispieva k celkovému zdraviu a pohode.

Ingrediencie

  • 3 ks banán strednej veľkosti,
  • 2 ks jablko strednej veľkosti,
  • 4 dl mlieko,
  • 5 PL kakao,
  • 2 – 3 PL práškový cukor (podľa chuti),
  • na dozdobenie: ovocie, lístky mäty/medovky, šľahačka

Postup receptu

1

Kakao zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti. Mlieko dáme do hrnca, pridáme aj zmiešané kakao.

Urobíme kakao. Foto - Nela

2

Mlieko s kakaom a cukrom privedieme do varu za stáleho miešania na jemnom stupni, aby neboli hrudky.

Uvaríme kakao. Foto - Nela

3

Povaríme 10 minút, aby nám vznikla redšia poleva, nie príliš hustá ani vodnatá. Môžeme pridať ešte kakao.

Pripravíme ovocie. Foto - Nela

4

Očistíme a nakrájame ovocie. V našom dezerte sme zvolili banány a jablká. Poháre si naplníme ovocím.

Naplníme poháre. Foto - Nela

5

Ovocie zalejeme kakaovou polevou, ktorú sme nechali vychladnúť. Pripravíme 4 – 5 pohárov, podľa veľkosti.

Kakaový dezert s ovocím. Foto - Nela

6

Kakaový dezert môžeme ihneď podávať. Keď ho však dáme zachladiť, bude ešte lahodnejší a sviežejší.

Podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Výhodou nášho kakaového dezertu je, že si ho môžeme pripraviť z ovocia, ktoré obľubujeme. Môžu to byť aj čučoriedky, maliny, mandarínky, marhule, je to na vás. 

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu