Hlasovať
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 25 – 30 minút
Počet porcií: 10 
 

Mäkučká a nadýchaná torta, ktorá je jednoduchšia, než sa zdá. Máme pre vás podrobný recept, vďaka ktorému si túto tortu urobíte presne podľa svojich predstáv. Základom je však nadýchaná piškóta a tú skvele dopĺňa chutný krém. Pridať môžete aj ovocie. Upečte si spolu s nami najlepšiu piškótovú tortu. 

Nadýchaná torta 

Mäkučká, jednoduchá a nadýchaná. Presne takáto je piškótová torta, ktorá je plnená chutným krémom a ovocím. Dokonalá kombinácia týchto zložiek zaručí, že jej nikto neodolá. Máme pre vás podrobný recept, vďaka ktorému zvládne túto tortu pripraviť aj úplne začiatočník v pečení. Práve piškótové cesto je na tomto základ a upiecť ho dobre sa nie vždy podarí. Ľahko sa môže stať, že spľasne, bude veľmi husté, bez dierok a také už nikomu veľmi nechutí. Skúste náš overený recept na piškótovú tortu. Nadýchaná torta totiž nesmie chýbať v žiadnej kuchárke. 

Nadýchaná torta s olejovou piškótou je lahodnou pochúťkou, ktorá môže mať rôzne varianty a plnky. Olejová piškóta je alternatívou klasickej piškóty s maslom. Používa sa v receptoch, kde je dôležitá vlhkosť a nadýchanosť. Olejová piškóta môže byť tiež vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí preferujú stravovanie s nízkym obsahom laktózy alebo bezlaktózovú stravu.

Nadýchaná torta s piškótou sa môže naplniť rôznymi plnkami, ako sú krémové plnky či ovocie. Môžete si vybrať plnku podľa svojich preferencií a sezónnej dostupnosti ingrediencií. Kreatívne dekorácie môžu váš zákusok urobiť atraktívnejším. Môžete použiť čerstvé ovocie, polevu, cukrárske práškové cukry, čokoládu alebo orechy na ozdobu.

Ak plánujete dezert pripraviť vopred, uistite sa, že je správne uložený, aby zostal čerstvý a chutný. Niektoré plnky sa pridávajú až pred podávaním, aby sa zabránilo zmäknutiu piškóty. Tortu s olejovou piškótou môžete podávať na krásnom striebornom podnose alebo tortovom tanieri, aby dezert vynikol.

Pri príprave tohto dezertu sa môžete nechať uniesť svojou kreativitou. Môžete experimentovať s rôznymi chuťami a kombináciami náplní a dekorácií. Nadýchaná torta je skvelým dezertom pre rôzne príležitosti, ako sú oslavy narodenín, svadby, rodinné večierky alebo jednoducho ako pochúťka na víkend.

Nadýchaná torta s olejovou piškótou môže byť skvelým spôsobom, ako si dopriať sladkú pochúťku a zároveň sa vyjadriť kreatívne pri príprave dezertu. Buďte odvážni a vytvárajte svoje vlastné verzie tohto obľúbeného dezertu.

Olejová piškóta

Olejová piškóta je variáciou klasickej piškóty, ktorá sa od nej líši najmä použitím tuku. Namiesto masla sa v olejovej piškóte používa rastlinný olej, čo dezertu dodáva špecifickú chuť a textúru. Hlavnými zložkami olejovej piškóty sú vajcia, cukor, hladká múka a rastlinný olej, obvykle slnečnicový alebo ryžový. Toto jednoduché zloženie prispieva k vlhkosti a nadýchanosti piškóty.

Olejová piškóta má tendenciu byť mäkšia, vláčnejšia a pružnejšia v porovnaní s klasickou piškótou, ktorá býva krehká a suchšia. Táto mäkká textúra olejovej piškóty je často preferovaná pri príprave dezertov, ktoré vyžadujú jednoduchú manipuláciu, napríklad pri príprave závinov.

Vďaka použitiu rastlinného oleja je olejová piškóta obvykle vlhšia než klasická piškóta s maslom. Táto vlastnosť dáva dezertu dlhotrvajúcu čerstvosť a chuť. Olejová piškóta má tiež tendenciu mať neutrálnejšiu chuť než klasická piškóta. Táto vlastnosť dáva olejovej piškóte flexibilitu pri použití s rôznymi náplňami a polevami, pretože jej chuť neprevláda príliš nad chuťou celého dezertu.

Táto piškóta sa často používa v receptoch, ktoré vyžadujú vlhký a nadýchaný základ pre rôzne druhy dezertov, ako sú záviny, torty alebo tvarohové koláče. Je tiež vhodná pre tých, ktorí preferujú dezerty s nižším obsahom masla alebo majú problémy s laktózou.

Mnoho receptov umožňuje variácie olejovej piškóty pridaním rôznych príchutí, ako sú vanilka, citrónová kôra alebo kakaový prášok, aby sa prispôsobili konkrétnym chuťovým preferenciám a potrebám.

Olejová piškóta je zaujímavou alternatívou klasickému druhu piškóty a poskytuje väčšiu flexibilitu pri príprave dezertov. Jej mäkká textúra a neutrálnejšia chuť umožňujú experimentovať s rôznymi náplňami a dekoráciami a vytvárať lahodné dezerty pre rôzne príležitosti, ako je napríklad aj nadýchaná torta s ovocím a krémom. A tu je piškótová roláda s banánom. Skúste aj recept na jednoduchý korpus na tortu.

Ingrediencie

  • 5 ks vajcia,
  • 10 PL práškový cukor,
  • 10 PL olej,
  • 10 PL polohrubá múka,
  • 1 ks prášok do pečiva

Krém

  • 2 ks vanilkový puding,
  • 250 g maslo,
  • 500 g tvaroh,
  • 200 g kryštálový cukor,
  • ovocie z konzervy (podľa chuti – ananás, jahody, mandarínky)

Postup receptu

1

Vajcia šľaháme celé v mixéri do peny s práškovým cukrom.

Vyšľaháme vajcia s cukrom. Foto - Slávka

2

Pridáme olej, 10 lyžíc polohrubej múky a prášok do pečiva. Ďalej šľaháme.

Pridáme ďalšie ingrediencie. Foto - Slávka

3

Pripravíme si tortovú formu, vyložíme ju papierom na pečenie a hotové cesto do nej nalejeme. Pečieme na 180 stupňov Celzia 25 až 30 minút.

Pečieme. Foto - Slávka

4

Upečené a vychladnuté cesto cez stred prekrojíme.

Prekrojíme cesto. Foto - Slávka

5

Môžeme ho pokvapkať aj šťavou z ovocia, na to dáme kúsky ovocia a začneme vrstviť plnku, ktorú sme si pripravili tak, že sme uvarili puding podľa návodu, avšak hustejší (dali sme menej mlieka). Následne sme vmiešali maslo, cukor a tvaroh.

Vrstvíme. Foto - Slávka

6

Potom priložíme druhú vrstvu cesta a postup zopakujeme.

Natrieme krém. Foto - Slávka

7

Tortu ešte na povrchu ozdobíme zvyšným krémom, ovocím, prípadne aj nastrúhaným kokosom. Nadýchaná torta s ovocím a krémom sa môže podávať.

Dokončíme a podávame. Foto - Slávka

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu