1x hlasované
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia Salka: 2 hodiny
Počet porcií: 35 – 40 ks (podľa veľkosti)
 

Dokonalé karamelové guľky zo Salka v kombinácii s kokosom vytvárajú nebíčko v papuľke. Guľky sú veľmi jednoduché na prípravu a keď si zvolíte aj Salko bez varenia, ušetríte si čas a budete ich mať hotové za pol hodinku. Pre milovníkov karamelu predstavuje tento recept perfektnú karamelovú pochúťku. Pripravte si karamelové guľky spolu s nami. 

Karamelové guľky 

Neradi pečiete, ale máte radi sladké? Karamelové guľky by mohli byť niečo pre vás. Je to dokonalá sladká maškrta jednoduchá na prípravu a pri jej príprave sa vyhnete pečeniu. Kombinácia karamelu a kokosu pritiahne všetkých, ktorí majú radi jedno či druhé a na guľkách si pochutí celá rodina, ale aj akákoľvek návšteva, ktorá k vám zavíta. 

Karamelové guľky s kokosom majú rôzne verzie a sú populárne v rôznych kultúrach po celom svete. Ich presný pôvod je ťažko určiteľný, ale sú podobné niektorým tradičným sladkým pokrmom v Ázii a na Blízkom východe. Tieto guľky sa zvyčajne vyrábajú z jednoduchých a prístupných surovín, ako je napríklad cukor, mlieko, kokos a maslo. Zvyčajne sa pridáva aj vanilkový extrakt alebo iné príchute, aby sa zvýšil ich chuťový profil. Hoci každý recept obsahuje trochu iné ingrediencie. 

Existuje niekoľko rôznych verzií karamelových guliek s kokosom, ktoré sa líšia v zložení aj príprave. Niektoré verzie môžu byť viac tradičné, zatiaľ čo iné môžu obsahovať moderné zmeny a nové príchute. Tieto guľky majú tendenciu dlho vydržať, pretože cukor a kokos ich konzervujú. Môžu byť vhodné ako sladkosť na cestách alebo darčeky.

V niektorých kultúrach sa karamelové guľky s kokosom využívajú pri rôznych oslavách a sviatkoch. Sú populárnym pokrmom na rôzne náboženské alebo rodinné oslavy. Okrem klasických karamelových guliek s kokosom existujú aj rôzne variácie, ktoré môžu zahŕňať ďalšie prísady, ako sú orechy, kakao alebo ovocie. Tieto variácie môžu pridať nový rozmer chuťového zážitku.

Vytváranie a konzumácia karamelových guliek s kokosom je príjemným spôsobom, ako objaviť rôznorodosť sladkých dezertov z rôznych kútov sveta. Ak ich pripravíte sami, môžete si prispôsobiť recept podľa svojich chuťových preferencií a užiť si vytváranie tohto lahodného pokrmu.

Karamel

Karamel je sladký pokrm, ktorý sa zvyčajne vyrába tavením cukru. Cukor sa zahrieva na vysokú teplotu, pričom sa mení farba a chuť cukru. Je možné pridávať aj ďalšie prísady, ako je maslo, smotana alebo glukóza, pre rôzne druhy karamelu. Karamelizácia je proces, pri ktorom sa cukor mení zo svojej kryštalickej formy na tekutú a nakoniec na tuhú karamelovú hmotu. Je dôležitá nielen pre sladkosti, ale aj pre varenie, pretože dodáva jedlám komplexné arómy a farbu.

Existujú rôzne druhy karamelu. Karamelový sirup sa používa na dochutenie nápojov a dezertov. Mäkký karamel (tzv. „toffee“) sa využíva na výrobu karamelových tyčiniek a žuvačiek. Tvrdý karamel sa používa na výrobu karamelových bonbónov a cukríkov.

Farba karamelu závisí od teploty, na ktorej sa cukor taví. Nižšie teploty produkujú svetlejší karamel, zatiaľ čo vyššie teploty vedú k tmavšiemu karamelu s hlbšou chuťou a farbou. Karamel sa často používa na vytváranie tradičných dezertov, ako sú créme brûlée, karamelový puding, karamelové pralinky a mnoho ďalších. V pečení a cukrárstve sa karamel používa aj na vytváranie rôznych dekoračných prvkov, ako sú karamelové štiepky, karamelové koláče a karamelové dekorácie na zlepšenie vizuálnej atraktívnosti dezertov.

Karamel je populárny po celom svete a existujú rôzne národné varianty. Napríklad, výrobky ako francúzska karamelová soľ (caramel au beurre salé) alebo latinskoamerický dulce de leche sú obľúbené v ich kuchyniach.

Karamel je univerzálnym sladidlom, ktoré pridáva sladkú chuť a bohatú farbu mnohým pokrmom a nápojom. Je užitočnou ingredienciou v kuchyni a môže byť využívaný na mnohé spôsoby, od výroby dezertov po dochutenie rôznych jedál. Tu je aj vyskúšaný recept na rafaelo guľky a rýchle šuhajdy. A tu sú zase linecké kolieska.

 Ingrediencie

  • 1 ks Salko originál alebo Salko bez varenia (397 g),
  • 7 – 8 PL strúhaný kokos,
  • na obaľovanie: strúhaný kokos (množstvo podľa potreby)

Postup receptu

1

Salko povaríme ponorené vo vode 2 hodiny. Môžeme si zakúpiť už Salko karamelové, ktoré nie je potrebné variť.

Uvaríme salko. Foto - Nela

2

Uvarené Salko zmiešame spolu so strúhaným kokosom. Kokos pridávame podľa potreby do tvarovateľnej hmoty.

Zmiešame s kokosom. Foto - Nela

3

Kokosovo karamelovú hmotu môžeme nechať 10 minút postáť, bude sa s ňou lepšie pracovať. Vytvarujeme guľky.

Vytvarujeme guľky. Foto - Nela

4

Z hmoty si tvarujeme lyžičkou kôpky, ktoré obalíme v strúhanom kokose a gúľame do pekných karamelových guliek. Karamelové guľky sú týmto hotové.

Obalíme v kokose. Foto - Nela

Tip na záver: Do karamelovo-kokosových guliek môžeme vložiť mandľu alebo kúsok sušenej slivky. Vyskúšajte. Karamelové guľky budú dokonalé. Vyskúšajte aj naše jednoduché vianočné koláčiky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu