17x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia Salka: 2 hodiny
Počet kusov: 30 guličiek
 

Recept na marlenka guličky z medových plátov je rýchly, jednoduchý a koláčiky sú vynikajúce. Skvelý recept na guličky z marlenky nielen na Vianoce.

Marlenka guličky 

Milujete Marlenku? Čo tak si pripraviť domáce marlenka guličky z medových plátov, ktoré sú rýchle, jednoduché a chutia úžasne. 

Nepečiete? Vianočné sviatky sú aj pre vás. Na webe Najlepšie koláče pre vás pravidelne pripravujeme úžasné recepty. Tentoraz je ním recept na marlenka guličky. Výhodou nepečených koláčikov je, že ich príprava vám nezaberie veľa času a môžete si ich pripraviť aj na poslednú chvíľu.

Marlenka, známa medová torta, má pôvod v Arménsku a má bohatú históriu, ktorá siaha viac ako 100 rokov späť. Tu je stručný prehľad známej histórie tejto dobroty:

Presný pôvod Marlenky nie je úplne jasný, ale existuje príbeh spojený s jej vznikom, ktorý siaha do 19. storočia v Arménsku. Tento príbeh je súčasťou tradície a folklóru, hoci presné historické dôkazy môžu byť obmedzené.

Legenda

Podľa legendy bol recept na Marlenku vytvorený v arménskom mestečku Gyumri v 19. storočí dvoma sestrami, Máriou a Magdalenou, ktoré pracovali v kuchyni pre miestneho pána.

Jedného dňa mali pripraviť tortu na návštevu a chceli niečo zvláštne. S obmedzenými surovinami v kuchyni začali experimentovať a vytvorili medovú tortu, ktorá sa stala veľmi obľúbenou.

Torta získala meno spojením mien oboch sestier (MARie + MagdaLENA = MARLENA), a neskôr sa stalo známym ako Marlenka. Táto legenda zdôrazňuje kreativitu a inováciu pri vytváraní sladkého dezertu s obmedzenými prostriedkami.

Cez tento príbeh si treba byť vedomý toho, že legendy môžu byť prikrášlené a prispôsobené, a tak je ťažké oddeliť fakt od fikcie v histórii Marlenky. Avšak, čo je isté, je to, že sa Marlenka stala obľúbeným dezertom v Arménsku a postupne získala popularitu aj v ďalších častiach sveta.

Receptúra pre Marlenku je tajomstvom rodiny a bola odovzdávaná z generácie na generáciu. Základom je kvalitný med, ktorý dodáva torte charakteristickú sladkosť a vláčnosť.

Postupne sa Marlenka stala veľmi populárnou v Arménsku a prekročila hranice krajiny. Jej popularita rástla, a to aj vďaka exportu do ďalších krajín.

Marlenka získala uznanie nielen v Arménsku, ale aj v mnohých ďalších krajinách. Stala sa obľúbeným dezertom, ktorú si radi kupujú turisti a gurmáni. Marlenka guličky z medových plátov sú jej skvelým pokračovaním.

Vyslúšajte aj náš recept na rýchle šuhajdy, čokoládovú roládu alebo na vanilkové rožky. Viacej receptov nájdete na našej stránke Najlepšiekoláče.sk. Alebo koka sušienky retro. A určite skúste aj recept na výborné medové rezy plnka. Skúste aj recept na domáci čokoládový likér. Máme aj rumové guľky s hrozienkami.

 Ingrediencie

  • 1 balenie medových plátov (240 g),
  • 100 g vlašských orechov,
  • 1/2 plechovky uvareného Salka originál,
  • 60 g zmäknutého masla,
  • 1 polievková lyžica medu,

Postup receptu na guličky marlenka

1

Najprv si uvaríme Salko, ktoré varíme v hrnci ponorené vo vode minimálne 2 hodiny. Necháme dobre vychladnúť. Medové pláty najemno rozmixujeme.

Medové pláty najemno rozmixujeme. Foto - Nela

2

Orechy rozmixujeme alebo pomelieme. Rozmixované pláty a orechy zmiešame. Dve kopcovité polievkové lyžice zmesi si odložíme na obaľovanie guliek.

Orechy rozmixujeme alebo pomelieme. Foto - Nela

3

K sypkej zmesi (rozmixované medové pláty a orechy) pridáme polovicu uvareného a vychladnutého Salka, zmäknuté maslo a med. Všetko spolu premiešame.

Všetko spolu premiešame. Foto - Nela

4

Z týchto surovín nám vznikne lepkavejší bochníček. Necháme ho postáť v chlade 15 minút, môžeme aj viac, bude sa s ním lepšie pracovať v tvarovaní guliek.

Vznikne nám lepkavejší bochníček. Foto - Nela

5

Z tejto hmoty odoberáme kúsky vo veľkosti vlašského orecha a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v sypkej zmesi, ktorú sme si odložili. Skladujeme ich v chlade.

Tvarujeme marlenka guličky, ktoré obalíme v sypkej zmesi, Foto - Nela
Tvarujeme marlenka guličky, ktoré obalíme v sypkej zmesi, Foto – Nela

Tip na záver: Salko si uvaríme deň vopred, ušetríme si čas. Môžeme kúpiť aj Salko, ktoré už nie je potrebné variť. Namiesto medových plátov môžeme zvoliť aj medovníčky v rovnakom množstve (240 g).

Marlenka guličky nádherne prevoňajú celý byť či doma. Ak prilejeme trochu rumu, budú mať ešte výraznejšiu chuť. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie nepečené vianočné koláče. Alebo recept na rýchle šuhajdy. Tu je aj náš recept na kávové zrná. A tu máme aj recept na medvedie labky. Skúste aj overený recept na grilážky. Máme ale aj recept na kokosové ježe.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu